sobota 29. srpna 2015

RC recenze: Ostrov Lhářů | Ty lžeš, já lžu, všichni lžeme

Ostrov LhářůPočet stran: 264
Série: ---
Překlad: Barbora Doležalová
Nakladatelství: Host, 2015
Originální název: We Were Liars
Hodnocení Goodreads: 3.87 (z 152 289 hodnocení)
Anotace:
Moderní, sofistikovaný thriller od držitelky Printz Award a finalistky National Book Award.

Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou
je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel – Lhářů –,
jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.



Seznamte se s rodinou Sinclairovými - dokonalé bytůstky bez jediné chybičky. Jejich pokrevním členem je také hlavní hrdinka Cadence... ne až tak dokonalá bytost.



Všechno bylo perfektní. Cady se narodila jako první vnouče, se světlými vlasy a vysokou hubenou postavou. Dokonalý Sinclair. Celá rodina tráví každé léto na soukromém ostrově. Jenže v létě patnáct se stane nehoda a Cady si na nic nepamatuje. Tuší, že vše není tak, jak si myslí, a už jen fakt, že o nehodě nechce nikdo mluvit, ji nutí přemýšlet...

Představte si, že žijete v dokonalé rodině. Máte prachy, vlastní ostrov, obrovský barák jen pro sebe. Všichni vaši příbuzní jsou skvělí, vysocí, hubení, blonďatí, bratranci a sestřenice jsou ti nejlepší a nic se nemůže zkazit. Vážně?

Lži. Lžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilžilži. Lži a nic víc.


Než se do knihy pustíte, varuji vás. Nečtěte to, když máte mít oslavu, svátky, dovolenou a všechny takové ty radostnější chvíle. Dostanete depku. (Je zvláštní, že čtu další knihu od Hosta a zase je to takhle na psychiku?) Nebo aspoň já mám trochu protichůdné pocity.

Cadence Sinclair Eastman je hrdinka, u níž budete muset přemýšlet. Je šílená? Není? Je silná? Slabá? Mezi svoje oblíbené bych ji asi nezařadila, ale nepatří ani mezi ty nejhorší. Vidět příběh jejíma očima bylo zajímavé, ale věřím, že vybrat jiného hrdinu, bylo by to ještě zajímavější.

Děj je rozdělen na pět částí. V nich mám Cady postupně vysvětluje, jak to v jejich rodině chodí a pak přichází na to, co se vlastně stalo. Než se zorientujete ve všech postavách, kdo je čí sourozenec a dítě, je to fakt zmatené. A když hlavní hrdinka ve vyprávění neustále skáče, no vyznejte se v tom. To je tedy ode mě takové mínus.
Jinak se to čte dobře. Pokud se zrovna neztrácíte v ději nebo nepřemýšlíte, kam tím sakra směřuje, nedá se jen tak přestat. Navíc, kapitoly tu jsou příšerně krátké, takže si určitě dokážete představit, jaký je problém říct "už jen jednu kapitolu". A když to skončí super větou.
To mě taky štvalo. Než se dostane vysvětlení toho, co v předchozí kapitole skončí, zase zapomenete. Ale víte co? Možná to je to kouzlo. Kouzlo, které tato kniha potřebovala.


Jinak co se týče českého vydání; slyšela jsem, že v originálu je mapa ostrova, což mě mrzí, že ji nedali i sem. Je to stejné jako s mapou Bradavic, že. Jinak původně mě taky mrzelo, že nenechali originální obálku, ale i ta naše česká se mi líbí. A k překladu žádné výtky nemám.

Autorce se povedlo něco úžasného - sepsat příběh z hlavy šílené hrdinky. Uznejme, že to je o něco těžší práce... Vymyslet tu logickou posloupnost, aby do sebe všechno zapadalo; za tohle má autorka vážně velký obdiv. I za předvídatelnost. Jste si jistí, že dopředu odhadnete děj? Kdepak. Doufám, že nám spisovatelka předvede ještě něco, protože jestli se hodlá takového stylu držet, ráda si to přečtu.


Možná to zní, jako bych byla sama šílená, nebo že knihu hejtuju. Pravdou je, že vůbec nevím, co si o ní myslím. Kniha vám ukáže, že nic není takové, jak se zdá, a že není dobré věřit všemu.
Toužíte zjistit, co z mé recenze je pravda a co lež? Tak na co čekáte? Vrhněte se do Ostrova Lhářů.

Za poskytnutí recenzí e-knihy velice děkuji e-shopu PalmKnihy!
E-knihu si můžete koupit zde.

5 komentářů:

  1. Výborná recenze :) Na tuhle knížku už mám dlouho zálusk :) Moc se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku si asi pořídím už jen proto, abych si na ni udělala názor, protože všechny recenze jsou... no ňáké takové! :D
    Což je na druhou stranu dost dost dost lákavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to tedy je ^^ Ráda si přečtu tvoji recenzi ;)

      Vymazat
  3. Moc hezká recenze :)
    Mě právě to přeskakování a zamotávání děje docela vyhovovalo. Jak jsi sama nakonec řekla, možná i v tom tkví kouzlo této knihy.
    Plánuji si knihu pořídit v angličitně, ne kvůli té mapce, ale proto, že mám je ebook a chci papírovou verzi. Ale přece nebudu mít dvakrát úplně to samé vydání, že? ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥