pátek 4. srpna 2017

Recenze: Nespoutaní

Nespoutaní (Nevítaní, #2)
Počet stran: 304
Série: Nevítaní, 2
Překlad: Pavla Kubešová
Nakladatelství: CooBoo, 2015
Originální název: Unleashed
Hodnocení Goodreads: 3.7 (z 2621 hodnocení)
Anotace:
Davy se rozpadl svět, když zjistila, že je HTS pozitivní – že její DNA obsahuje vraždicí gen. Přišla o svého kluka, rodinu, a hlavně o budoucnost. Posledních pár měsíců se snažila přesvědčit, že ji její geny nemůžou definovat, a slíbila si, že se nijak nezmění… ale pak došlo k nejhoršímu. Zabila muže. 

Nyní je na útěku a musí se rozhodnout, jaký povede život – jestli se nechá ovlivnit společností, která ji považuje za nevítanou, anebo půjde za svým srdcem a bude bojovat za život na svobodě. Davy už ale nikomu nevěří, a když potká Cadena, vůdce hnutí odporu, nedokáže už věřit ani sama sobě, natož svým pocitům.

Sophii Jordan jsem kdysi měla hodně ráda. Vlastně se pořád opakuju, že mě její série Drakie přivedla ke čtení young adult knih. Po předloňských Vánocích jsem dostala do ruky její další YA, Nevítaní, a protože to nebylo zase tak špatné, sáhla jsem i po dvojce.


Davy je se svými přáteli na útěku, ale ani láska k Seanovi nedokáže zničit její noční můry. Davy se s přáteli přestává cítit dobře, když se musí neustále schovávat. Jejich jediným cílem je dostat se do Mexika, za hranice. Jenže při osudném pokusu Davy odplaví řeka a ta se ocitne u dalších lidí, jež byli označeni jako HTS pozitivní - v naprosto tajné a prosperující organizaci.

Těžko narazíš na dno, když už na něm jsi.


Moc jsem si nepamatovala, o čem byla jednička, takže mi chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale zas tak složitý děj to v tomhle případě není, takže moc dlouhé čekání to nebylo. Už při prvních pár stranách jsem znuděně zívala a přemýšlela, jestli to přece jen neodložit. Ale pořád jsem věřila, že přijde akce...
Výsledek obrázku pro sophie jordan uninvited fan artJenže to by hlavní hrdinkou nemohla být Davy. Ta holka je tak neskutečně pitomá, že se mi z ní chtělo brečet. Ale vážně. Už v jedničce jsem ji neměla ráda, ale tohle si potvrdila ještě víc. Jsou lidé, kteří dělají spontánní rozhodnutí, a jak říká můj matikář - nejdřív vystřelím a pak zamířím, ale Davy je toho naprostý přehršel. Ta byla tak nemožná, že jsem vážně většinu knihy doufala, že ji zabijou. A to s hlavními hrdiny většinou zvládnu soucítit.
Z jedničky tak dokonale popsaný Sean tu sice příliš prostoru nedostal, ale kde byl, choval se divně. Ne tak blbě jako Davy, ale nepřišel mi to jako ten Sean z jedničky, kterého jsem si pamatovala. Ovšem na scénu přichází jiný muž, Caden. Ten byl fajn. Měl svoje mouchy, ale rozhodně to byla nejlepší postava z celé knihy. Absolutně nechápu, co ho na Davy dokázalo tak zaujmout, ale budiž...

Dočkat se nového rána je v tomto světě pokaždé zázrak.


Jakmile se začtete, děj plyne vcelku rychle. I když jsem většinu knihy přemítala nad tím, jak je ještě možné, že ta holka žije, bavila jsem se, a většinu knihy jsem přečetla za jeden den. Takže zas tak strašné to nebylo, příběh měl spád a pořád tu byla ta touha zjistit, jak to skončí. (A jestli jsem si v jedničce stěžovala na klišoidní konec, tenhle byl ještě horší.) Říkám to pořád, že Sophie Jordan psát umí. Škoda jen, že to bylo z pohledu Davy.
Byla tu spousta nových postav, u kterých nemůžu určit, jestli jsem měla radši jedničku, nebo dvojku. Nespoutaní byli příjemné čtení na zabití prázdných hodin a jak jsem už zmínila, nenudila jsem se. Sice jsem čekala něco víc, ale říkám si, že to mohlo být i horší. Tři hvězdičky jako průměr mi přijdou ideální.

Co na Davy říkáte vy? :D Taky u ní máte pocit, že i vy jste nositelé HTS genu? A Sean, nebo Caden? :)

10 komentářů:

  1. Knihu som čítala už pomerne dávno, takže si ju presne nepamätám, ale hlavná postava ma tiež vytáčala :D A potom sa to akosi akoby celé stočilo preč od hlavnej myšlienky k rebelom a povstaniam a už mi to prišlo také predvídateľné trošku, škoda veru námet bol dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věčná škoda - jednička se mi právě tím tématem zalíbila... Jsem ráda, že nejsem jediná, koho Davy vytáčela :D

      Vymazat
  2. Tuhle sérii beru spíše jako odpočinkové čtení. Nic náročného, žádné přemýšlení, prostě průměr... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky to beru jako průměr :) i když nad vytáčením nad Davy si moc neodpočnu :D

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Kniha mě docela zaujala :) Vraždící gen, to zní prostě zajímavě :) Podívám se po ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Taky mě ten nápad zaujal, jednička byla docela dobrá :)

      Vymazat
  4. Na tuhle sérii se také chystám, je někde na mém dlouhém seznamu přání.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Á, koukám takové to čtivo o kterém víš, že stojí za starou belu protože není tak dobré, aby bylo neco extra, ale zase to není tak zlé abys to zahodila...a navíc je to čtivé, takže přestože to není žádný zázrak tak to slupneš za jedno odpoledne.
    Tohle je úžasné recenze, ze které jsem hned poznala CO je to za knihu. Což fakt ocenuju. :) A na to read si ji fakt nepřidám.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥