pátek 27. května 2016

Recenze: Alchymie věčnosti | Chtěli byste žít věčně?

Alchymie věčnosti (Inkarnace, #1)Počet stran: 184
Série: Inkarnace, 1
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2013
Originální název: The Alchemy of Forever
Hodnocení Goodreads: 3.80 (z 4 685 hodnocení)
Anotace:
Serafina už zažila leccos. Na zemi strávila celých šest set let. Věčný život a bohatství mají ovšem vysokou cenu - životy nevinných lidí. Její přítel Cyrus před stoletími objevil alchymistickou metodu, která umožňuje duším střídat těla. A Serafina teď už není schopna nést vinu za to, co provádí… Rozhodne se Cyruse opustit, utéct od něj a zemřít. Do cesty se jí však připlete šestnáctiletá Kailey a Sera je zničehonic v životě dívky, o které nic neví, a musí předstírat pravý opak. A její touha zemřít je najednou mnohem menší… 

Představte si, že můžete žít věčně. Ne jako upíři, jen měnit svou podobu, vnikat do cizích lidských těl. Líbilo by se vám to? Když byla Serafina na pokraji smrti, její přítel Cyrus z ní udělal „převtělence". Je ovšem všechno zlato, co se třpytí?


Alchymie věčnosti není žádná novinka. Pokud jde o mě, byla to jedna z prvních CooBoo knih, které mě oslovily a chtěla si je přečíst. Kolik mi bylo, jedenáct, dvanáct? Zlatý největší problém knihomolů se u mě projevuje stále víc... ale dostala jsem se k ní, což považuju za takový malý soukromý úspěch. A jsem spokojenější, než jsem čekala.

Jak jsem tedy zmínila, Serafina mění těla podle toho, kdy potřebuje, kdy už to lidské tělo nezvládá a musí si najít někoho nového. Je jich víc, ale Sera je něčím jiná. Vadí jí styl jejího života, nechce ničit obyčejné smrtelníky, a rozhodne se s tím skoncovat. Jak už hlásá anotace, všechno se zvrtne - omylem se dostane do těla puberťačky se skvělým životem a najednou se jí nechce zabít se.
Samotná Serafina je velice zvláštní postava. Místy jsem s ní soucítila, jindy bych ji nejradši praštila po hlavě pánvičkou jak Locika. Měl hroznou tendenci od všeho utíkat, i když si pár stránek předem řekla, jaká by to byla blbost. Což trochu snižuje celkové hodnocení, ale jinak byla fajn.
Pak je tu druhý měnič Cyrus. Troufám si říct, že po Noahovi nejzajímavější postava. S každou stránkou jsem dychtila po dalších informacích, které mi Sera mohla poskytnout. Je to velmi zajímavý muž, a víte co, po Sydney z Pokrevních pout k alchymii přece jen přistupuju trochu jinak, takže... no, asi není divu, že mě Miley Cyrus tolik zaujal.
Zmíněný Noah ovšem převtělencem není. Je to blízký přítel Morganovic rodiny, té, mezi něž se Serafina nedopatřením dostane. Líbilo se mi, že sem autorka zakomponovala všechny různé nitky - včetně ne zrovna idylického rodinného života.

Děj ubíhá plynule, hrozně lehce se to čte, až budete koukat, že jste na konci. Jo, neberte to na cestu do vlaku, když všechno stihnete přečíst ještě u výjezdu... Autorka má svěží styl psaní. I když se to téma může zdát ohrané, Avery Williams si s tím skvěle pohrála a ano, mohla pár věcí ještě trošku rozvést - ale i tak jsem spokojená. Víc, než jsem očekávala.
Co tu ještě vynachválím; Kailey, dívku, do které se Sera převtělila. Moc se mi líbilo, jak postupně objevovala všechny zákoutí dívčina života a snažila se jí porozumět. Občas mi Kailey připomněla i samu sebe, s tím životem v umění a tak, což taky není k zahození.

A ta obálka, ach! No řekněte, není nádherná?

Jsem tedy opravdu ráda, že jsem nad knihou jen nemávla rukou a ještě jí dala šanci. A taky to, že je to série, je tam až moc nedořešených věcí a po tom konci - jo, vím, že to říkám vždycky, ale tu dvojku prostě potřebuju :D

Četli jste? Líbilo? :)

6 komentářů:

  1. Kniha na mě čeká na poličce, takže se nemohu dočkat, až se do ní pustím :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Pusť se do ní co nejdřív, vážně příjemně překvapilo :))

      Vymazat
  2. O knížce jsem neslyšela, protože nepatří mezi mé oblíbené žánry... ale hezky napsáno :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ami: Hmm, tuhle knihu jsem měla kdysi půjčenou z knihovny a popravdě...Ani jsem jí nedočetla :D Nevím, asi mě moc nenadchla, ale tak možná se do ní někdy pustím!
    Hezká recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Zkus tomu dát ještě šanci, opravdu mile překvapilo :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥