neděle 30. září 2018

Recenze: A Curse So Dark And Lonely | Kráska z DC

A Curse So Dark and LonelyPočet stran: 496
Série: --- (ale prý se přemýšlí, že bude)
Nakladatelství: Bloomsbury, 2019
Hodnocení Goodreads: 4.40 (z 212 hodnocení)
Anotace:
Fall in love, break the curse.

It once seemed so easy to Prince Rhen, the heir to Emberfall. Cursed by a powerful enchantress to repeat the autumn of his eighteenth year over and over, he knew he could be saved if a girl fell for him. But that was before he learned that at the end of each autumn, he would turn into a vicious beast hell-bent on destruction. That was before he destroyed his castle, his family, and every last shred of hope.
Nothing has ever been easy for Harper Lacy. With her father long gone, her mother dying, and her brother barely holding their family together while constantly underestimating her because of her cerebral palsy, she learned to be tough enough to survive. But when she tries to save someone else on the streets of Washington, DC, she’s instead somehow sucked into Rhen’s cursed world.

Break the curse, save the kingdom.
A prince? A monster? A curse? Harper doesn’t know where she is or what to believe. But as she spends time with Rhen in this enchanted land, she begins to understand what’s at stake. And as Rhen realizes Harper is not just another girl to charm, his hope comes flooding back. But powerful forces are standing against Emberfall . . . and it will take more than a broken curse to save Harper, Rhen, and his people from utter ruin.


Retellingy jsou poslední dobou tuze populární věc, a když se na to zaměříte, snad každý musel napsat převyprávění Krásky a Zvířete. Maas, Spooner, Meyer... Sama se jim tedy nedivím, Kráska vždycky patřila mezi moje nejoblíbenější pohádky. A stále těch jejích retellingů nemám dost, takže jsem si řekla, že to zkusím znovu. A nejsem zklamaná. Co víc, jsem naprosto maximálně nadšená.


"Ironrose isn't enchanted."
She speaks from just on the other side of the wood. "Fine. Then what is it?"
"Cursed."


Výsledek obrázku pro beauty and the beast rose
Nejprve se ocitáme ve Washingtonu, DC, kde má Harper a její rodina velké problémy. Harpeřin otec si kdysi vzal půjčku od špatných lidí a nebyl schopný ji splatit, takže za to jeho rodina pyká. Zatímco si otec zmizel bůhvíkam, Harper se stará o umírající matku a její bratr Jake obstarává peníze strašným způsobem. Jednu noc Harper z okna spatří muže, který se nejspíš snaží unést nějakou dívku, a spontánně se rozhodne ji zachránit. Muž ovšem místo toho unese ji. A tak se Harper dostává do království Emberfall, k princi Rhenovi, který je prokletý. Kletba trvá po jedno roční období a Harper za tyto tři měsíce musí kletbu zlomit; samozřejmě tím, že se do prince zamiluje.

Líbí se mi styl, jakým je příběh podán. Holka ze současné Ameriky je přesunutá do alternativní dimenze, kde to opravdu funguje jako v pohádce. Proč ne? Příběh mě chytil už na začátku a nepustil až do samého konce.
Kniha je střídavě vyprávěna z pohledu Harper i Rhena. Což mě na jednu stranu mrzí, protože jsme hned věděli všechno, co chtěl Rhen před Harper zatajit, ale co už. Harper je úžasná hlavní hrdinka. Obávala jsem se, aby to nebyla typická YA strašpytlice, ale ta kick-ass mě bavila na každé stránce. Její přestřelky s kluky byly prostě famózní, že jsem se kolikrát chechtala nahlas.
Postavy k zamyšlení jsou rozhodně obyvatelé Emberfallu - princ Rhen a jeho strážník Grey. Princ Rhen je prokletý čarodějkou Lilith. V Emberfallu už je nesčetnou dobu (k tomu se ještě vrátím) jenom jedno jediné roční období, které se opakuje pokaždé, když Rhen neuspěje. A stejně jako odpočítávala růže v Disneyovce, tady je časovač konec období. Mají poslední šanci. Autorka si tak skvěle vyhrála s psychikou postav, jak k tomu přistupovala Harper, jak Rhen a Grey. Postavy si za těch několik set stránek projdou úžasnou změnou, že jenom tleskám.
A taky miluju způsob, jakým autorka postavila do kontrastu Washington a Emberfall. Pořád jsem se smála. Pořád.

"It's okay," she says gently. "We'll figure this out." And then her censorious eyes shift to me. Clearly I am to figure this out.


Výsledek obrázku pro bow and arrow photographyDěj ubíhá neskutečně rychle, stále se něco děje, pořád je co očekávat. Jasně, je to předvídatelné. Ale s tím jsem počítala, jelikož to je retelling a drží se své pohádkové předlohy docela obstojně. (To na retellinzích obdivuju. Zanechat ty důležité prvky, které jsou pro pohádky typické, ale upravit si je ve svých měřítkách.) I tak se ovšem vyskytnou chvíle, kdy budete zuby nehty doufat, že se to opravdu stane tak, jak chcete. Autorka si s tím umí pohrát.
Dějová linka skvělá. Postavy úžasné. Zakomponován humor, napětí i určité dojetí, kdy jsem skoro (ale jenom skoro) brečela. I tak se tu ale objevily takzvané wtf-momenty. Například čarodějka Lilith, která je zodpovědná za celou tu emberfallskou spoušť. Nechápala jsem, na jakém principu funguje. Jasně, všichni se jí bojí, když je proklela, ale styl, jakým se k ní přistupovalo... nezdálo se mi, že by to bylo nějak vysvětlené. Stejně jako doba, kterou kletba už trvala - v prologu, který vypráví Rhen, je řečeno něco ve smyslu, že kletba je sužuje snad už tři sta období. Prostě strašně dlouho. Pak se někde v půlce knížky zmínilo, že to je pět let, a pak se zase skočilo. Asi jsem se v tom ztratila, nebo nevím.

"What if I tell them you kidnapped me?"
"I am their prince. They will likely offer to bind you and lock you in the stables."


Každopádně s hodnocením neváhám. Nejdřív jsem přemýšlela nad čtyřmi hvězdičkami, ale jsem z té knížky tak nadšená, že nejde jinak. Má to hloubku, je to vtipné a poutavé, a i přes ten retelling velmi originální. Jestli ještě nemáte dost Krásky a Zvířete ve všech podobách, dejte šanci A Curse So Dark And Lonely.

Za poskytnutí recenzního ebooku děkuji serveru NetGalley a nakladatelství Bloomsbury.

10 komentářů:

  1. Já mám retellingy taky strašně ráda. Jsem ráda, že díky tobě vím o této knize a hned jí dávám do to read listu :D Těším se na ní ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, snad se bude líbit! :) Vychází v lednu příštího roku a ta angličtina je opravdu snadná :)

      Vymazat
  2. Díky za recenzi, přidáno na seznam! :) Retellingy mě baví, tak třeba ji napadne někoho vydat i u nás, než se k ní dostanu...

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá vážně skvěle :) Kráska a zvíře mě ještě neomrzela v různých podáních, takže ráda zkusím i tuhle knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky to skvělé je! A tolik jsem od toho ani nečekala. :D

      Vymazat
  4. Rozhodně jsi mě nalákala. Až udělám maturitu... :DDD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty ale to je strašný, komukoli z vrstevníků doporučím nějakou knihu, vyrukují s tím, že na to nemají čas, protože čtou k maturitě! :D Tak pak snad bude čas :D

      Vymazat
  5. Narazil jsem na tuto úvěrovou společnost na Googlu a kontaktoval jsem e-mail, který jsem viděl, a najednou jsem byl schválen úvěr ve výši 2 000 000 USDD, takže jsem nikdy nevěřil, že to všechno může fungovat, dokud mi nebudou připsány 2 000 000 USDUSD poradím každému, kdo to potřebuje půjčky na kontaktování této úvěrové společnosti za účelem získání půjčky, jedná se o e-mail společnosti: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  6. POTŘEBUJETE PŮJČENÍ NEBO CHCETE UDĚLAT VAŠE DOMY, VYPLATIT BILLY, ROZŠÍŘIT VÁŠ OBCHOD S 3% ÚROKEM? HLEDEJTE DALŠÍ KONTAKT Via: Peterheymannloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥