pondělí 28. prosince 2015

Recenze: Rudá pyramida | Když vás posednou bohové

Rudá pyramida (Kronika Cartera Kanea, #1)Počet stran: 408
Série: Kronika Cartera Kanea, 1
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment, 2012
Originální název: The Red Pyramid
Hodnocení Goodreads: 4.05 (z 208 631 hodnocení)
Anotace:
Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat!
Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích.
Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!


Jméno Rick Riordan vám určitě neznámé není. Je totiž autorem série Percy Jackson o polobohovi. Tam se ale zaměřil na antické bohy - tentokrát však vsadil na mytologii starověkého Egypta.
A za mě jednoznačně palec nahoru!


Jakmile jsem přečetla jedničku Percyho, příliš nadšená jsem nebyla. Naopak, vůbec se mi to nelíbilo. Původně jsem v té sérii ani nechtěla pokračovat, ale to sem nepatří. Když jsem však začala číst Rudou pyramidu, bylo to naprosto jiné kafe. Netuším, zda to je tím, že jsem si na Riordanův styl zvykla, nebo je to skutečně lepší než Percy, ale zalíbilo se mi to natolik, že jsem knize ihned dala pět hvězdiček.
Dostáváme se do poněkud zvláštní rodiny. Carter cestuje s otcem po památkách, jelikož je egyptolog, zatímco jeho sestra Sadie žije normální pubertální život u svých prarodičů. Jejich matka před několika lety zemřela a takhle je rozdělili. Pak se ovšem stane zvláštní věc, kdy otec obou dvou zničí Rosettskou desku a rozpoutá tak téměř peklo na zemi...

Carter Kane je sympatický mladík, se kterým si ihned padnete do noty. Je také starší než Percy, což je možná jedním z těch důležitých faktů. No, to je jedno. Každopádně mi přišel skutečný, opravdu reálný - jeho strach a nedůvěra, kterou by v těch chvílích nejspíš cítil každý z nás. Z jeho pohledu to vůbec nebylo špatné.
Autor tu ovšem pohledy střídá, s Carterovou sestrou Sadií mi chvíli trvalo, než jsem si zvykla, ale postupně jsem si oblíbila i ji. Ta kniha její poznámky potřebuje, co si budeme nalhávat.
Kromě sourozenců Kaneových je tu samozřejmě důležitá egyptská mytologie - mezi hlavními hrdiny potkáme kočičí bohyni Bastet, ale také Hora a Eset a samozřejmě Sutecha, který tu slouží jako záporák. O legendy také není nouze, pokud starověký Egypt milujete, neměli byste váhat!
Jak jsem tedy už zmínila, děj se čte o mnoho líp než Percy. O vtipy také není nouze, dost tomu napomáhá sourozenecký vztah Kaneových - jen si přiznejme, co bysme bez těch sourozenců dělali? Navíc se tu i pár věcí přiučíte, což se dá využít a lituje, že to nepřečetla před testem z dějáku.
Nevím, co víc bych tu měla vykládat - pokud ani na vás neudělal Riordan extra dojem, dejte šanci Kaneovým, protože ti jsou skvělí. Vážně se těším, až se vrhnu do druhého dílu.

Máte radši Percyho, nebo Cartera? Nebo fandíte Římanům? :)

6 komentářů:

  1. Četla jsem zatím jenom Percyho, ale už se musím do této série taky pustit :).

    OdpovědětVymazat
  2. Mě tohle moc neláká. Stačil mi Percy ve filmové podobě a mám o strach z knih postaráno =D
    http://bookeers.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesuď knihu podle filmu! :D Když ne Percy, aspoň tohle :D

      Vymazat
  3. Já patřím mezi velké fanoušky Percyho a vlastně i Rickových knížek. Teď jsem začala číst Magnuse a musím říct, že Rickův humor mě asi nikdy neomrzí. Na Cartera se chystám hodně dlouho, ale ještě jsem se k tomu nějak nedostala. Co jsem slyšela okolo, dost lidí říkalo, že to není zase až tak dobré, ale podle tvé recenze to přeci jen zkusím. Hlavně si chci taky přečíst nějaké ty crossovery mezi Percym a Carterem, takže se na to až budu mít čas vrhnu! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ještě pořád nevím, i když tvá recenze zní velmi lákavě! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥