úterý 8. prosince 2015

Rozbor: Velký Gatsby

Tak jsem tu s prvním knižním rozborem! Dělám je hlavně kvůli tomu, abych do maturity nezapomněla, co se kde stalo :D, takže tu samozřejmě rozpitvávám celý děj, spoilerovou část směle přeskočte, pokud si nechcete kazit zážitek z četby.
Na konci rozborů vždy najdete můj celkový krátký názor, co si o knize myslím, pokud vyloženě nenapíšu celou recenzi. :)

Název knihy: Velký Gatsby (z anglického originálu The Great Gatsby)
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Rok vydání originálu/českého překladu: 1925/čes. 2008, překlad Martin Pokorný

Literární druh, žánr
epika, próza - historická fikce

Jazykové prostředky:
Autor se soustřeďuje na detailní popisy okolí a Gatsbyho domu, seznamuje nás s životem 20. let minulého století v té vyšší vrstvě; užívá převážně spisovný jazyk, ačkoli některé situace přímo nabádají k tomu do toho hodit řeč nespisovnou. Užívá barvité přívlastky a přirovnání. Text je rozčleněn do devíti kapitol.


OBSAH:
Děj:
Nick Carraway nám ve vzpomínkách ukazuje, jak šel jeho život od první světové války, jíž se také účastnil. Popisuje jeho život a také osudy svých přátel, u nichž ukazuje na jejich povrchnost. Největším tajemstvím je ovšem jeho soused Jay Gatsby, o němž samotný Nick postupně zjišťuje plno zajímavých věcí - třeba i to, že ač se to na první pohled nezdá, i Gatsby může propadnout bezmezné lásce. Do jeho sestřenice Daisy - znali se už předtím, jenže teď je Daisy vdaná a má malou dceru. Gatsby se jí však nehodlá vzdát a za pomoci Nicka se k ní neustále přibližuje.
Spoilerové rozpitvání hlavních prvků - Nick přichází na to, že Gatsbyho večírky jsou pořádané právě kvůli Daisině touze po bohatství a jeho přáním je, aby se na večírek jednou dostavila. Nezbývá však nic jiného, než aby je Nick sám dal dohromady. Komplikace ovšem nastanou, když se do jejich vztahu začne motat Daisin manžel Tom, který si nedokáže připustit, že by Gatsby mohl jeho ženu milovat. Po velké hádce se Daisy povede na zpáteční cestě přejet Myrtle Wilson, Tomovu milenku, a od nehody ujede - ke všemu v Gatsbyho autě. George Wilson, manžel Myrtle, to ovšem nehodlá dopustit a pod myšlením, že za smrt Myrtle může Gatsby, se vydá jej zabít. Nejdřív zastřelí jej a potom sebe, zatímco Buchananovi odjíždí neznámo kam. Na Gatsbyho pohřeb ovšem dorazí pouze jeho otec a Nick, což mu dodá další názor na lidskou povrchnost a odjíždí na Středozápad.

Vypravěč, kompoziční prostředky
ich-forma (Nick Carraway), retrospektivní - vypravěč vzpomíná, co se stalo, v tomto případě ale do děje moc nezasahuje.

Postavy:
Nick Carraway - tichý a společensky laděný muž, který prošel střílením první světové a účastnil se několika povrchních akcí. Příběh je vyprávěn z jeho pohledu, seznamujeme se s jeho životem a objevujeme s ním minulosti jeho přátel. V knize slouží spíše jako prostředník nebo jednoduchý vypravěč, který nemá vliv na děj, zkrátka čtenáře jenom seznamuje s příběhem.

James Gatz/Jay Gatsby - Nickův tajemný soused, o němž kolují ne zrovna pěkné zvěsti a u nějž nikdo neví, na čem vlastně je. V nitru duše to je ale zarytý romantik, který se nehodlá svých velkých cílů jen tak pro nic vzdát.

Daisy Buchanan - Nickova dlouholetá přítelkyně a sestřenice, s níž si udržuje dobré vztahy. Už z minulosti se zná s Gatsbym a občas vyjádří svou náklonnost k němu. Její největší láskou je ovšem bohatý způsob života.

Tom Buchanan - manžel Daisy Buchanan, arogantní a domýšlivý muž, který se nebojí dát své názory až příliš hlasitě najevo. Nick jej vnímá pouze jako manžela jeho přítelkyně.

Jordan Baker - golfistka a sportovkyně, o které se toho skrze Nicka příliš nedozvíme.

Čas a prostor:
období po první světové válce, Spojené státy americké - Long Island, New York

Hlavní myšlenka:
Lidé jsou povrchní a láska zmůže každého.
Autor nám ukazuje lidstvo z té druhé stránky, jaké to je dívat se na někoho seshora. Perfektně vystihuje vlastnosti a myšlení výše postavených lidí a jejich postoje k těm, kteří podle nich za nic nestojí. Skrze Gatsbyho dává najevo, že láska je důležitější než majetek, ale ne každý to tak vnímá.

Speciální teorie a principy:
Autor se soustředí převážně na popis okolí a nijak se nezajímá o vzhled postav - spíše jej popíše z pohledu nějaké postavy, např. z dívčina soudku Daisy. Do příběhu za sebou hází několikero postav, které Nick jenom mine, ale tím spíš poukazuje na to, jak je lidstvo povrchní.

Citát:
„Naučme se ukázat člověku přátelství, dokud je živ, a ne, až když umře."

O autorovi:
Francis Scott Fitzgerald byl dobrovolníkem v první světové válce a svoje zkušenosti také dává do svých knih. Po svatbě se Zeldou Sayr se dostal do bohatší vrstvy a jejich svatba je označována za „největší flám 20. let". Poté ale u Fitzgeralda začaly problémy s alkoholem a nějakou dobu žil v Evropě. Román Velký Gatsby je považován za jeho vrcholné dílo, přičemž skoro celý Gatsbyho svět je inspirován právě životem Francise S. Fitzgeralda.
Kromě Velkého Gatsbyho také napsal Na prahu ráje nebo Něžná je noc.


Můj subjektivní názor mimo rozbor:
Na Gatsbyho jsem se těšila. Upřímně. Všude jsou plakáty a upoutávky na film a když jsem viděla seznam maturitní četby, Velký Gatsby byl pro mě téměř jasný. Taky to je hned druhá kniha, kterou mám k maturitě přečtenou. A zklamaná nejsem. Nadšená ovšem taky ne...
Gatsby je... zvláštní. Což je asi dost vidět z toho rozboru, který je dosti zmatený, protože sama tak pořád nevím, na čem jsem. Gatsby se mi líbil, ale místy jsem se skutečně nudila. Fitzgerald ale vytvořil nádherné dílo, které určitě stojí za pozornost a jsem ráda, že jsem si něco takového mohla přečíst. Autor, ač nepřímo, dává najevo lidskou povrchnost, které je všude stále dostatek. Konec byl pro mě naprosto nečekaný, ale svým způsobem se mi i líbil. Rozumíte mi, že jo? :D
Gatsby je silný román, takže jsem si jistá, že to do maturity nezapomenu (v nejhorším mám svůj rozbor, že). Pokud váháte, co k maturitě, sáhněte po Velkém Gatsbym. Vážně.

6 komentářů:

  1. Gatsbyho bych si kvůli maturitě taky ráda přečetla, ale my ho bohužel na maturitním seznamu nemáme, takže jsem holt musela vybírat jiné. A jen tak ho asi číst nebudu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Teď jsem si "hezky" zavzpomínala na maturitu :D. Mě Gatsby hodně bavil, ta kniha má úžasnou atmosféru a skvělý způsob vypravování. Hrozně jsem si přála, abych si ji u maturity vytáhla, což se pochopitelně nestalo a vytáhla si ji až kamarádka, co šla po mě :D. Ten rozbor máš velmi hezky zpracovaný :)
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má, jen chvilku trvá, než si na to zvykneš :) Děkuju :)

      Vymazat
  3. Ach maturitní rozbory, to je běs, jsem ráda, že už to mám za sebou. Jinak Gastby je skvělý, i jeho filmové zpracování určitě stojí za to! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, půl hodiny jsem jen přemýšlela, co všechno by měl rozbor obsahovat a jestli to stačí :D Naštěstí je nemáme povinně, ale jak se říká, nic se nemění tak rychle jak ve školství... :D Na film se určitě plánuju podívat :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥