středa 15. dubna 2015

Recenze: The Summit

The Summit, Volume 1 (The Summit, #1)
Vím, že úvodní obrázky jsou strašné,
ale věřte, zdání klame!
Počet stran: rozdělné na volume a vážně se mi to nechce počítat :D
Série: The Summit (volume 1-8)
Překlad: fan-překlad (kated)
Nakladatelství: Dramaqueen, 2007 (volume 1)
Originální název絶頂
Hodnocení Goodreads: 4.00 (z 123 hodnocení za volume 1)
Anotace:
Han Sae Lee je vysoký, pohledný, tmavovlasý kluk. Prostě ten typ, o kterém všechny holky sní. On o tom samozřejmě ví.
Moto je na rozdíl od Han Sea blonďák, menší postavy s modrýma očima.
Hned v první kapitole se naše dvě hlavní postavy sejdou v metru. A to tak, že Moto záměrně stadne na Han a ukradne mu peněženku. Han se to dozví bohužel až když Moto vystoupí a dveře se zavřou.
Han kvůli své peněžence vystoupí na další zastávce a běží si pro ni.
Takhle nějak Moto vstoupil do Hanova života. Han a Moto spolu po čase budou bydlet a také se sblíží. Když to už dospěje k části, kdy by se mohli sblížit víc než pouze býti kamarádi, nastoupí na scénu další postava z Motova života Lee Tan...

Původně jsem přemýšlela, zda dám recenzi na každý díl zvlášť, ale to by byl extra dlouhý maraton recenzí, takže jsem to vtěsnala do jedné :D
Ano, dnes to bude opět manga.

Mám dojem, že anotace čtenáři toho moc neřekne (vlastně vám akorát okecá první kapitolu, why not), tak vás zhruba uvedu do děje. Napoprvé se točíme kolem mladého studenta Han Sae Leeho (skloňuje se to tak? V těch japonských jménech to je děs :D). Trochu agresor a vnitřně zlomený po rozchodu. A pak je tu Moto, malý blonďáček, starší než náš hlavní hrdina, s hrůznou minulostí a dosti problémy.

Hned na začátek musím říct, že ta manga je božsky nakreslená. Úvodní obrázky, jež se vyskytovaly na obálkách daných časopisů jsou sice trochu... ehm ehm, víte, co myslím..., ale komiksově jsou nakreslení úžasně. Obzvlášť Motovy oči, ty by uchvátily snad každého. Jak samozřejmě můžete vidět v obrázku níže, který sem jsem prostě musela dát. No nejsou nádherné? (ňuf ňuf)
Stejně tak i Han Sae Lee, některé jeho výrazy mi teda dost připomínaly "čendž alá Jon Snow", ale líbil se mi ten styl, kterým to bylo podané. Pár obrázků bylo fakt hezkých. Ovšem u ostatních postav bych trochu výtku měla, protože ti kluci se až nápadně podobali holkám, ale jak jsem pochopila, zřejmě o to šlo.
Do děje se začnete zamotávat a nevěřím, že ne. Původně to je jednoduchá linka, prostě vztah Mota s Han Sae Leem, jak se vyvíjí od nenávisti do jakž takového přátelství. Jenže pak se do toho připletou lidi z Motovy minulosti a tramtadadá - kdo se v tom má kčertu vyznat? Za to jsem tedy strhla tu jednu hvězdičku, jinak se mi to opravdu líbilo. Myslím, že kdyby to nebylo tak nesmyslně poskládané, bylo by to o dost lepší.


Tak tedy, jak je u mě zvykem, zhodnotím vesměs ty hlavnější postavy. Začneme kouzelným Motem. Občas mi dost připomínal holku, nejen svým vzhledem (ale proti němu vážně nic nemám! :D), ale i svým chováním a někdy jsem vážně přemýšlela, na čem jede. Neuškodilo by, kdyby si autor uvědomil, že postavy mají jasně danou charakteristiku a nejde to jen tak zničehonic měnit. Moto byl původně představen jako badboy, co se nebojí jít do větších akcí, a postupně se měnil. Kdyby to šlo přes celou knihu do jednoho stavu, to by bylo fajn, ale on byl v pokaždé prostě jinej! Tak to tedy bylo i u ostatních postav, no u Mota bohužel nejvíc.
A Han Sae Lee (Motem přezdívaný Sazz) mi trochu vadil. Některé ty jeho "výlevy lásky" byly opravdu příšerné. Chápu, že byl tvrďák, ale i tací se najdou, kteří pak jsou s city úžasní... (Warner)
Itan. Jakmile ten se objevil, začaly komplikace se zmateným dějem. Věřte, že až se Moto začne zmiňovat o Itanovi, budou problémy. Nechápala jsem, zda Itan miloval Mota, nebo jeho dvojče, na čem je vlastně Moto a podobně. A byl divnej. Asi jako Han Sae Lee. Netuším, na čí straně jsem, aby byl s Motem.

Tuto mangu doporučuju všem, co mají trochu silnější žaludek (viz násilnické scény, vždy teče krev a to proudem) a samozřejmě shounen ai. A nádherné kresby. Opravdu, sice mi to teď připadá, že to spíš kritizuju než chválím, když jsem tomu dala čtyři hvězdičky, ale nevěřte tomu ;))

To jsem to s tou délkou zase přehnala. Snad jsem vás neunudila k smrti :D
Četli jste tuto mangu? Co na ni říkáte? :))

6 komentářů:

  1. neunudila, ale nalákala :D mohu se zeptat, kde se to dá sehnat? :))

    OdpovědětVymazat
  2. Mně tento žánr knih moc neláká, ale třeba někdy změním názor a ke knize se dostanu. Rozhodně díky za tip :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze! Mangu jsem četla a docela se mi líbila. I když shounen ai je na mě málo :D Když už kluk s klukem, tak yaoi!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥