sobota 22. července 2017

Recenze: The Perks of Being a Wallflower

The Perks of Being a Wallflower
Počet stran: 231
Série: ---
Nakladatelství: Simon & Schuster, 2012
Hodnocení Goodreads: 4.21 (z 948 055 hodnocení)
Anotace:

Charlie is a freshman.

And while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it.

Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mix tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite. But he can't stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor.

The Perks of Being a Wallflower is a deeply affecting coming-of-age story that will spirit you back to those wild and poignant roller-coaster days known as growing up.


Existuje spousta knížek o pubertě, a je vcelku jedno, o čem z tohohle rozsáhlého období píší. Těch dobrých knížek o pubertě už je o něco méně - a pak jsou ty výjimečné. Mezi ně rozhodně patří The Perks of Being a Wallflower, v češtině Ten, kdo stojí v koutě.



Filmoví Sam, Charlie a Patrick.
Charlie není obyčejný teenager. Na jednu světu vůbec nerozumí a chce ho poznat, na druhou už je se vším obeznámen a nějak neví, jak se začlenit. Aby si utřídil myšlenky, začne psát zcela anonymní dopisy doporučenému člověku, který sice měl možnost se s tou holkou vyspat, ale neudělal to. A právě skrze Charlieho dopisy se sami stáváme součástí jednoho velkého procesu...
O téhle knížce se toho namluvilo spoustu, a jak vznikl film, tak ještě víc. Vím o ní delší dobu a na to-read listu mi taky hnila hezkých pár let, než jsem se k ní konečně dostala. Tuším, že román psaný v dopisech jsem snad ani nečetla, takže jsem byla zvědavá i na kompoziční stránku. A plamínci, jestli jste v pubertě, tahle knížka je prostě nutnost. Mně to tedy podle zákonů končí za rok, ale stejně...

We accept the love we think we deserve.


Nebudu lhát; určitou dobu mi to zabralo, než jsem Charliemu přišla na kloub. Ten kluk je totiž skutečně jiný než ostatní a autor nám ty prvky ukazuje vesměs celou knihu. Ale svým způsobem mám toho kluka ráda, i když je to asi nejuplakanější stvoření, o kterém jsem kdy četla. Byly chvíle, kdy jsem ho chtěla obejmout jako bratra a poplácat ho po zádech - a to se mi taky nestane u každého.
Dalšími dvěma důležitými postavami jsou Charlieho kamarádi Patrick a Sam. Myslím, že mi tak dlouho trvalo vytvořit si k nim vztah spíš kvůli tomu, že byl Charlie v dopisech strašně subjektivní, ale kdoví... Patricka jsem měla ráda snad od začátku až do konce a filmový Ezra mi k tomu jenom pomáhá, ale u Sam si pořád nejsem jistá. Chvílemi bych si s ní dala placáka a pak ji shodila z mostu. Jestli u nějaké postavy nevím co by, tak u Sam.
Strašně se mi líbilo, když Charlie popisoval svoji rodinu. Nesnažil se jako spousta jiných knižních hrdinů za každou cenu dokázat, že je jejich rodina ta nejbáječnější, naopak to samo vyplynulo z textu. A takhle to mám nejradši. Sice mě oba Charlieho sourozenci štvali, přičemž jsme se kvůli anonymitě ani nedozvěděli jejich jména, ale stejně.


Co se filmu týče - neviděla jsem ho zatím celý, to se přiznám, jsem v půlce. Kniha mi pomáhá pochopit film a film zas pochopit knihu. Je to divný?
Děj plyne svižně. Nebylo to tak, že bych měla pořád nutkání ji číst a chvilku neposeděla, jak moc po ní toužím, jak to mívám u jiných knížek, ale četla se dobře. Autorův styl vypravování je přece jen něco nového, a jakmile jsem si na něj zvykla, šlo to jako po másle. The Perks of Being a Wallflower není sladké, ukazuje to, kam až můžeme v období nejistoty sáhnout, a je to popsané tak reálně, že jsem z toho prostě pořád tak trochu paf. Byť jsem tomu nedala pět hvězdiček. Jak Charlie podává dny, které prožil, zkrátka byste mu věřili, že to někdo skutečně zažil.
Tak nějak pořád nevím, jestli jsem tu knížku ohodnotila správně. Rozhodně to je neobyčejné drama o dospívání... Má to hloubku. A už jen proto vám to doporučuju přečíst.
- Teď mě napadlo ještě jedno obrovské plus knihy. Miluju, když se autoři nesnaží nějak zastiňovat celebrity a rovnou to tam prásknou. Charlie miluje písničku Asleep od The Smiths a taky se tam o ní často hovoří. A dokonce si čte i článek o Nirvaně a Cobainovi, knížka se odehrává v roce 1991. Za to taky rozhodně palec nahoru.

And in that moment, I swear we were infinite.


Viděli jste film? (Prostě pořád nemůžu z toho, kolik známých tváří se tam vyskytuje.) K čemu se přikláníte víc? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Englishbooks!
Knihu si můžete koupit tady.

5 komentářů:

  1. Na tuhle knihu už se hrozně dlouho chystám.. :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Už hodně dlouho si chci knihu přečíst a stále jsem se k ní bohužel nedostala. Budu to muset v nejbližší době napravit.
    Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) To určitě, je to opravdu výjimečná kniha :)

      Vymazat
  3. O této knize jsem se poprvé dočetla v příspěvcích a obrázcích na tumblru a Pinterestu, avšak moc jsem o ní nechtěla vyhledávat informace - se svým štěstím bych se dočetla spoilerů :D A jsem tedy ráda, že jsem u tebe našla recenzi, docela jsi mne popíchla a možná se po ní brzy poohlédnu... ^^ (Jako kdybych neměla ke čtení naplánováno dostatečně knih xD)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥