neděle 20. září 2015

RC recenze: Isla a šťastné konce | C'est la vie, madame

Počet stran: 339
Série: Polibek pro Annu, volně navazující třetí díl
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2015
Originální název: Isla and the Happily Ever After
Hodnocení Goodreads: 4.16 (z  42 507 hodnocení)
Anotace:

Může vydržet láska z města, které nikdy nespí?

Isla je beznadějná romantička. Během prvního roku studia na americké škole v Paříži se zakoukala do introvertního kreslíře Joshe. Poté, co se v létě potkají na Manhattanu, to vypadá, že románek by mohl být skutečnější, než si Isla kdy vysnila. Ale když se vrátí do školy ve Francii, Josh a Isla mají najednou spoustu problémů, se kterými se musí poprat každý mladý pár. Na pořadu dne jsou rodinná dramata, nejistota, co bude po maturitě dál, a velmi reálná skutečnost, že je volba vysoké školy rozdělí.

Třetí kniha z volné série od autorky Polibku pro Annu, kde vystupují všechny oblíbené postavy z předešlých knih. Báječný a sexy příběh o skutečné lásce na pozadí nejkrásnějších měst světa – New Yorku, Paříže a Barcelony.


Salut, mon lecteurs. Bienvenue sur mon nouveau l'article. sadneudělalachybu
Nebojte se, nebudu mluvit francouzsky. Jen jsem nadšená, že už se ji taky učím. I to mě jedině navnadilo na tu správnou atmosféru knížky zasažené do Francie. Od autorky Stephanie Perkins, která je tím vcelku známá.
Třetí díl s hlavní hrdinkou Islou se mi dostal pod ruku. Co na něj říkám?


Oba hlavní hrdiny známe z předchozích dílů. Isla byla okrajově zmíněná v Anně a Josh byl kamarád party taktéž v Anně. Takže hrdinové vlastně nejsou žádná novinka a už víme, co čekat.
Isla studuje ve Francii, stejně jako její starší sestra Genevieve a mladší sestra Hattie. A už posledním rokem, stejně jako Josh - do kterého je hluboce zamilovaná. Doufá, že někdy její city opětuje. A co když to je vzájemné, jen o tom ten druhý neví?


Občas je potřeba se od všeho uklidnit a přečíst si romantiku. Pokud tedy myslíte stejně, rozhodně sáhněte po knihách od Perkins, protože jsou tak skvěle naladěné, že... hm, že. Odpočinek zaručen. True story.
Postavy nejsou nesympatické, ale jsou reálné, což na autorce oceňuju. Zažívají ty správné trapasy, ty správné chvíle, nic není umělé. Láká? :)

Tak tedy konečně po okecech k těm postavám. Isla Martin je prostě úžasná. Myslím, že ji mám dokonce o něco radši než Lolu (ačkoli Lola se ke konci nechovala jako kráva). Víte co, není ani trochu umělá. Skvěle se do ní dokážete vžít. A to je ten nejlepší prototyp hrdinky, který nám autor může nabídnout. Sice jsou chvíle, kdy ji chcete profackovat, ale stále je tam Josh, tak kdo by to dělal?
Ano, jak jsem již zmínila, Joshe jsem měla ráda už v prvním dílu, Polibku pro Annu. A je to stále ten kouzelný kluk, kterého má každý rád.
Jsou tu samozřejmě i nové postavy, z nichž nejdůležitější je asi Kurt. Ano, Kurt Cobain! Jeho dvě první jména! Už od začátku jsem věděla, že ho budu milovat. Jakožto Islin nejlepší kamarád se tam objevoval v jednom kuse a sice byl občas na zabití, ale skvěle tu knihu oživil (ne že by to po románku s Islou a Joshem potřebovala).
Na téhle sérii je úžasné, že se objeví i staré postavy. Étienne a Anna, Lola s Cricketem. A úplně maximálně mě dostal ten závěr. V té fázi začalo moje rozpouštění.

Pamatujete na Rashmi? Joshovu holku? DĚKUJU AUTORCE, že to nerozpitvávala (doufám, že to zní dost důrazně). Nesnáším to přílišné žárlení. A Perkins se tomu skvěle vyhnula a povedlo se jí neudělat z Isly trapku. KONEČNĚ.

Jsou chvíle, kdy se do děje nutíte. Dost tu totiž nastupuje i politika, jelikož Joshovi rodiče jsou významní politici. Ale věřte, že se to dá přežít. Ona má ta knížečka tak skvělou atmosféru, že to jinak nejde. :) Navíc je to sice romance, ale autorka se skvěle vyhnula všem klišé, takže vězte, že tu knihu nejde jinak, než si užít...


Mám pocit, že se rozpustím. Ta kniha je tak krásně nabitá tou romancí, i když je místy jen na pozadí, a když si pak přečtete konec i poděkování, argh! Kdo si se mnou zajede na návštěvu a přemluvíme autorku, ať napíše ještě něco? Třeba z pohledu Calliope?
Krom úžasného pocitu kniha taky dobře poslouží jako francouzský slovník. Skutečně, najdete tu ty základní fráze i s Isliným vysvětlením. To je fajn, aspoň budu moct ve francouzštině perlit. Oceňuju na autorce, že se v těch jazycích neztratila.

Pokud milujete umění, Francii nebo čistě jen Paříž, rozhodně sáhněte po Isle. Nepotřebujete přečíst předchozí knihy - i když myslím, že abyste si pořádně užili ten konec, Polibek pro Annu se hodí přelouskat. Ale nebudu spoilerovat, že. :)
Nesnáším psaní kladných recenzí. Víte, jak je to těžké?

Za mě má Stephanie rozhodně palec (a třeba všechny čtyři) nahoru! Jestli jste o ní ještě nikdy neslyšeli, rozhodně to napravte!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji knihkupectví Megaknihy!
Knihu si můžete koupit ZDE.


2 komentáře:

  1. Páni, už i ty na ni máš pochvalnou recenzi, no to abych se k téhle krásce taky brzo dostala, jinak od Mega knih mi zrovna také něco přišlo! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, pusť se do ní, co nejdřív to půjde! :D Je vážně skvělá :))

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥