středa 23. listopadu 2016

Recenze: Bez naděje | O znovuhledání sebe sama

Bez naděje (Bez naděje, #1)Počet stran: 384
Série: Bez naděje, 1
Překlad: Jana Jašová
Nakladatelství: Yoli, 2014
Originální název: Hopeless
Hodnocení Goodreads: 4.35 (z 189 751 hodnocení)
Anotace:
Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost… vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené. 

Pořád si pamatuju na dobu, kdy vznikalo nakladatelství Yoli. Byl kolem toho docela frmol a samozřejmě taky u jejich první knížky od Colleen Hoover, což byl podle mě dobrý tah. Já si ji pod originálním názvem přidala na to-read už dávno a až později jsem zjistila, že se jedná o jednu a tu samou knihu. Zkrátka mě to zaujalo a po tak dlouhé době (always) jsem si ji konečně přečetla. Splnilo to moje očekávání?


Linden Sky Davis je adoptovanou dcerou Karen, která propaguje New Age a absolutně nezastává moderní technologie. Svou dceru také učí doma, takže jediná příležitost, jak se Sky seznámí s okolním světem, je její nejlepší kamarádka a sousedka Six. A chce něco víc, tak Karen přemluví, aby mohla chodit do školy. Tam se seznámí s Deanem Holderem, který v ní probouzí naprosto nové city. Včetně vzpomínek...

„Do hajzlu se všema poprvý, Sky. Pro mě je důležitý jen to, že s tebou to je navždycky."


Všichni tu knížku milovali a hodnotili plným počtem, kde se dalo. Šla jsem do toho s nějakým tím očekáváním, co z toho nakonec bude. A přiznám že, jsem se fakt bála, že to budu muset odložit. Začátek se nevyvíjel zrovna podle mých představ, ale něco se Colleen nechat musí. Má to spád a rychle to čtenáře vtáhne do děje. Než jsem se nadála, byla jsem snad v půlce knížky, až jsem sama hleděla na to, jak se to jako stalo.
Hlavní hrdinka Sky je taková všelijaká. Myslím, že ze všech postav tady byla rozhodně nejlepší volbou na vyprávění příběhu (upřímně si nedokážu představit, jak to autorka vyřešila ve dvojce), ale stejně mě občas tak strašně vytáčela. Ale přičtu jí to největší plus - byla reálná. Fakt. Dokázala jsem si představit, jak takovou holku znám a skutečně takhle reaguje. Ne vždy se podaří vymyslet reálného hlavního hrdinu, takže to je dost významné plus.
Protože to je lovestory, chce to někoho do páru, a tím někým je už výše zmíněný Dean Holder, kterému se tedy říká jen po příjmení. Byl strašně tajemnej už od začátku a nelíbilo se mi to. Jako jo - jak Sky odhalovala, co je na těch drbech pravdy, to bylo vcelku zajímavé. Ale pak se Holder choval neskutečně neuvěřitelně. Fakt by to jen tak přijal? Ty určitý věci? Jen by přikývl a „jo, nic si z toho nedělám"? Tomu se mi moc věřit nechtělo. Za mě ta nejvíc nereálnější postava z celé knihy.
Krom těchto dvou hrdliček se tu vystřídá Skyina rodina a její přátelé (protože by bylo moc mainstream nemít v USA za BFF gaye), u kterých se mi názory taky mísily. Skyin otec měl taky dost neuvěřitelné reakce, ale třeba Six jsem si dokázala představit. (Možná to autorka umí jen s holkama.)

Žiju tě.


Jak jsem už zmínila, děj plyne skutečně nádherně. Dokud nedošlo na odhalování Skyiny minulosti, dokonce mě to bavilo. Ale pak už to nabíralo na trochu jiném směru, než jsem chtěla, a jo, plot-twist to byl senzační, ale bylo ho moc. Kdyby to nechali jen tak málo, ne že tam hodit i to další... no, asi to zní strašně divně, ale nechci spoilerovat :D Zanechalo to ve mně protichůdné pocity a pořád nad tím bádám, co vlastně s tím.
Co se týče překladu, strašně mě mrzí, že se úplně ztrácí pointa názvu... kdy je Hope a Les, dvě ženy z Holderova života, které jsou ke všemu tak trochu i v názvu dvojky... no jo, kdyby to zůstalo v originálu, taky bych si stěžovala, že jo. Češi, co chcete.
Když to tedy nějak shrnu... lovestory to je hezká. Vážně, kostra příběhu se mi líbila a kdyby to mělo zůstat čistě jen o vztahu mezi Sky a Holderem, klidně bych tomu dala vyšší hodnocení. Autorka píše vskutku skvěle a vím, že do jejích dalších knih rozhodně půjdu, navíc pořád přemýšlím, jak ji napadlo napsat zrovna tohle. Jsou to čisté tři, možná tři a půl hvězdičky. Prostě takový průměr, nejsem z toho kdovíjak paf, ale špatné to rozhodně nebylo. Pokud se chcete nad něčím zasmát a trochu zapřemýšlet, klidně po tom sáhněte.

Když člověk miluje zlo, nevzbuzuje to v něm nic jiného než pocit viny.


Co jste říkali na ten určitý plot-twist? Přišlo vám to pak taky přehnané? Nebo patříte mezi ty, co byli z té knížky naprosto paf? :)

7 komentářů:

  1. Kniha vypadá zajimave,ale ja se zarekla,ze ted zadne YA nebudu cist 😂
    Katy

    OdpovědětVymazat
  2. Já od autorky četla Odvrácenou tvář lásky a ta byla perfektní. K této jsem se ještě nedostala, ale mám ji doma. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Odvrácené tváři lásky jsem slyšela hory doly, snad to bude dobré :)

      Vymazat
  3. Mě se "Bez naděje" celkem líbila, ale "paf" jsem z ní rozhodně nebyla. I když milé čtení to určitě je! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi bych to neoznačila jako milé :D Ale jo, jako oddech to bylo fajn :)

      Vymazat
  4. Já od Colleen četla jen Ugly love v originále a plánuji další její knihy, zrovna ale Bez naděje mi není sympatická. Asi kvůli Sky :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥