neděle 15. listopadu 2015

Píšeme Ježíškovi


Před Tescem už stojí stromeček, Globus je plný adventních kalendářů a na obchodech visí svítící ozdůbky. Už jen ta vůně perníčků z naší kuchyně mi schází. Jasný signál, že se blíží Vánoce.
Máme tady měsíc do Vánoc, tak už je načase poslat náš knižní dopis Ježíškovi, nemyslíte? :)

Pokud jste tak ještě neučinili a chtěli byste se inspirovat, o tohle jsem si napsala já.
Samozřejmě toho původně bylo daleko víc. Schválně, kolik knih byste ještě chtěli mít? Ale rozhodla jsem se vyhnout větám „Knížek už máš dost!" (které samozřejmě stejně nastaly, jak jinak), takže jsem svůj seznam trošičku zkrátila. Výčet těch nejzajímavějších, co bych opravdu ráda viděla pod stromečkem.

Kiera Cass - První
Numero uno. Selekce je boží, na tom se určitě shodneme, že? Oba díly i novely mám přečtené a těším se na První. Sice mi anotace čtyřky prozradila, s kým nakonec America skončí, ale i tak jsem na to natěšená. A co víc, ségra teď čte Selekci, takže by se to hodilo dvojnásob :D
Anotace:
Nastal čas korunovat vítězku! 

Když byla America vybrána do Selekce, ani ve snu by ji nenapadlo, že by se ocitla na dosah srdci prince Maxona, natož královské koruny. S blížícím se koncem soutěže narůstají hrozby za branami paláce a America si uvědomuje, jak je lehké všechno ztratit a jak těžce bude muset za svou budoucnost bojovat.


David Levithan - Líbali jsme se
To chci snad ještě víc než První (mami, PLZ). Levithanův styl sice není zrovna moje guilty pleasure, ale tohle má super ohlasy a je to prostě Two boys kissing a chci to přečíst. A chci a chci a chci!
Anotace:
Bestsellerový autor David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě.
Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.


Cynthia Hand - Kdybychom se neviděli
Nadpozemskou jsem sice ještě nečetla, ale tohle mě zaujalo. Má to boží obálku, super anotaci a prý to je celkově doják, takže jednoduše ano.
Anotace:
Smrt je všude kolem nás.
Jen si jí nevšímáme.
Dokud nemusíme.

Lex byla šťastná. Měla kompletní rodinu. Kluka, co milovala. Kamarády, kteří se na ni nedívali, jako by se měla každou chvíli zhroutit.
Teď je z ní holka, jejíž bratr spáchal sebevraždu. A vypadá to, že už taková bude navždycky.
Lex se teď pokouší poskládat si život dohromady a snaží se vytěsnit, co se stalo té noci, kdy Tyler zemřel. Ale je tu tajemství, které nikomu neprozradila, esemeska, kterou Tyler poslal, co mohla změnit všechno.
Lexin bratr je pryč. A ona zjišťuje, že duchové nemusí být skuteční, aby vám nedovolili jít dál.


Victoria Aveyard - Rudá královna
Viděli jste ji už? V knihkupectví vypadala tak nádherně! Do obálky jsem se zamilovala na první pohled a doufám, že to bude právě tak dobré, jak se říká.
Anotace:
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Sedmnáctiletá Mare Barrowová patří mezi Rudé a bere to jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?


Rachel Harris - Umění předstírat
Od Harris mám za sebou první díl Mého sladkého šestnáctého století a to bylo fajn. Každopádně toto vypadalo trochu líp, co se týče obálky, a dle anotace... jsem zvědavá, to jo.
Anotace:
Podle kluků na fairfieldské akademii existují dva druhy holek – ty na trvalý vztah a ty na nezávazné randění a užívání si. Sedmnáctiletá Alyssa je rozhodně ten první typ – a upřímně touží to změnit. 

A tak zahájí svou radikální proměnu, jejímž cílem je Justin Carter, největší krasavec a lamač dívčích srdcí. A aby si jí vůbec všiml a ona se zařadila mezi oblíbené holky na randění, přemluví svého kamaráda Brandona, populárního sportovce, aby předstírali, že spolu chodí. Zprvu nevinná hra na šťastný pár postupně přerůstá v něco mnohem víc – v něco, co navždy může zničit jejich dlouholeté přátelství i Alyssinu snahu stát se někým jiným.

Benjamin Alire Sáenz - Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru
Ach, Dante! Boží jméno.
A doufám, že to je to LGBT, jak všude píší. Protože jsem na to natěšená jak malý děcko. (Jsem zvědavá, kolikrát si tuto frázi ještě přečtete. :D)
Anotace:
Dante umí plavat. Aristoteles ne. Dante se umí vyjadřovat a je si jistý sám sebou. Ari hledá správná slova jen stěží a trpí nedostatkem sebedůvěry. Dante se ztrácí v poezii a umění. Ari je naštvaný teenager, který má bratra ve vězení. Dante je všeználek s nezvyklým pohledem na svět. 

Tihle dva kluci se potkají na koupališti a zdá se, že nemají zhola nic společného. Ale protože jsou oba samotáři, začnou spolu trávit čas a zjistí, že jejich přátelství je opravdu neobyčejné – takové, které změní životy a vydrží navždycky. A díky němu také Ari i Dante zjistí ty nejdůležitější pravdy o sobě samých a o tom, jakými lidmi by se chtěli stát.

Sophie Jordan - Nevítaní
Drakie se mi dost líbila, vlastně mě uvedla do YA čtení, takže při ní mám vždycky takové smíšené pocity, no nebudu tady o tom kydat, Nevítané jsem ještě nečetla. A vypadá to setsakra dobře.
Anotace:
Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš.

Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen. 

Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost.

Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?

Susan Ee - Svět poté
Pád andělů byl boží. Nejlepší andělovina, vážně. Jestli jste nečetli ani ten první díl, jděte do toho, protože to je... dochází mi přívlastky.
Anotace:
V prvním dílu světového bestselleru Pád andělů jsme sledovali osud dívky Penryn a její rodiny poté, co na zem sestoupili andělé apokalypsy a uvrhli celý svět do chaosu. Pro všechny lidské bytosti nastal Svět poté. Nikomu se nedá věřit, každý musí spoléhat jen sám na sebe. To se týká jak Penryn, která pro ostatní jakoby vstala z mrtvých, tak i Paige, připomínající nyní oživlé monstrum. Po masakru přeživších lidí Paige zmizí a Penryn se vydává sestru hledat. Projíždí ulicemi San Franciska a nestačí se divit – kde všichni jsou? Pátrání ji zavede až do doupěte andělů, kde pronikne do jejich hrozivých plánů. Mezitím Raffe usilovně hledá svá křídla. Setkává se s Penryn a náhle stojí před otázkou – má zachránit svá křídla, nebo pomoci Penryn přežít?

Trish Doller - Aspoň trochu normální
Upřímně, zalíbilo se mi to víc než Kde hvězdy stále září. Jak obálka, tak anotace. Tak doufám, že to bude ono.
Anotace:
Když se Travis vrátí domu z mise v Afghánistánu, zjistí, že jeho rodiče se rozvedli, bratr mu přebral přítelkyni a ukradl auto. A navíc ho pronásledují noční můry, v nichž stále dokola vidí smrt svého nejlepšího přítele. Zdá se, že jeho život je úplně v troskách. Pak ovšem potká Harper, svou dávnou kamarádku ze střední školy, s kterou se začne prodírat minovým polem rodinných problémů i posttraumatické poruchy. A konečně se zdá, že život by mohl být aspoň trochu normální. Travis suchý humor, smysl pro čest a povinnost i schopnost věřit v životě v to dobré, z něj dělají neobyčejného a neodolatelného hrdinu.

Trish Dollerová, autorka knihy Kde hvězdy stále září, se tentokrát pustila do neobyčejně aktuálního tématu. Ale z pozice mužského vypravěče se jí ho podařilo uchopit poutavě, zajímavě, ale ne pateticky. 

A. G. Howard - Šepotání
Pamatujete na tu éru, kdy každý četl Šepotání a my jenom stáli v pozadí a slintali na výlohy knihkupectví? Šepotání by se taky dalo zařadit mezi ty nejvytouženější. Protože mají luxusní výbavičku, co se týče barevného písma. (A modré ve dvojce? ANO!)
Anotace:
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alice Liddelové, lépe známé coby Alenky z říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět. 

Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Vydá se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

Jenny Han - Všem klukům, které jsem milovala
Něco na oddech. Četla jsem kus v angličtině a nemuselo by to být špatné. A recenze jsou rozporuplné, tak jsem zvědavá :D
Anotace:
Co by se stalo, kdyby všem klukům, kteří se ti líbili, někdo najednou sdělil, že ses do nich zamilovala…?

Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. 

A najednou musí čelit všem pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty dopisů – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

Ruta Sepetys - V šedých tónech
Když už jsem dala tu Verity... mohla bych zkusit i tohle. Potrhaná křídla byla skvělá, autorka je také tuze milá a... no, zbytečný kecy, že.
Anotace:
Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Ale jednoho večera k nim domů vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři. 
Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně nenechat se zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky své rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům podaří jejímu otci je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.
Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…

John Green - Příliš mnoho Kateřin
Greena mám ráda, co si budeme nalhávat... Papírová města jsem sice nedočetla, ale jednou se do toho znovu vrhnu. A co vím, Green se vyžívá ve smrtích, tak jsem zvědavá, jak okecal Kateřiny. A navíc to je psané er-formou, což u něj taky není zvyk...
Anotace:
Když jste zázračné dítě, otvírá se před vámi zázračná budoucnost. Nebo ne? Colin Singleton právě maturoval, dostal kopačky od své devatenácté Kateřiny a má pocit, že jeho život skončil. Ještě že je tu jeho kamarád Hassan, který prostě žádné utápění v sebelítosti nepřipouští. Než se Colin stačí vzpamatovat, ocitne se na cestě bez cíle – a ta skončí v ospalé venkovské díře, vyznačující se jen dvěma pozoruhodnostmi: hrobem rakousko-uherského arcivévody a dívkou Lindsey. Její zásluhou Colin začne pomalu chápat, že není nutné být mladistvým géniem, abyste změnili svět...

Mark Lawrence - Trnový princ
Moje malá příprava na GoT. Muhehe.
Víte co, já, co čte romanťárny a YA slaďárny, jde na Trnového prince. Prostě tak. :D
Anotace:
Mějte se na pozoru před Trnovým princem... Když mu bylo devět, sledoval, jak mu přímo před očima zavraždili matku a bratra. Když mu bylo třináct, byl vůdcem bandy krvelačných banditů. Do patnácti má v plánu být králem... 
Nastal čas, aby se princ Honorous Jorg Ankrath vrátil na hrad, který kdysi opustil, a přihlásil se o dědictví, které mu po právu náleží. Svět se pro něj změnil v den, kdy visel na trnech ostnovníkového keře a sledoval, jak muži hraběte Renara vraždí jeho matku a mladšího bratra. Od té chvíle prahne Jorg po pomstě. Život a smrt pro něj představují jen obyčejnou hru - hru, ve které nemá co ztratit, ale ve které může vyhrát úplně všechno. Jenže v otcově hradě na něj nečeká nic, než zrada. Zrada a temná magie. Je možné, aby osamělý chlapec, byť nade vší představu divoký a zvrhlý, porazil nepřátele, jejichž moc přesahuje i ty nejbujnější představy?


Myslíte, že to je všechno? ZDALEKA NE. Jen jsem vybrala ty numero uno. Jinak bych to psala do dalších Vánoc, a bože, to by se ještě prodloužilo... :D
Mimochodem, všimli jste si něčeho? Že skoro všechny knihy jsou z CooBoo? :D

A jak to vypadá s vámi? Četli jste nějakou z uvedených knih? A co je to vaše "numero uno"? :)


19 komentářů:

  1. Jéža =D Že bych taky sepsala něco malého? ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Taky už píšu Jéžovi. :D

    Líbali jsme se je super. :) A Všem klukům, které jsem milovala taky, čtu druhý díl a je snad ještě lepší! :) Aspoň trochu normální bych si také chtěla přečíst, líbila se mi Kde hvězdy stále září. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Samé skvělé knihy, snad ti je ježíšek prinese.

    OdpovědětVymazat
  4. Precetla jsem zatim jen Prvni, ale nepochopitelne se ti povedlo vybrat jen ty, ktere bych ted vazne chtela cist :D

    OdpovědětVymazat
  5. Pulku tech knizek mam, budu si muset napsat o neco jinyho :) Ale pekne kousky. Snad je dostanes :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti teda závidím :D Taky doufám, když už budu ten měsíc a něco čekat :D

      Vymazat
  6. Rudá královná, Ari, Princ a Líbali jsme se sú úžasné. Nevítaní boli dosť zlí, obrovský potenciál, ktorý autorka nevyužila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu dávám šanci, jak říkám, Drakii jsem si oblíbila, tak snad :)

      Vymazat
  7. Tak mohu konstatovat,že můj dopis Ježíškovi je z 90% stejný jako ten tvůj a je 100% delší :-D
    Tento rok jsem se dohodla s Ježíškem (bohužel i s peněženkou),že si udělám knížní Vánoce a zatím to docela jde.Nejradši bych samozřejmě byla,kdyby přes knihy nešel vidět ani stromeček,ale to se asi nestane :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si druhý rok domlouvám knižní Vánoce, ale vysvětluj to mému Ježíškovi :D Stromeček skrytý za knihami by bylo úžasné, jenže mám ještě ségru, že :D

      Vymazat
  8. Páni, to fakt dostaneš všechny knížky? :D Já si napsala o šest, ale nejsem si jistá, jestli mi rodina dodá všechny :D Každopádně "Líbali jsme se" máme na seznamu obě ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Adi, kéž by! :D To bude výběr těch nejlevnějších nebo nejmíň divných, počítám, že mamka vybere tak pět, šest :D

      Vymazat
  9. V šedých tónech je super! :) A o Aristotela si nejspíš také napíšu... :)

    OdpovědětVymazat
  10. Kdybych já psala seznam knih, které bych si přála, tak dosáhne až do Autrálie :D. Každopádně bych si hodně přála box Selekce, tak uvidíme, co Ježíšek přinese :D
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do nekonečna a ještě dál... :D Budu ti držet palce, Selekce je super :))

      Vymazat
  11. Čtu Šepotání a trochu mě to zklamalo... ale je zajímavé, že si přejeme podobné knihy :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥