středa 25. května 2016

Recenze: Let it snow | Zamrzněte v Gracelandu, když nechcete za Elvisem

Let It Snow
Počet stran: 368
Série: ---
Nakladatelství: Penguin, 2013
Hodnocení Goodreads: 3.87 (z 62 712 hodnocení)
Anotace:

An ill-timed storm on Christmas Eve buries the residents of Gracetown under multiple feet of snow and causes quite a bit of chaos. One brave soul ventures out into the storm from her stranded train and sets off a chain of events that will change quite a few lives. Over the next three days one girl takes a risky shortcut with an adorable stranger, three friends set out to win a race to the Waffle House (and the hash brown spoils), and the fate of a teacup pig falls into the hands of a lovesick barista.


A trio of today's bestselling authors - John Green, Maureen Johnson, and Lauren Myracle - bring all the magic of the holidays to life in three hilarious and charming interconnected tales of love, romance, and kisses that will steal your breath away.


Sluníčko konečně vykouklo a blíží se léto, kdy si zase všichni budeme stěžovat, že chceme trochu chládek. Já se s Johnem Greenem, Lauren Myracle a Maureen Johnson vrátila do zasněžených večerů s jejich knihou Let it jon snow.


Oddalovala jsem to kvůli překladu. Jo, Greenovky sbírám jedině v paperbacích, a tak jsem čekala, až Yoli přijde s tímhle vydáním... nope. Zatrhli mi tipec, takže jsem si knížku pořídila v angličtině. Což o to, aspoň mám další knihu do cizojazyčné výzvy.
Knížka se skládá ze tří povídek, kdy Ameriku zasáhne největší sněhová vánice za posledních padesát let. Každý autor má svůj osobitý styl, proto je ohodnotím jednu po druhé.

Being sixteen means you have to be a genius conversational editor.


První povídka je od Maureen Johnson s názvem The Jubilee Express. V češtině Zasněžený expres, což je škoda, že tak nevyzní ta pointa. Nu což. Za mě to je nejspíš nejlepší dílko z celé knihy. Jubilee jede na Floridu, jelikož její rodiče mají problémy s vězením, jenže zuří sněhová vánice a její vlak zůstane stát někde u Gracelandu. Její kupé je plné roztleskávaček a na to ona nemá nervy, takže jde sama pryč, poznat okolí a urovnat si myšlenky.
Je tam Stuart, kdyby něco.
Je to asi nejromantičtější ze všech tří. Už od začátku. Jubilee je hrdinka, se kterou se okamžitě sžijete, Stuartovi budete držet palce už od doby, co se objeví, a Noaha chceme všichni pořádně proplesknout, co si budeme nalhávat. Občas tam jsou scény, kdy jsem jen povytahovala obočí, ale celé to je hrozně ňuňu, že chyběl jen kousek a dala bych pět hvězdiček. Něco takového jsem potřebovala.

Druhý následuje všemi opěvovaný John Green s povídkou A Cheerstastic Christmas Miracle (Vánoční zázrak). Čekala jsem typickou greenovku a tu jsem taky dostala. Jediná postava, Angie, se podle mě trochu vymykala všem ostatním, za to rozhodně palec nahoru, je to u Greena nezvyk :D Původně jsem k tomu byla trochu skeptická, ale stejně si mě Green zase získal. Tobin i the Duke (nevím, jak je v českém překladu) a samozřejmě JP jsou prostě k sežrání. Ale bylo to slabší než Jubilee, takže jsem tomu dala tři a půl hvězdičky.

We just did an awesome job of not dying.


Ovšem co přišlo na konec, to jsem valila bulvy. Víte co. Máte kluka. Je do vás blázen, bezmezně vás miluje, ale vy si myslíte, že ne, protože vám to nedokazuje v dostatečném počtu dárků. Proto ho podvedete, což mu zlomí srdce a kašle na vás. Jenže vy se trápíte, jste na něj naštvaná, protože nechápete, proč je rozzuřený, co mu na tom tak vadí?
Ironicky tleskám, fakt.
Adeline (a ke všemu má stejné jméno jak já!) je... no. Jak to říct slušně? Už z předchozího odstavce vyplývá většina mých pocitů. Tu holku jsem nesnášela už od první stránky. A ten konec k tomu prostě nepatřil. Addie je naprosto tupá, a to je ještě hodně slabý výraz.
Povídce jsem dala dvě a půl hvězdičky jenom za to, že to mělo spád, autorka má na lepší příběh, a protože Jeb, ten byl fakt sladký.
Jinak povídka nese název The Patron Saint of Pigs , česky Archanděl prasátek.

Skvělé na knize je, že ač to píšou tři různí autoři se svými povídkami, postavy toho mají víc než společného. To bylo na celém Let it snow asi nejkouzelnější. :)

Nějak jsem to zprůměrovala a dala tomu tři hvězdičky, protože to má naprosto boží obálku (na rozdíl od té české se celá totálně leskne, mezi ostatními greenovkami se parádně vyjímá :D) a první dvě povídky se mi líbily. Krom té poslední se k tomu klidně někdy v létě vrátím, až budu potřebovat zchladit.

Četli jste Let it snow, nebo v češtině Sněží, sněží? Která povídka se vám líbila nejvíc? :)

6 komentářů:

  1. Zatím jsem nečetla a ani nic jiného od opěvovaného Johna Greena, snad jednou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Greena se vrhni brzo, sice mi ho v okolí všichni hejtí, ale já ho mám vážně ráda :)

      Vymazat
  2. Tuto knihu si šetřím na Vánoce, bude to moje první setkání s Greenem, tak jsem zvědavá :) Přeji krásný večer :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu mám v češtině doma a moc se na ni těším. Asi si ji nechám až na zimu :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč až na zimu, dej se do toho ještě v tom horku, parádně to zchladí :D Díky :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥