neděle 26. října 2014

Recenze: Potrhaná křídla | Holt rodiče si nevybereš

Potrhaná křídla
Počet stran: 544
Série: ---
Překlad: Petr Eliáš
Nakladatelství: CooBoo, 2014
Originální název: Out of the Easy
Hodnocení Goodreads: 4.06 (z 13 049 hodnocení)
Anotace:
New Orleans padesátých let – zábava, saxofony, intriky i černá ruka mafie. Josie Moraineová přišla do města „velké pohody“ s matkou. S matkou, která jí slibovala panenku, když bude hodná, ale nikdy si na to pak nevzpomněla, s matkou, která byla prostitutkou a milovala drahé šperky, s matkou, která se o ni neuměla a možná ani nechtěla postarat. Josie se ale dokázala postavit na vlastní nohy a má hlavu plnou snů. Dokáže si je však splnit? Dokáže se vymanit z bahna Čtvrti, které se ji snaží stáhnout dolů? A dokáže se vyrovnat s lidskými slabostmi, zradami a křivdami a poznat, kde je pravda?
Od autorky světově uznávaného románu V šedých tónech další kniha, která vás nenechá chladnými, s postavami, které vám budou ožívat před očima. Ruta Sepetysová svou druhou knihou dokázala spisovatelsky vyspět a právem se zařadila mezi významné autory současnosti.

Ruta Sepetys je už v literatuře známá osobnost, už jen díky své prvotině V šedých tónech. Já se k této knize ještě nedostala, zato jsem si přečetla Potrhaná křídla a vím, že autorčin styl psaní mi sedne.

Znáte ten pocit, když rodič něco vyvede a dítě to pak nese celý život? Přesně to je Josie Morainová. Její matka je prostitutka. Kvůli tomu skoro nevychází z domu, nemá přátele a bydlí u Willie, která prostitutky zaměstnává.
Když jsem si přečetla první větu, byla jsem docela zmatená a překvapená. Opravdu jsem čekala něco jiného, než mi Ruta předvedla, ale jsem nadmíru spokojená. Rutin styl je osobitý, příjemně se čte a jde to celkem rychle. (I krásné obálky to má! :D)



Tak tedy k postavám. Josie byla sem tam trochu zvláštní, ale tomu se ani nemůžeme divit, když vyrůstá de facto bez matky. Je velice silný člověk, když si tak projíždím všechno, co tahle dívka prožila... Mám ji ráda, to jo.
K Willie jsem si jaksi neudělala žádný názor, i když konec mě lehce vy-víte-co. Jednou dobu tak, podruhé onak, prostě byla zvláštní.
A jedna nejmenovaná osoba, abych nespoilerovala - nevím jak vy, ale mě jeho/její orientace došla hned, jak to řekl/a k Josie :D Nevím, proč jí trvalo delší dobu na to přijít :D Ale líbilo se mi, že Ruta dala i tohle téma.
Kdo mě tu ale neskutečně vytáčel, byla Josiina matka Louise. Taková mrcha! Upřímně doufám, že se nikdy nepotkám s ženou, která by byla tohohle schopná. Brr.


Trošku mi to chyběl humor. Jasně, párkrát jsem se zasmála (třeba u Patricka nebo Sweety atd.), ale jinak... vím, že to bylo vážné téma, proto mi to ani tak nevadí :D Ale jo, sečteno, podtrženo, Ruta si mě získala. Do Šedých tónů se ráda brzy pustím.

A co vy? Četli jste Potrhaná křídla? :)

1 komentář:

Děkuji za každý komentář! ♥