sobota 9. února 2019

Maturant tag

(zdroj obrázku)
U každého tagu hned prohlašuju, že je miluju vyplňovat, ale víte co? Za těch pět let, co mám blog, jsem si sama nevytvořila ani jeden. No jo. Tak teď přichází ta pravá chvíle! *dramatická hudba*

Moc dlouhé rozhodování to nebylo, protože se teď můj školní život točí kolem jediného; maturity. Pololetí se překlenula a to zlověstné datum v kalendáři se blíží čím dál rychleji. Takže proč si z toho trochu neudělat srandu, než to přijde? Tak jsem tu s tou nejtypičtější věcí, se kterou se setká každý maturant - s literárními směry a proudy. Nachystala jsem si pár vyčerpávajících otázek, které se lehce vztahují ke každému z uvedených směrů. Tak hurá na věc!

Výsledek obrázku pro magicRENESANCE - Jaký žánr tě nikdy neomrzí?
Fantasy. Miluju alternativní světy, všechny ty draky a elfy a kouzla! YA je taky super, ale občas mám chvilky, kdy toho mám plné zuby a potřebuju si přečíst něco jiného. Takže o tom to radši prohlašovat nebudu :D

PREROMANTISMUS - Zavazí ti milostné pletky, když nečteš vyloženě romanci, nebo je naopak vítáš?
Upřímně, nějakou romantiku tam vždycky chci. Nemusí hrát důležitou roli, klidně ať si proběhne někde na pozadí, ale jsem ráda, když se tam opravdu objeví - protože není nic horšího, než když je mezi těmi postavami taková chemie a ono se nic nestane! Sice na to pak vznikne spousta fanfikcí, ale... kánon je kánon.

STURM UND DRANG - Dáváš najevo emoce, když čteš na veřejnosti, nebo to zvládáš s chladnou hlavou?
Všechno, co mnou projde, je vidět. V tomhle jsem asi trochu unikát, aspoň co se tak ptám kolem, všichni jsou tiší a bezvýrazní, zatímco já se kolikrát směju přes celý vlak. Když mě nějaká kniha dostane, prostě to musí ven, bez ohledu na to, kde zrovna jsem. Ještě jsem tedy vyloženě nefeelsovala, ale smíchu prostě neporučíš. :D

Výsledek obrázku pro love triangle meme
hashtag SJM
ROMANTISMUS - Jsi odpůrce milostných trojúhelníků, nebo ti nevadí?
Jak kdy, někdy to k tomu příběhu sedí, ale já mám většinou to štěstí, že si hrdinka vybere toho druhého, takže jsem pak naštvaná. Asi upřednostňuju příběhy, kde je od začátku jasně vidět, kdo k sobě patří.

REALISMUS - Máš radši fantasy, nebo příběhy odehrávající se podle fyzikálních zákonů?
Fantasy, jasně že fantasy! Nikdo mi nikdy nevyvrátí, že se jednou naučím odemykat pomocí kouzelné hůlky. Jednou to přijde.

IMPRESIONISMUS - Která kniha v tobě zanechala tolik dojmů, žes trpěl/a takzvanou knižní kocovinou (tzn. ještě dlouho to zpracovával/a a nemohl/a nic dalšího pořádně číst)?
Nejdelší den Adama T., po tom jsem se dlouho nemohla do ničeho začíst. Ten příběh byl boží, takže jestli jste ho nečetli, povinně do toho! A posledně jsem depkařila z Oba na konci zemřou, to mi taky trvalo, než jsem byla schopná ten svět opustit a přejít do dalšího.

Výsledek obrázku pro reading a book photographyPROKLETÍ BÁSNÍCI  - Tvoje guilty pleasure?
Kniha, kterou můžu číst stále dokolečka dokola a nikdy mě to nepřestane bavit, je Vampýrská Akademie. A je mi fuk, že to má největší počet příznivců kolem třináctého roku věku, pořád to miluju.


CIVILISMUS - Jeden nejlepší zástupce sci-fi žánru.
Sci-fi zase tak často nečtu, hm. *chvilka pátrání v přečtených knihách* Dá se Hunger Games považovat za sci-fi? Jestli ano, tak rozhodně tohle. HG bych taky mohla číst pořád dokola.

DADAISMUS - Která kniha byla naprostá blbost, ale ohromila tě?
Čekání na Godota! :D Když už jsme v těch maturitních proudech, tak rozhodně tohle absurdní drama. Podle všech, co to četli, to je naprostá pitomost a všichni taky razí, že tam je markantní ten pojem „absurdní", ale mně se to líbilo. Bavila jsem se od začátku do konce a našla v tom i prvky existencialismu, který mám v literatuře ráda.

SURREALISMUS - O které knize se ti zdálo? (Třeba že ti postavy vlezly do snu a podobně.)
Jednou mi do snu vlezl Maxon, ale už si nepamatuju, o co tam šlo. A taky jsem s Troyem Sivanem bojovala v Bradavicích za Havraspár (a vůbec mi nepřišlo divný, že se s ním bavím česky). Sny si takhle moc nepamatuju, ale tenhle asi zapomenout nejde :D

Výsledek obrázku pro book photographyMAGICKÝ REALISMUS  - U které knihy jsi poměrně dlouho nechápal/a, co se tam pořád děje?
Krysař! Hrozně jsem se na něj těšila, líbila se mi ta myšlenka, kterou de facto znám od dětství, ale neskutečně dlouho jsem tápala, o co tam jde. Podobně to bylo s The Revolution of Jack Frost, tam to bylo ještě horší. Nechápala jsem, jak ten svět funguje, a to dost dlouho.

EXISTENCIALISMUS - Která kniha tě donutila přemýšlet o věcech jinak, než jsi měl/a doposud ve zvyku?
V určitém slova smyslu Jsem roztříštěná, ale mezi těmi posledními taky Oba na konci zemřou. Z dost evidentního důvodu.

METODA PROUDU VĚDOMÍ - O které knize bys dokázal/a bez přestání mluvit klidně dvacet čtyři hodin denně?
Jestli teď pravidelně sledujete moje Stories nebo facebookové příspěvky, dost často tam vpašuju Nejdelší den Adama T. (i tady už je podruhé), takže hádám, že by to byl asi on. O knihách, které na mě udělají dojem, se ostatně mluví dost dobře.

ABSURDNÍ DRAMA - Jaká kniha tě naposledy zklamala?
Dragon King's Prize, o té jsem tu už taky kdysi mluvila. Hrozně se mi líbil ten post-apo námět a mohl z toho být regulérní trhák, ale autorka to šíleně zmatlala dohromady, bohužel.

ANTI-UTOPIE - Která dystopie se ti posledně líbila?
Docela mě zaujala Smrtka. Sice jsem nepodlehla tomu boomu jako naprostá většina jejích čtenářů, ale oceňuju tu myšlenku, ta byla fakt skvělá.

Výsledek obrázku pro may photographyBEAT GENERATION - Existuje nějaká kniha, u které si připadáš, že se snad líbí jenom tobě a všichni ostatní ji nesnáší?
Většinou to mám spíš naopak, všichni knihy milují a mně se nelíbí :D Poslední dobou to je ale asi Máj, jak se všichni bavíme spíš o maturitní četbě. Moji spolužáci ho nesnáší a já ho naprosto miluju.

POETISMUS - Vnímáš, jakým jazykem jsou knihy napsány? Který tě posledně zaujal?
Lolita. Nabokov píše tak nádherně poetickým jazykem, že jsem se spíš rozplývala nad tím než nad dějem. Jestli si to vytáhnu u maturity, třídní se má asi na co těšit.


Pokud se rozhodnete tag udělat, určitě mi dejte vědět! Ráda se podívám na vaše odpovědi ^^ Už jsem tu kdysi vyzvídala, ale nedá mi to; jakou knihu jste si vytáhli u maturity? Byla to ta vaše vysněná? :)


5 komentářů:

  1. No jo... maturita mě taky tenhle rok čeká..
    http://marionete.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tag! Hodně štěstí při tahání otázek. Maturitu bych si klidně zopákla. :D Ty časy, kdy mi přišlo, že je to největší zlo, mi chybí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. xD Říkají to všichni, bože, čeho se mám ještě bát :D Děkuju, snad to vyjde :D

      Vymazat
  3. Není zač, děkuju za komentář! :) ♥

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥