sobota 26. srpna 2017

Recenze: Fantastická zvířata a kde je najít | Když místo zvířat najdete koblihy

Fantastická zvířata a kde je najít - původní scénářPočet stran: 287
Série: ---
Překlad: Helena Šváchová
Nakladatelství: Albatros, 2017
Originální název: Fantastic Beasts And Where To Find Them - Original Screenplay
Hodnocení Goodreads: 4.27 (z 728 484 hodnocení)
Anotace:
Příběh Fantastická zvířata a kde je najít začíná v roce 1926, kdy se Mlok Scamander – kterého hraje držitel Oscara Eddie Redmayne – vrací z cesty po světě, během níž našel a zdokumentoval pestrou škálu kouzelných tvorů. Nakrátko se zastaví v New Yorku a zase by z něj bez nehody odjel… nebýt nečara Jacoba, ztraceného magického kufříku a útěku několika Mlokových fantastických stvoření, která by mohla způsobit světu nečarů i čarodějů pořádné problémy. 

Už spoustu let baží Potterheadi po čemkoli, co má ještě jakousi spojitost se světem Harryho Pottera. Když Rowling oznámila, že podle Fantastických zvířat bude film, sama jsem nad tím povytáhla obočí, jak chce z učebnice udělat dokonce pětidílnou sérii, ale jsem Potterhead, tak nač si stěžovat... po zhlédnutí filmu samozřejmě scénář nesměl v mojí sbírce chybět. A co si o něm myslím?


New York, 1926. Rok, kdy se narodil Pán zla - ale mimo to také rok, kdy do Ameriky přicestoval nepříliš oblíbený britský kouzelník Mlok Scamander. Zkoumá kouzelná zvířata a brání jejich práva, v New Yorku je prý kvůli vejcím hypokamie. Cestu mu ale zkříží Jacob Kowalski, s nímž si v bance omylem prohodí kufr. Což o to, Mlok má koblihy na svačinu, ale Jacob si domů táhne magické tvory. A co hůř, zpozorován členkou KOKUSy.

Na film jsem se neskutečně těšila. Fakt strašně moc. Celé kino jsem se culila a ta radost ze mě snad musela zářit všemi směry. S příběhem jsem byla spokojená, takže koupit si i scénář pro mě vážně problém nebyl. A když už mám i to Prokleté dítě...
Budu vás varovat už tady uprostřed článku. Pokud máte myšlení naprogramované na dvojsmysly a vidíte je i tam, kde asi nejsou, tenhle scénář fakt není pro vás... zlomyslně jsem se chichotala snad na každé druhé stránce. Vážně. Na to čtení se prostě nedalo soustředit. :D Je tu právě plno scénických poznámek a vsuvek, které trochu pomáhají vysvětlit to, co se stalo ve filmu, a dokonce jsem si kolikrát přečetla něco, co mi ve filmu uniklo. Aspoň vím, na co se příště dívat.

S hlavním protagonistou Mlokem jsem žádný problém neměla. Ono jak se říká, Mrzimoři jsou jedni z nejroztomilejších studentů Bradavic, Mlok to potvrzuje. Líbil se mi jeho zápal pro věc i ta nešikovnost, ale ochota. Je to prostě neskutečně ňuňu postava, jestli víte, co tím chci říct. I jeho láska k zvířatům, i když to vídávám i v jednom animáku. (I Eddie ho perfektně zahrál, to se mu musí nechat.)
Jacob je u mě něco podobného, ta postava má prostě šmrnc a bez něj by to nebylo ono. Zato Tina mě neskutečně vytáčela. Její sestra Queenie mi až tak nevadila, ale Tinu bych vážně asi až do konce přetáhla pánví po hlavě. Doufám, že to s ní příště bude lepší.
A Credence mi tu bylo líto ještě víc.

Ale co si naprosto nemůžu vynachválit, tak grafické zpracování. To je prostě pastva pro oči. Jako jedinou z mé HP sbírky ji mám otočenou naopak, aby se náhodou něco nestalo těm božím zlatým písmenům na obalu. :D Ilustrace uvnitř a celé to rozvržení je prostě luxus. Až tak, že se místo čtení zakoukáte na kudrlinky a Hrabáka.
Tenhle scénář je prostě skvělým doplněním filmu, u Potterheada prostě nutnost. Čtyři hvězdičky dávám jen proto, že netrpělivě čekám na další díl. :D

Čtete scénáře? Líbilo se vám filmové zpracování? :)

2 komentáře:

  1. Fantastická zvířata se mi dokonce líbila více než Harry Potter.. :) Zkrátka a dobře sledovat dospělé kouzelníky je úplně jiný zážitek, nežli pouhé žáky. A hlavně, to prostředí je naprosto nádherné! :) Těším se na další filmy! :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, až tak? :D To jo, kouzelnická historická Amerika ♥

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥