sobota 2. listopadu 2019

Recenze: Koláčky a spiklenci

Koláčky a spiklenci
Počet stran: 279
Série: Muffin a čaj, 2
Nakladatelství: Yoli, 2019
Hodnocení Goodreads: 4.44 (z 206 hodnocení)
Anotace:
Hurá, prázdniny! Daniel a Kit se už nemůžou dočkat, až spolu stráví léto. Dani zrovna odmaturoval a s Obrtínským gymnáziem i nepříjemnými spolužáky se může jednou provždy rozloučit. Kit má naopak spoustu učení před sebou. Daniel je pro něj ale obrovskou motivací. Pokud se bude dost snažit, může školu dokončit dřív a vyrazit s Danielem na univerzitu. A pak by se třeba... ale jen třeba... mohli jeden k druhému nastěhovat. Jejich plány na léto v Krampeřicích však zhatí jediný telefonát od Morgensternů. Daniel se musí ihned vrátit domů a nastoupit na praxi v otcově právnické firmě...

Na některé knihy se zkrátka začnete těšit i trochu bezdůvodně. Nikdo nepočítal s tím, že se k dílu Muffin a čaj vyrojí pokračování, a když se tak stalo, bylo jasné, že má svoje místo na mém to-read listu. Jenže pak jsou taky knihy, které si to vydání načasují opravdu perfektně, a mně Koláčky a spiklenci vlezli do svaťáku těsně před maturitu. Tím se tedy snažím ospravedlnit, proč jsem se k nim dostala až teď - ale s o to větší chutí jsem se do knihy pustila.



Zvláštní, jak se i přes všechny vymoženosti civilizace upínáme ke slunečnímu svitu. Noc přivolává naše strachy, paprsky slunce je plaší.


Školní rok skončil a Daniela s Kitem čekají společně strávené prázdniny. Minimálně do doby, než Daniel nastoupí na praxi do otcovy firmy. Kluci si hodlají společný čas užít na maximum, jenže pak si otec Daniela zavolá dřív a nastávají komplikace. Mezi kluky to začíná skřípat a kdoví, jak to celé dopadne.

Zápletka je poměrně jednoznačná. Nechci ji tady říct „na plnou hubu", přece jen to není v anotaci, tak ať to není rádoby spoiler, ale tady s tímto tématem se setkáte v každém třetím romantickém románu, natož když jde o LGBT. Proto mě to trochu zarazilo a jen jsem si nad tím povzdechla, protože zrovna tenhle problém v knihách nerada řeším. Navíc je fakt, že pokud si pamatujete, jak skončil Muffin a čaj, je vám hned jasné, tak to celé skončí. Ale všechno tohle skvěle vynahrazuje neskutečně čtivý styl Theova psaní, že na něco takového velmi brzy zapomenete.
Už v recenzi na Muffina jsem zmiňovala to, že si autor umí perfektně pohrát s pocity úzkosti, a to dokazuje i tady v ještě větší míře. Tentokrát u obou kluků vystihuje jejich pocity, co prožívají a v jaké míře, a pokud si na tyhle věci potrpíte, bude to pastva pro vaši duši. Hraní se slovy na jedničku.

„Já jsem rozhodně pro psa. Až jednou, samozřejmě. Na koleji ho nejspíš stejně mít nemůžu."
„Budeš na koleji?"
„No, doufal bych, že nebudu spát pod mostem."


Jak Daniel, tak Kit přesně splňují parametry postav, u kterých si říkáte, že byste je pořád jen objímali, za to všechno, co je v životě potkalo, nebo prostě jen tak. Všechny postavy jsou reálné a máte pocit, že na ně klidně narazíte v životě, což je to nejlepší, čeho se u knižních hrdinů můžete dočkat. V Koláčcích se seznamujeme s Kitovými kamarády, Bárou a Ondrou, kteří jistě přinutí vaši bránici k pohybu, a pokud ne oni, tak Danielova kolegyně Magda. Hlavně za ni Theovi děkuju, protože tahle postava byla naprosto prvotřídní a chvílemi jsem se v ní až nebezpečně viděla.
Jak už jsem zmínila, Koláčky také řeší vážnější témata, která byla v předchozím díle jenom lehce naťuknutá. I tak to ale zůstává lehkým čtivem, kdy vám písmenka budou na stránkách ubíhat jako po másle a celý příběh bude najednou za vámi, ani to nepostřehnete. Koláčky a spiklenci tudíž jako pokračování obstáli, je to pořád ten milý příběh, nad kterým se budete culit až rozpouštět. A i když už si i nad tímto řeknete, že stejně víte, kudy to povede... další patálie Kita a Daniela bych rozhodně ocenila. Jak říkám, je to tak milé čtení, že občas tyhle příběhy prostě potřebujete.

Grammar nazi verdikt: Luxus.
Abych to tedy nějak shrnula; jde o úsměvnou, i když místy i trochu mrazivou knihu, ke které se někdy ráda vrátím. Už jsem zmínila, že mi úplně nesedlo to hlavní téma, za které tu jednu hvězdičku musím strhnout, ale jinak vám tuto českou tvorbu rozhodně doporučuju.

Čtete české autory? Líbilo se vám pokračování Muffinu a čaje? :)

10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Četla jsem Muffin a čaj a bylo to takové hezké, sluníčkové, roztomilé :) Ale zatím nějak nemám potřebu pouštět se do dvojky, uvidím, jestli na ni přijde chuť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) I Koláčky se nesou v podobném duchu, zkrátka ti rozjasní den. Ale pokud se ti líbila jednička, dvojka bude určitě taky :)

      Vymazat
  2. Já si českého autora přečtu vždycky ráda, k téhle knize (a ani k autorově přechozí) jsem se ale ještě nedostala. :)

    OdpovědětVymazat
  3. K této sérii jsem se tedy ještě nedostala, ale teda rozhodně po ní pokukuji. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Měla jsem obavy, jaký druhý díl bude, přece jen mi pokračování u contemporary připadá docela zbytečné. Ale knížka Koláčky a spiklenci se autorovi hrozně povedla. Super recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! ♥ To asi jo, tady mi to přišlo hlavně proto, že už byla jednička vyloženě ukončená, ale nakonec to bylo milé :)

      Vymazat
  5. Tak k pokračování Muffinu a čaje jsem se pro velký úspěch pořád ještě nedostala. :D Přitom první kniha je fakt skvělá, tudíž nevím, proč s pokračováním váhám. Asi mám prostě strach, že si zkazím skvělé dojmy z prvního dílu. Ale počítám s tím, že časem odvahu ke čtení seberu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom podobně :'D Zkažení dojmů je to nejhorší, ale v tomto případě to vážně nehrozí :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥