sobota 15. února 2014

RC recenze: Hunger Games | Síla vzdoru

Největší obrázek výrobku HUNGER GAMES – Síla vzdoruPočet stran: 344
Série: Hunger Games, 3
Překlad: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment, 2013
Originální název: Mockingjay
Hodnocení Goodreads: 4.03 (z 1 094 413 hodnocení)
Anotace:
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.

Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…

Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...


K této sérii (nebo spíš k tomuto dílu) je nutné říct hned na začátek, že se mi opravdu hrozně moc líbilo ukončení. Takhle by měly končit všechny knihy! Šťastně! :)


Stejně jako u Marie Lu jsem si i u Suzanne Collins byla místy jistá, že tato postava se prostě konce nedožije. Jakmile si k nějaké vedlejší postavě vytvoříte určitý vztah, může být okamžitě jasné, že postava umře. Nechci spoilerovat, kdo to všechno bude, ale opravdu mě to dostalo. Už od začátku.

Katniss nezklame, to nikdy. Vím, že ačkoli je HG plné zvratů, vždycky se do této série ráda znovu pustím. Tato silná brunetka se řadí na seznam mých oblíbených hrdinů (pokud bude přidám na blog). Opravdu, Katniss mi místy trošku lezla na nervy (opravdu jen trošku!), ale i tak...
A Haymitch! Tušila jsem, že z něj Collins neudělá jen protivného opilce. Zbožňuju ho. To, jak se s Katniss objal a staral se o ni, když byla psychicky na dně... to bylo úžasné! Ještě že to celé přežil.
S Peetou to bylo trošku složitější... vyloženě nemám ráda knihy, kde se zapomíná paměť. A obzvlášť, když zapomenou kluci na holku, kterou milovali, a ta holka je hlavní hrdinka a pak to taky těžce nese. Každopádně si Peeta moje srdce nezískal tak moc jako jiní hrdinové.


R.I.P. všem mrtvým hrdinům...

Teď si tak říkám, že jsem s hodnocením předchozího dílu přece jen byla trochu krutá... Hunger Games si prostě zaslouží těch pět hvězdiček. Kdo nečetl, měl by to napravit!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fragment.

3 komentáře:

  1. Ami - Také nesnáčím, když postava a ještě k tomu oblíbená ztratí paměť! Ano, bylo tomu tak v Šampionovi a tady to bylo tak nějak taky! To dokáže hodně naštvat!
    Mně tenhle díl přišel takový slabý, ale je to prostě nezapomenutelné!

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem četla jenom půlku posledního dílu. Chystám se však dát re-trading celé série. :)

    OdpovědětVymazat
  3. 5 hviezdičiek každej časti :) zbožňujem túto sériu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥