sobota 19. května 2018

Recenze: Dracula | Audiokniha

Audiokniha Dracula  - autor Bram Stoker   - interpret Pavel SoukupPočet hodin: 19 hodin, 40 minut
Série: ---
Dabing: Pavel Soukup
Nakladatelství: Audiotéka, Bookmedia
Anotace:
Dracula - audiokniha obsahuje tu nejklasičtější klasiku hororového žánru, slavný román o hraběti Draculovi, jehož autorem je Bram Stoker. Čte Pavel Soukup. Klasický horor od Brama Stokera se zařazuje do kategorie gotického románu a literárního vampirismu. Dílo je strukturováno jako přehled zápisků a dopisů jednotlivých postav. Hlavním hrdinou je právník Jonathan Harker, který odcestuje do Transylvánie na hrad hraběte Drákuly. Po několika dnech strávených v jeho domě mu dochází, že se domů nedostane vůbec jednoduše. Postupně odhaluje jeho krvavé tajemství. On i jeho milovaná snoubenka se stávají obětí strašného upíra.

Horory bez debaty patří mezi velmi oblíbené žánry, a ačkoli v těch novějších najdete čím dál hrůznější příběhy, existují klasiky, k nimž se společnost neustále vrací. Nejinak je tomu i s Drákulou, který patrně patřil mezi průkopníky tohoto žánru, hned spolu s Frankiem. Knižní podobu jsem četla už dávno a tentokrát jsem se rozhodla pro audioverzi.

Výsledek obrázku pro dracula art

Neboť mrtví cválají rychle.


Příběh Jonathana Harkera je už několika ztvárněními známý. Naprosto nevinně vyhlížející obchodní cesta se brzo změní v děs, kdy Jonathanovi dojde, že už se z Transylvánie zřejmě nedostane živý. Tím jeho noční můry ovšem nekončí - a v daleko horším se rozpínají i po Londýně, kde mimo spoustu známých také žije Jonathanova žena Mina.
Drákula vždycky patřil mezi moje oblíbené horory, i když vlastně horory vůbec nečtu ani nesleduju. Tak nějak jsem prostě odjakživa věděla, že mám toho upíra ráda, a ostatně, všichni jsme četli Twilight. Upíři jsou už možná trochu klišé, ale své doby to bylo něco. Sama mám příběhy o těchto dětech noci pořád ráda, takže možnost jít do audoknihy pro mě byla jasná.

Výsledek obrázku pro writing a journalZnáte to, když si zafixujete něčí hlas už jako malé děti v podobě dabingu, a pak už se té představy nikdy nezbavíte? Tak přesně to se mi občas stalo tady. Ano, místo Drákuly jsem občas viděla Scara... Audioknihu namluvil Pavel Soukup, což tedy byl jeden z hlavních faktorů, proč jsem se rozhodla si Drákulu poslechnout. Soukupův hlas je vynikající, perfektně podtrhuje celou atmosféru příběhu. Upřímně, asi bych si nedokázala představit ten příběh namluvený někým jiným. Tohle byla zkrátka špičková volba. Je tam sice vícero ženských postav, ale v tomto případě mi to vůbec nevadilo. Pořád mi to přijde jako lepší možnost než se ztrácet v postavách, když se dabéři střídají po kapitolách a mluví pak za víc charakterů.
Zdali jste ještě s hrabětem transylvánským neměli tu čest ani v knižní podobě, je to zdlouhavý příběh. To řeknu rovnou. Vše je psáno převážně formou dopisů, a jelikož to je kniha prvně vydaná koncem devatenáctého století, je třeba to očekávat. Na kvalitě příběhu to ovšem nic neubírá a sama si pořád budu stát za tím, že Drákula je příběh, který byste si měli přečíst - a v tomto případě i ideálně poslechnout.

Poslechněte si je - děti noci! Jak krásná hudba, že?


Neváhám tedy audioknižnímu zpracování dát plný počet hvězdiček. Příběh mě bavil a je to perfektně namluvené. Pokud přemýšlíte nad nějakou audioknihou, nenechte si ujít Drákulu. :)

Za poskytnutí recenzní audioknihy děkuji e-shopu Audiotéka!
Audioknihu si můžete zakoupit (a poslechnout první kapitolu, abyste si ověřili, že fakt nekecám) tady.

4 komentáře:

  1. Já Drákulu četla a moc mě to bavilo, takže audiokniha musí být taky super:).
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  2. S Drákulou v knižní podobě jsem ještě tu čest neměla ani s audioknihou, ale docela ráda to vyzkouším :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! :) Určitě, za zkoušku to rozhodně stojí :))

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥