sobota 19. prosince 2020

7 důvodů, proč si poslechnout Metu


Věřím, že Metu vám nijak sáhodlouze představovat nemusím. Obletěla český knižní trh rychlostí blesku a stále se těší oblibě. Příběh o superhrdinech, který vlastně ani tak není o superhrdinech, jako spíš o nás, má zkrátka něco do sebe a za mě to je rozhodně jedno z nejpovedenějších českých děl, která jsem za letošek (a možná i za delší dobu) přečetla. A teď už i poslechla.

Pokud nad Metou váháte, můžu vás odkázat tady na recenzi, kde jsem se nad ní vyáchala dost. A pokud nad ní váháte i nadále... třeba vás přesvědčím dneska, proč je právě audiokniha Mety to pravé ořechové nejen pod stromeček.

Česká tvorba ve své ryzí podobě

Spousta čtenářů spíš tíhne k zahraniční produkci a na české autory tak trochu zanevřela. Což je rozhodně škoda, a v tomto případě obzvlášť! Vždyť to by měl být právě argument číslo jedna, protože to je domácí. A že je to na díle hned znát. Nejenže se Meta odehrává v České republice, tudíž se setkáte s věcmi, které moc dobře známe - nejen studium na Karlovce, naše milované tramvaje nebo cestování po krajích -, ale je to také vidět na autorově jazyku. Ať už máte u knihy sebelepšího překladatele, české idiomy k prostě českým reáliím nikdo nevystihne líp než Čech. Už jen kvůli tomu se naše knihy čtou přece jen trochu líp, a Bareš je vyloženě mistrem jazyka. Někteří autoři vás zamotají do děje dějovou linkou, jiní holt i použitými slovy.

Knižní kocovina ještě zaručenější

Některé knihy vám po přečtení prostě nedají spát. Meta se v tomhle ohledu spolehlivě drží na prvních příčkách. Ne, není to horor - ale tím je to vlastně ještě horší. Vnímáte ty bizáry, které se točí po českých sférách na sociálních sítích? Paradoxy, jež třeba běžně jen přelétnete, ale jak se nad nimi zamyslíte, zůstanete v tom a ptáte se, jak se to prostě možné? Meta je hrozná v tom, že vám nemůžu nic ani poodkrýt, aby to nebyl spoiler - strašně se mi líbí, jaké mystično se kolem ní drží. Každopádně mi věřte, Meta je prvotřídní materiál na knižní kocovinu, a jakmile to nejen čtete, ale slyšíte, jako by vám to vyprávěla kamarádka, ten pocit je daleko jistější.

Opět rozbijete tlačítko "rewind"

Po YouTube věčně kolují vtipy, že některá videa sledujete pořád a pořád dokolečka, až snad rozbijete to tlačítko s šipkou v kolečku, díky němuž si ho přehrajete znovu. Pokud to jde i u audioknih, existuje snad lepší adept než Meta? Často se na Instagramu stýkám s názorem, že tohle snad ani nemohl napsat chlap, jak strašně výstižné to je. Jedna excelentní myšlenka střídá druhou, že to prostě musíte poslechnout víckrát, abyste to mohli vstřebat. A pak ještě jednou, i kdyby jen kvůli síle slov.

Famózní vypravěčka

Metu vypráví Lenka, studentka Univerzity Karlovy. Čili je v našem věku, chápe to, co my, mluví tak, jak my. A je to Češka žijící v českém prostředí, což to všechno jen podtrhuje. Jak už jsem zmínila o pár řádků výš, díky tomu se doopravdy zdá, jako by Lenny byla blízkou kamarádkou. Lenny se u ničeho nezdržuje, vyprávění pěkně odsýpá - a díky tomu, že je Meta koncipována jako příběh vyprávěný někomu dalšímu, tak Lenny přímo mluví k nám a je to daleko autentičtější. A jak už to u audioknih bývá, někdo takový potřebuje stejně silný hlas - a Kristýna Podzimková je vynikající interpretkou. Jednoduše vás vtáhne do příběhu a jen tak nepustí zpět. Jsou knihy, které díky mluvenému slovu nabydou na daleko větším důrazu, a Meta je toho jasným důkazem.

Neodtrhnete se od toho

Prostě to nepůjde. Chtěla jsem si šetřit knihu při čtení, chtěla jsem si šetřit audioknihu při poslechu, ani jednou se mi to nepovedlo. Ten příběh prostě projedete, ani nevíte jak. Moc tedy nepočítejte s tím, že vám to na chvíli vydrží - pokud tedy nepočítáme dobu, co vám Meta zůstane ležet v hlavě.

Tohle není tabu

Jsou témata, o nichž je třeba psát. Jsou témata, o nichž je třeba mluvit. A i když to očividně potrvá dlouho a krůčky budou malé, přesto budou. Meta otevírá několik z těch nejzávažnějších témat, která se ve společnosti stále udržují pod pokličkou, která se prostě berou jako samozřejmost, ostatně... ta holka si o to asi říkala, ne? Prvním viníkem je ona, protože ho něčím vyprovokovala. Říkejte to obětem pořád dokolečka a ony si ten pojem samy přeškrtnou. Pokud je vám mdlo už jen z takovéhle myšlenky, Metu chvíli nevyženete z hlavy. Protože ano, ono se to možná zpočátku zdá nenápadné a nicneříkající... ale jak je u Bareše zvykem, jakmile to zapadne do sebe, člověk má chuť mlátit hlavou do zdi kvůli tomu, jak si to vůbec můžeme sami sobě navzájem způsobovat.

Mystično

To jsem už také o pár řádků výš nastínila. Meta se tváří prostě jako superhrdinský thriller s anotací, která nám něco málo nastíní, ale tradičně většinu nechá pod pokličkou. A mně osobně se strašně líbí, jak o té knize prostě nikdo nic neříká. Ano, víme, co za témata se tam řeší, ostatně kvůli nim se po té knize zřejmě sahá. Víme, že se mají nějak řešit superhrdinské schopnosti. Ale stačí jen slyšet prvních pár slov a je jasné, že ať jsme čekali cokoli, stejně dostaneme něco úplně jiného. A všude se o tom mlčí natolik, že pro téměř všechny recenzenty zůstává tajemstvím i Lennina schopnost. Už jen to nějak nutí zjistit, co se v těch slovech ukrývá, ne?


Dáte Metě šanci? :) Jak říkám, za mě to je rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem za poslední dobu přečetla, a jedna z nejlepších audioknih, co jsem za poslední dobu poslouchala. Pokud se mi povedlo vás přesvědčit, tak se mrkněte sem, kde si Metu jako audioknihu můžete pořídit. Třeba jako dárek k blížícím se Vánocům. :)

Za poskytnutí audioknihy mockrát děkuji Audiotéce! ♥

6 komentářů:

  1. Meta mě láká už nějaký čas, ale spíš než audio bych si ji raději přečetla v knižní podobě. :) Určitě těmito body nalákáš další čtenáře/posluchače. Mě jsi zaujala určitě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! Pevně věřím, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  2. Mě na Metu už nalákala Marky, takže docela vážně uvažuji o pořízení (audioknižní) verze. Jen doufám, že to se mnou moc neotřese.

    OdpovědětVymazat
  3. Meta byla naprosto fantastická. Nečekala jsem, že z ní budu tak mimo. ._.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥