sobota 14. ledna 2017

Recenze: Šťastně až navěky | Ještě jednou za časů Americy

Šťastně až navěky (The Selection, #0.4, 0.5, 2.5, 2.6)Počet stran: 368
Série: Selekce, 3.5
Překlad: Nika Exnerová
Nakladatelství: CooBoo, 2016
Originální název: The Selection: Happily Ever After
Hodnocení Goodreads: 4.24 (z 14 894 hodnocení)
Anotace:
Kniha povídek ze světa Selekce. Než se America přihlásila do Selekce, jiná žena musela projít touto soutěží, aby se stala královnou. Aspen nikdy nevěřil, že se vymaní z chudoby, která provázela všechny příslušníky jeho kasty. Avšak poté, co se stane strážcem, dokáže, že kasty nemusí určovat lidskou budoucnost. Marlee Tamesová se přihlásila do Selekce a prince Aspena zbožňovala, ale nikdy by si nepřipustila, že se může zamilovat i do někoho jiného. Princ si nikdy nemohl vybrat, co bude dělat – o všem rozhodoval jeho otec, ale nyní nastal okamžik, kdy vše musí vzít pevně do svých rukou.

Když skončila série Selekce z Američina pohledu, spoustě z nás přirostla k srdci. Nejedna recenze hlásala, že chce víc, že tam bylo spoustu nezodpovězených otázek. A tak autorka nezahálela a psala novely. Šťastně až navěky je všechny spojuje a navrch přidává určité scény z pohledů jiných lidí, než je America. Což je pro fanoušky naprostá třešnička na dortu.



Novely, nebo chcete-li bonusové příběhy, jsou u nás v České republice stále takový nezvyk. V zahraničí neustále vychází rozšířené verze, kapitoly z pohledů různých postav a to jako e-knihy, tak pak i dohromady. Poprvé jsem tohle u nás zaznamenala u CooBoo s Drakie, takže od té doby křížím prsty v naději, že vyjdou i další, a ano, i já byla nadšená, když oznámili vydání Šťastně až navěky. No řekněte, kterého fanouška by nezajímalo, jak Selekci viděla Celesta?

Do příběhu vpadneme o jednu generaci zpátky z pohledu Amberly. Královny a také Maxonovy matky. Zrovna tohle je postava, o které jsem vždycky chtěla zjistit něco víc, takže jsem byla neskutečně nadšená, že i ona dostala svůj prostor. Překvapilo mě, jak autorka shrnula téměř celou Selekci do krátké novely, když Američinu stačila rozvrhnout na trilogii, ale co už. Bylo to milé, na začátek rozhodně perfektní. A když přišel na řadu Clarkson, jen jsem koukala. Jestli ho nemáte v Elitě a První rádi, tak jsem zvědavá, co řeknete na tohle. Nevědět, jaký je, možná bych ho měla i ráda.


Královskou rodinu neopustíme ani druhou novelou, jelikož následuje princ Maxon. Autorka nám dovolí nahlédnout pod pokličku příprav celé Selekce a nezapomene ani na první setkání Maxona a Americy. K novele jsem se už dříve vyjadřovala tady a můj názor vesměs zůstal stejný. Maxon si během série prošel pěknou změnou, a autorce se musí nechat, že jsem jí věřila, že to je kluk. Ne každý je toho schopen.

Třetí novelu jsem již taky kdysi četla. Tou nás provází můj rozhodně nefavorit Aspen. Tady mě autorčina předmluva překvapila asi nejvíc. Obhajovala jeho chyby, protože podle ní fanoušci Maxonovi rychle odpustili a na Aspena se vykašlali. S tím si dovolím trochu nesouhlasit - novela mi znovu potvrdila, proč jsem odmítla Aspenovi odpustit. A to proč je fakt důrazné. V pozdější novele se mi to znovu potvrdilo, takže pardon všem aspenovcům, ale tady jedno velké ne-e. Ale mám hodnotit novelu, ne Aspena :D Tady to je další plus pro autorku, protože když už umí vypsat chlapa, dokáže je dokonce odlišit. Kdybyste nevěděli, o koho se jedná, stejně Maxona a Aspena poznáte, každému přidělila tak typické vlastnosti, že to je vyloženě pastva pro duši. O novele jsem už taky psala, ale zopakuju ty nejlepší pocity - Aspen má dokonalé vztahy k přátelům a Američiným služkám. Nad tím jsem se skutečně culila.


Poslední z těch větších příběhů je Marlee. O tom jsem nevěděla nic a nejspíš se na ni těšila ještě víc než na Amberly. A možná kvůli tomu jsem si ten příběh zamilovala. Možná jsem měla čekat, v jaké scéně se to odehraje, ale konečně použít flashbacky byl vynikající nápad. Carter i Marlee jsou postavy, které prostě nelze nenávidět. Milé, vtipné, a spoustu věcí vysvětlující. Co víc byste mohli po novele chtít?

Krom těchto čtyř příběhů se v knize dočkáte i pár scén z pohledu Celesty, jak jsem již zmínila, scénky z pohledu Lucy, kterou jsem ocenila snad nejvíc, protože tu holku prostě miluju, druhé výročí Americy a Maxona (což bylo tak sladké, že jsem se snad rozpustila) a také informace o těch, které ze Selekce vypadly a co dělají teď. Líbilo se mi, že ani na ně autorka nezapomněla a vymyslela, jak jejich osud putoval dál. Jak říkám, labužnické sousto pro milovníky Selekce.
Ano, jak jsem již netaktně zmínila a nevysvětlila - každou novelu předchází samotná autorčina předmluva, co si o které postavě myslí, jak se cítila, když to psala a hlavně proč to psala. Dodalo to té knize naprosto jinou atmosféru, jako bychom byly s Kierou jedna duše, a příběhy se hned četly líp. Co víc můžete chtít, než nakouknout do hlavy samotnému stvořiteli celého toho světa, jak to vnímá on?

Na závěr ještě vynachválím ilustrace. Na první pohled mi přišly strohé, ale v tom je to jejich kouzlo. Moc jich není, ale jsou tak krásné, že bych se na ně vydržela dívat pořád. (Jen pozor na spoilery, až je budete hledat. ;))
Teď jen budu netrpělivě čekat na poslední díl s Eadlyn a třeba doufat, že i v její Selekci se dočkáme novel. Nic mi nebrání v tom dát tomu pět hvězdiček.

Četli jste jen některé, nebo všechny? Která se vám líbila nejvíc? :)

2 komentáře:

  1. Mně se tenhle povídkový soubor líbil snad nejvíc z celé série. :) I když nevím, Selekce byla taky super... Každopádně tu Aspenovu povídku jsem pěkně proskřípala zuby. Fakt mě štval. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥