čtvrtek 12. března 2020

Co čte student bohemistiky #1


Ahoj plamínci! Jak možná víte, loni v září jsem nastoupila do prváku na výšku na svůj vysněný dvouobor Česká filologie + Anglická filologie a s klidným srdcem můžu říct, že jsem tam i po půl roce ráda. Ale když studujete jazyk, musíte počítat i s literaturou. A ta se nedá naučit, ta se prostě musí zažít. Tudíž mi už od začátku února TBR poličku okupují autoři 19. století a odsouvají všechny ty, které bych četla ráda, někam na prázdniny. Vůbec nečtu to, co běžně, takže tak nějak nemám na co psát recenze, jen stále plním svoje resty - ale řekla jsem si, že jednou za čas shrnu, co jsem musela povinně přečíst. Třeba se pobavíte. Většině z těch děl bych se vyhnula obloukem, být to na mně. :D

Víte co, na klasiku se špatně píší recenze. Navíc, minulý semestr jsem se taky na hodinách literatury dozvěděla, že vlastně recenze většinou vůbec nepíšu, protože recenzí můžu nazývat jenom hodnocení knihy, která je stará max dva, tři roky. Takže... tímto se vám omlouvám za dosavadní mystifikaci, ale hodlám v tom pokračovat. :D Každopádně na díla, která přečtete jen proto, že musíte, se nějaká ta recenze píše ještě hůř, proto jsem se rozhodla vám to sdělit touto formou. Pokaždé vyberu zepár knih, článků na toto téma bude více. Dneska tu pro vás mám názor na první čtyři knihy, se kterými jsem se v rámci studia češtiny setkala. :)


Image result for josef linda záře nad pohanstvemJosef Linda: Záře nad pohanstvem
Je vám to jméno nějak povědomé? Jasně, jde o jednoho z autorů padělaných Rukopisů! Už jen když jsem to viděla, pozvedla jsem obočí s tím, že to teda bude zajímavé. A bylo. Jen teda v tom špatném slova smyslu.
Všechno se to točí kolem jediného - souboj pohanství a křesťanství. Nedělá mi problém číst o náboženství, ani co se fanatismu týká; někdy to bývá opravdu zajímavé a poučné. Ale tohle jsem teda nedávala. Autor popisuje slovanské zvyky a rituály, co se bohů typu Svantovít (to jméno má uložené i moje klávesnice v mobilu, je evidentně chytřejší než já) týká. Všechno je to kostrbaté a nijaké, pohybuje se to někde na pomezí prózy a dramatu a vesměs jde jen o to, že se vždycky vymění pár postav, které vedou dialog o tom, jestli křesťanství, nebo pohanství. No jo. Jedno velké ne.
Podtitul knihy ke všemu zní Václav nebo Boleslav a já mám historii ráda, ale ani to tomu nepomohlo. Lindovo pojetí bratrovraždy jsem teda nežrala.

Image result for jan kollár slávy dceraJan Kollár: Slávy dcera
Největší strašák už od gymplu. Ani za mák mě to nezaujalo a vždycky to na mě působilo jako horor nejtěžšího kalibru. Takže když jsem zjistila, že to máme ke zkoušce, a potom že v rámci semináře dokonce přečíst povinně, bylo mi na umření. Ale tohle bylo podstatně lepší překvapení než Záře nad pohanstvem. Profesor, který nás aktuálně českou literaturu učí, prohlásil, že číst Kollára je jako číst text v maďarštině, ale zas tak strašné mi to nepřišlo. Ano, verše byly krásné, některá slovní spojení se četla moc pěkně... jenom vám fakt neřeknu, o čem to bylo. :D Smysl mi prostě nějak unikal. Ale celkově to nebylo tak strašné, jak jsem čekala.
Horší pak bylo zjištění, že Slávy dcera se měnila s každým vydáním, a tak to úplně první, které jsem četla, se od toho finálního markantně liší (proč to proboha ti autoři dělají, když něco napíšu, tak to tak nechám, ne?). Co už. Znovu do toho nepůjdu. :'D

Image result for františek ladislav čelakovský ohlas písní českýchFrantišek Ladislav Čelakovský: Ohlas písní ruských + Ohlas písní českých
Vůbec celá literatura národního obrození mi vždycky přišla jako něco, co šlo úplně mimo mě. Jasně, čeština je zanedbaná a tvoří se uměle, takže to jde dost cítit. Ale těmhle dílům se holt vyhnout nedá, takže nakonec došlo i na Čelakovského. Ke svému překvapení jsem zjistila, že právě odsud znám ony ruské hrdiny Volžanina, Plenkoviče a Muromce, a dokonce se v Ohlasech českých objevilo pár textů, které znám zhudebněné. Schválně si na YouTube pusťte Pocestného. Osobně upřednostňuju jiný druh poezie, ale ze všech tady jmenovaných byl Čelakovský to nejlepší, co jsem četla. Protože se to čte samo, ty verše většinou ujdou a melodie ani příběh tomu nechybí.

Četli jste ve škole některou z nich? Patříte mezi tu asi neexistující skupinu, která má Slávy dceru ráda? :D

8 komentářů:

  1. Ja študujem slovenskú literatúru a tiež som si užila so Slávy dcéra svoje. Ani za pána ti nepoviem, o čom to bolo :D A vlasy mi stoja dupkom už len pri mene Kollár :D

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto ti rozumím. Studuju český jazyk a literaturu a některé knihy co musím číst... jedním sloven děs. :) Ohlasy jsem četla a v zásadě se mi líbily.
    Teď se prokousávám Pohádkou máje od Mrštíka a taky to stojí za to - impresionistické dílo... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tak zrovna na tu se docela těším, impresionismus mám ráda, i když je pravda, že jsem ho zatím četla jen v poezii :D Ale jo, někdy to je boj :)

      Vymazat
  3. Žádnou z knih jsem vůbec nečetla. A ani nemám zájem číst, pokud nemusím. :D Co jsem nedávno četla z klasiky, tak to je 1984 a tím mi klasika zatím stačila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto chápu :D Na 1984 se chystám, asi mě to taky stejně čeká jako povinná četba na anglistice, ale zrovna na tu jsem zvědavá :)

      Vymazat
  4. Velmi zajímavé knihy :)
    Já v rámci studia učitelství musela přečíst velké množství dětských knih :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥