neděle 26. dubna 2015

RC recenze: Hledání Aljašky | O hledání velkého Možná

Hledání AljaškyPočet stran: 256
Série: ---
Překlad: Veronika Volhejnová
Nakladatelství: Yoli, 2014
Originální název: Looking for Alaska
Hodnocení Goodreads: 4.16 (z 538 246 hodnocení)
Anotace:
V celé dosavadní existenci Milese zvaného „Váleček“ se zatím nic zajímavého nestalo a jeho posedlost slavnými posledními slovy velikánů v něm vyvolala ještě větší touhu hledat „velké Možná“. Vypraví se tedy do občas bláznivého, trochu nejistého a rozhodně ne nudného světa internátní školy Culver Creek a život přestane být bezpečný – ba změní se v pravý opak. Jen o pár dveří dál totiž bydlí nádherná, chytrá, zábavná, sexy, sebedestruktivní, ujetá a naprosto fascinující Aljaška Youngová, kapitola sama pro sebe. Vtáhne Válečka do svého světa, nasměruje ho k velkému Možná a uloupí mu srdce. Další příběh známého autora Johna Greena – živý, naléhavý a nekonečně dojemný!

Co kdyby váš život byl až doteď nejistý? Kdybyste neměli žádné kamarády a chtěli konečně něco zažít? Přesně tak se cítí hlavní hrdinka této knihy, Miles Halter. A na rozdíl od Hazel z TFIOS jsem se s ním opravdu sžila.


I kdyby se na obálce zakrylo jméno autora - totiž John Green - jsem si jistá, že bychom hned přišli na to, kdo knihu napsal. Protože jsem poznala typický styl jeho psaní - hlavní hrdina je ujetej na něco divnýho (Miles na poslední věty, Hazel na vajíčka nejen na snídani), pak taky pořád citují nějakou knížku (Aljaška de facto cokoli, Hazel Císařský neduh), je tu smrt (ne, to vám sem nenapíšu :D), druzí hlavní hrdinové kouří (Aljaška, Augustus) a kašle se na rodiče (Miles i Hazel). Takové rychlé shrnutí.

Vleče se to. Kniha je rozdělená na dvě části - PŘEDTÍM a POTOM. Čtenář je stále napnutý, co že se to vlastně stane "potom", i když se to dá odtušit nebo přinejmenším to dojde pár stránek před tím.
Kniha to je ovšem úžasná. Opravdu netuším, jak ze sebe vypsat ty pocity, které ve mně převládly poté, co jsem si přečetla poslední kapitolu. Ta kniha vás pohltí a nepustí, aspoň jakmile se dostanete do té zajímavé části.

Miles Halter alias Váleček byl sympatický, minimálně sympatičtější než Hazel. Líbilo se mi na něm, jak všechno prozkoumával do hloubky a nenechal se odradit. I ta jeho zamilovanost do Aljašky. Trochu mi nešlo na rozum, že ji miluje tak moc, když ji de facto neznal, ale ok... Měla jsem ho ráda, a to hodně.
S Chipem Plukovníkem to už bylo o něco horší, ale i k němu jsem si po nějaké té dobře utvořila určitý vztah. Čím mě ale dostal, tak jeho vztahem ke své matce. Takového syna chci taky! :D
A Aljaška se mi zezačátku nepozdávala. Přišla mi hrozně nesympatická a vůbec její první vystoupení nebylo nejlepší. Postupem času jsem začala vidět do její hlavy a pomalu mi docházelo, jak ta holka uvažuje, ale pořád mě dokázala překvapit.


Kniha je vymyšlena do puntíku, za což má u mě spisovatel velikánské plus. Na začátku Miles totiž hledá jedno velké Možná a nevzdává se. A jak se hrdina postupně vyvíjí, doléhají na něj okolnosti a to Možná je celou dobu kolem něj, to je prostě úžasné. Vytvořit takovou atmosféru muselo dát hodně práce a za to Johna Greena opravdu obdivuji.

Jediné, co opravdu vytknu, je překlad. Chvílemi jsem přemýšlela, zda to je po českém tý židle, Youngouvý atd., nebo po moravském milujou. To mi opravdu moc nešlo na mozek, taky jsem nechápala, proč je Lara bez -ová, zato Aljašce a všem ostatním se to debilní -ová muselo přidat. Tohle je tedy takový detail.
Překlad mi přišel takový chaotický, nevím proč, od stejné překladatelky jsou i Hvězdy a ty mi tak nevadily.

Kdybych měla porovnat, zda jsou lepší Hvězdy, nebo Aljaška, nevím, co bych řekla. Hledání Aljašky mě přesvědčilo, že je třeba být originální v každé knize (viz prvotní shrnutí) a že ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. Možná jsem čekala něco jiného, ale jsem spokojená. Naprosto.


Pokud se chystáte vrhnout do Aljašky a jste ti citově založení, připravte si nálož kapesníků. Už jen ta obálka mě pomalu nutí popotahovat (a ne, u knihy jsem nebrečela ;)). A připravte se na to, že budete mít depku.

Líbily se vám více Hvězdy, nebo Aljaška? :)

Za recenzí výtisk velice děkuji knihkupectví Megaknihy!
Knihu si můžete pořídit ZDE.

6 komentářů:

  1. Mně se kniha velmi líbila, i když jsem u ní vyrojila spousty slz :/ John green je prostě umělec ve světě literatury ... ráda čtu jeho zajímavé a poutavé příběhy :)

    Pokud posíláš ráda pohledy a chceš se seznámit s lidmi,kteří mají stejný koníček, zapoj se do nového projektu! http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/04/zapoj-se-poznej-nove-pratele.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Green píše úžasně, už jsem zvědavá na Kateřiny :)

      Vymazat
  2. Já jsem četla jenom Hvězdy nám nepřály, ale knížka se mi moc líbila, tak doufám, že se k Aljašce brzy dostanu. :-) Zatím na ni slyším jen samé pozitivní recenze. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si jistá, že když se ti líbily Hvězdy, budeš spokojená :)

      Vymazat
  3. Tahle kniha mě docela bavila, ale Hvězdy jsem si oblíbila daleko víc :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥