neděle 10. listopadu 2019

Recenze: Srdcerváči | Nutná dávka roztomilosti

Srdcerváči (Heartstopper, #1)Počet stran: 278
Série: Srdcerváči, 1
Překlad: Romana Bičíková
Nakladatelství: CooBoo, 2019
Originální název: Heartstoppers
Hodnocení Goodreads: 4.60 (z 12 817 hodnocení)
Anotace:
Charlie je nervák, přiznaný gay a přemýšlivý kluk, někdy možná až moc. Nick je zase veselý, měkkosrdcatý hráč ragby. Tihle dva se potkají na stejné škole a okamžitě se stanou přáteli, ale mohlo by z toho být i něco víc...?

Minulý rok nebyl pro Charlieho Springa dvakrát dobrý, ale aspoň ho už nikdo nešikanuje a má tak trochu přítele, i když to je občas protiva a chce se scházet jen tajně. Nick Nelson o Charliem něco slyšel - o jeho coming outu minulý rok a o pár měsících šikany. Ale nikdy neměl příležitost si s ním promluvit. Až do začátku ledna, kdy se Nick a Charlie potkají na jedné společné hodině. Rychle se z nich stanou přátelé a Charlie se do Nicka brzo hodně zakouká, i když ani nepomyslí na to, že by u něj snad mohl mít šanci. Ale láska dovede překvapit a občas na vás ty dobré věci čekají přímo za rohem...

Některé knihy se v knižní blogosféře prostě neztratí. Srdcerváči rozhodně patří mezi ně. Alice Oseman debutovala románem Solitaire a ten ji nepřestal provázet ani pár let po vydání. A protože mně se tehdy Solitaire strašně líbilo, bylo mi jasné, že i s autorčiným grafickým románem budu spokojená. Tak jak to dopadlo?


O Charliem se ví, že je gay. Starší kluci ho šikanovali, ale tomu už je naštěstí konec, teď zažívá poměrně klidné období. Jenže pak se náhodou seznámí se sportovcem Nickem, a i když se snaží jejich vztah udržet pod štítkem „přátelství", oběma brzy začíná být jasné, že jejich city přerůstají v něco daleko většího.

Nick i Charlie hrají svou roli v již zmiňovaném románu Solitaire - Charlie je mladším bratrem hlavní hrdinky a Nick jeho přítel. Tudíž je nad slunce jasné, kam tento komiks celou dobu povede. Autorka ke všemu napsala i novelu navazující na Solitaire, která příhodně nese jméno Nick and Charlie, a to se pro změnu odehrává po Solitaire. Srdcerváči si uzurpovali čas předtím a zaměřili se čistě na to, jak se kluci vůbec dostali k sobě. Což, když se to vezme, je přání většiny čtenářů, co se týká jakýchkoli vedlejších postav - aby jim autoři dodali jakousi „backstory". Oseman se do toho opřela s vervou.
Příběh sledujeme z pohledu obou kluků, byť si hlavní prostor uzurpuje Charlie. Netuším, jak to autorka dělá, že jsou její příběhy stále tak roztomilé a něžné a že romantické linky působí věrohodně. Musím tedy přiznat, že někdy to tu působilo trochu nuceně, ale to Oseman zakryla takovou dávkou roztomilosti, že jsem schopná jí to odpustit.
Jedná se o grafický román, takže během hodinky to máte přečteno a děj se posouvá strašně rychle. V takovémto formátu se nedá očekávat kdovíjaká hloubka, ale jsou v tom patrné alespoň náznaky, což jsem jedině ocenila. Navíc, autorka nezapomněla ani na ostatní postavy, jež nám už stačila představit dříve, a tak se po boku Charlieho sem tam objeví i jeho starší sestra Tori. Jenom mě trochu mrzí, že co se Charlieho týká, autorka se nijak nezabývala anorexií, která je právě v souvislosti s ním v Solitaire dost zmiňovaná.

Co se grafického zpracování týče - styl, jakým autorka kreslí, se mi zalíbil už od začátku. U komiksu to je nevýhoda, pokud vám nesedne; a musím být upřímná, že Nicka jsem si vždycky představovala úplně jinak. Ale Charlie a většina ostatních postav mi sedli a brzy jsem se s tím sžila. Autorka je zkrátka multi-talent.
Četla jsem, že si většina čtenářů stěžovala na vynechávající fixu v bublinách. Nemohu porovnávat s originálem, ale zřejmě to celé mělo vypadat jako rukou psaný příběh, čili poznáte, že je text napsaný ručně, když není žádné písmeno zcela stejné. A je pravda, že místy bylo dost vidět, že fixa vynechávala. Ano, nejdřív mi to přišlo poměrně otravné, ale nakonec jsem to přijala jako součást příběhu a beru to jako ozvláštnění. Zato mě ale štvalo neustálé používání dvou vykřičníků. Prosím, jenom jeden, nebo tři, nic mezi tím.

Některé komiksy máte chuť si přečíst hned znovu, jakmile je dočtete, a Srdcerváči jsou přesně ten případ. Je to prostě strašně sladké a roztomilé a na současné počasí jako dělané. Navíc za tím pořád stojí Oseman, takže to je chvílemi dost vtipné. Ačkoli za ten konec bych jí asi urvala hlavu, ale s tím se asi dalo počítat, když už jejich příběh stejně „známe". A moc se mi líbilo, že je kniha doplněna o informace o škole, na kterou kluci chodí, o procesu psaní i o všech postavách. (Protože vyjma jmen, přezdívek a věku prostě potřebujete vědět, kdo je v jaké bradavické koleji. Konečně si to někdo uvědomil!)

Za sebe vám Srdcerváče rozhodně doporučuju. Je to milé a spolehlivě vám to spraví náladu - i víckrát. :)
Četli jste i ostatní autorčiny knihy? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji e-shopu MegaKnihy!
Srdcerváče (i nedávno publikované pokračování) a všechny ostatní autorčiny knihy si můžete koupit tady.

13 komentářů:

  1. Příběh mě asi zas tolik nezaujal, spíš ty komiksový kresby😁. Já vlastně komiksy nečtu, nějak nevím, proč jsem se na ně nikdy nezaměřila, přitom je to hrozně roztomilý. Ale kecam, četla jsem asi dva díly Red Meat a to bylo trochu drsnější, no:D.

    ZAJÍMAVOSTI ZA ZÁŘÍ A ŘÍJEN 2019 I OBLÍBENCI

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je! A občas to je třeba. :) O Red Meat slyším poprvé, mrknu na to :D

      Vymazat
    2. Jojo, Red Meat je hrozná prdel :D

      Vymazat
  2. Mám trochu obavu právě z té grafické stránky, ze stylu kresby. Obecně mám radši spíše bohatší styl... Přitom příběh mě zaujal. Asi do toho zkusím kouknout a trochu prolistovat v nějakém knihkupectví a uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, já taky. Jsem na to zvyklá hlavně od mang, ale Alice Oseman dokazuje, že v jednoduchosti je krása. Uvidíš, třeba se ti to zalíbí :)

      Vymazat
  3. Kniha nevypadá špatně, ale mě osobně se úplně nelíbí množství autorčiných kreseb. :) Od autorky jsem zatím nic nečetla, snad v budoucnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co přesně myslíš tím množstvím? :D Její knihy vřele doporučuju, jsou vážně skvělé :)

      Vymazat
  4. Vzpomínám si, že mě před lety Solitaire moc nezaujalo, ale teď si říkám, jestli to nebylo spíš tím, že jsem nebyla ve věku, kdy bych si užívala contemporary. Asi to bude chtít re-reading :D Tady u těch komiksů hrozně váhám. Láká mě příběh, ale trochu mě odrazuje forma. Mně se naopak kresby zase tolik nelíbí a navíc komiks má člověk prolistovaný za chvilku :D Ale myslím, že dám Srdcerváčům šanci, nalákala jsi mě. Moc hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za to nic nedáš! :D Ta hodinová záležitost mě u komiksů taky štve, autor se s tím kreslí kolikrát x let a ty to přelouskáš během chvilky :'D Díky! To jsem ráda, snad se ti budou líbit :))

      Vymazat
  5. Tak Srdcerváče jsem si přečetla, jelikož ohledně toho bylo haló a já neodolala a zkusila je. Musím říci, že je to naprosto rozkošné a člověk si je hned snadno oblíbí. Jsem ráda, že jsem si je přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě jsem od Oseman nic nečetla. Ale těším se až to napravím. A začnu právě se Srdcerváči. Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥