středa 10. prosince 2014

RC recenze: Probouzení | Duchařina se rozjíždí

Kelly_Armstrong_Probouzeni_stredniPočet stran: 280
Série: Nejtemnější síly, 2
Nakladatelství: Galatea, 2014
Originální název: The Awakening
Hodnocení Goodreads: 4.16 (z 78 479 hodnocení)
Anotace:
Kdybyste mě potkali před pár týdny, patrně by vás nenapadlo považovat mě za dívku jakkoliv odlišnou od běžného průměru. Normální patnáctiletá holka. Teď je však můj život navždy obrácen naruby, tak vzdálen normálu, jak je to jen možné. Stala jsem se živoucím výsledkem podivného vědeckého experimentu – nejenže se mi zjevují duchové, dokonce dokážu probouzet mrtvé, aniž bych něco takového vůbec zamýšlela. Můžete mi věřit, že není o co stát.

Teď jsem na útěku se třemi dalšími vrstevníky, kteří jsou obdařeni podobně neobvyklými schopnostmi. Nevím, komu mohu důvěřovat, ale Edisonova skupina je nám v patách a tohle je otázka života a smrti. Musíme najít někoho, kdo nám pomůže…


S Chloe Saunders to je horší, než kdy dřív. Její nekromantské schopnosti se začínají projevovat, i když o to vůbec nemá zájem. A Edisonova skupina jí je v patách.
Vážení, tady začíná pořádná duchařina.
Začátek děje se ubírá stejným stylem jako u jedničky. Derek jako by vypadl z oka Jekyllu a Hydeovi, Chloe jsem chtěla mrpraštit pánví po hlavě a Simon až moc dokonalej. V druhé polovině se to tak nějak vyrovnalo, což bylo jedině dobře ;), a musím přiznat, že ačkoli horory a jemu podobné žánry nemusím, tohle se mi opravdu líbilo.
Celou knihu bych vlastně mohla rozdělit na dvě části.

Část první - zlý Derek

Začátek se vlekl. Jak byla Chloe zavřená, jak s ní Rae vůbec nechtěla mluvit a pořád ne a ne přijít na to, co se děje... ne. Ale pak přišla Tori a - tadá! Člověk by neřekl, že zrovna tahle holka to tak pořádně oživí. Její sarkastické poznámky ta kniha potřebovala.
Derek mě tu štval. Příšerně. V jedničce jsem si ho zamilovala, ale tady se veškeré moje sympatie postupně vytrácely. To už jsem začínala mít radši i toho Simona, a to teda bylo něco. Je zas fakt, že mladší z bratrů tady nebyl tak špatný... ale Derek je Derek, že.
Kdo mě tu ale překvapil, tak doktor Davidoff. Tohle je typický záporák, u něhož nikdy nevíte - myslí to dobře, nebo je to skrytá léčka? Já vlastně doteď nevím, co má v plánu :D

Kelley nezahálí a hází nám jedno překvapivé odhalení za druhým. Upřímně jsem byla opravdu překvapená, co všechno si na nás, čtenáře, připravila. Tady si nikdy nemůžete být jistí, která postava stojí na kladné straně, a která na záporné... už se děsím konce série.

Část druhá - hodný Derek

...a tady se mé sympatie pěkně navrátily. Nevím, čím to bylo, že se najednou vrátil starý Derek, ale bylo to víc než fajn.
Juj, já nezmínila hlavní hrdinku. Tak tedy, Chloe je fajn. Někdy má sice svoje slabé chvilky, ale líbí se mi na ní, že je empatická, dokáže se vžít do role, a i když má před sebou těžký úkol nekromancie, zvládá to lépe, než jak by to dali ostatní.
 
Konec tohoto dílu mi připadal takový lehký, každopádně klidnější než u prvního dílu. Už jsem zvědavá, jak to pojede ve trojce.
Doufám, že to vyznělo, jak mělo... odteď se tahle série řadí mezi moje oblíbené ;)
 
Za recenzní výtisk velmi děkuji nakladatelství Galatea.

5 komentářů:

  1. Dnes mi kniha prisla :-) z prvniho dilu jsem byla hodne nadsena tak doufam ze z druheho budu taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, fakt se ti povedla :D

    OdpovědětVymazat
  3. Povedená recenze :) Knížku mám teď půjčenou z knihovny a už se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥