pátek 30. září 2016

Recenze: Dárek z pravé lásky | Dvanáct zimních políbení

Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbeníPočet stran: 384
Série: ---
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2016
Originální název: My True Love Gave to Me: Twelve Holiday Stories
Hodnocení Goodreads: 3.75 (z 21 768 hodnocení)
Anotace:

Soubor dvanácti vánočních povídek od nejlepších autorů young adult literatury.


Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.


Představte si, že se sejde dvanáct autorů, aby každý napsal svou povídku o Vánocích, zázracích a pusách. Kdyby byli všichni ti nejlepší, bylo by to boží, co? Stejný počet tedy usedl nad Dárkem z pravé lásky a rozhodli se napsat něco vánočního. Sice máme ještě do dárků času dost, ale to mi nebránilo si kousek užít už teď.


Jako první tedy vynachválím design. Nejenže je to celý tak lesklý a zelený a roztomilý, ale ty stránky jsou růžové! (Ve vlaku jsem potkala pána, co to okomentoval, že to vypadá jak krvák, ale co už.) Prostě to hrozně krásně vypadá. Už jen to prostě budí tu vánoční atmošku.
Každou povídku tedy ohodnotím zvlášť.


Rainbow Rowell: O půlnocích | 3,5*

Abych se přiznala, na ten začátek jsem se fakt těšila. Četla jsem Fangirl, která byla boží, a vůbec všichni Rowell strašně vychvalují, tak jsem byla zvědavá. Úsměv na rtech mi ale trochu chřadl, protože to moje představy tak zcela nesplňovalo. Ale bylo to milé. Hlavní hrdinka mi lezla na nervy, ale líbilo se mi to. Takový ten lepší průměr.

Kelly Link - Dáma a liška | 2*

Tady dávám dvě hvězdičky jen proto, aby to nekazilo průměr. Úsměv mi zde zmizel úplně. Jasně, Vánoce nemusí být nutně realita a klidně si sem můžeme hodit fantasy, ale tohle bylo tak ujeté, že by mě vážně zajímalo, na čem autorka jela, když to psala. Říkala jsem si, že se to vylepší, ale ten konec to akorát zabil. Bohužel, nejslabší povídka z celé knížky.

Matt de la Pena - Andílci ve sněhu | 4*

První povídka, která se mi „zařezala pod kůži". Bylo to milé, přesně takové, jak jsem u všech povídek očekávala. Hrdinové mi byli od začátku sympatičtí, a i když tam zůstala spousta věcí nevysvětlená, jsem spokojená. Ten konec byl možná trochu uspěchaný, ale rozhodně jeden z těch příběhů, ke kterým se klidně vrátím.
V pátek jak nemehlo spadla v tělocviku a odřela si kůži na rukách, takže ji to psaní pekelně bolí

Jenny Han - Najdeš mě podle Polárky | 4,5*

Všem klukům, které jsem milovala se mi od autorky neskutečně líbilo. Jenny Han má svěží styl, takže jsem se na její povídku poměrně těšila - a nezklamala. Ten konec byl až moc otevřený, kvůli čemuž jsem tedy ubrala tu půlhvězdičku - chtělo by to ještě něco dodat... a pár věcí mi tam taky přišlo nedořešených. Ale její styl byl jasně znát a dostala jsem to, co jsem chtěla. Do dokonalosti chyběl jen kousíček - navíc už jen ten nápad!

Stephanie Perkins - To je yulský zázrak, Charlie Browne | 5*

Tu zimu prostě miluju ♥
S hodnocením jsem vůbec neváhala. Perkins naprosto zbožňuju a tahle povídka mi to směle připomněla. Typická Stephanie, toto. Jen... vážně museli přeložit ta jména? Noelle nechali, ale aby přeložili Severa, to se mi tam vůbec nehodilo. Ale bylo to strašně ňuňu. Storocentně jedna z těch nejlepších povídek. Protože tady najdete jak to vánoční kouzlo, tak i to bez sněhu.

David Levithan - Váš záskok za Santu | 5*

Další autor, u kterého jsem byla jistá, že se mi to bude líbit. Dřív jsem Levithana moc nemusela, ale jak si jednou zvyknete na jeho styl psaní, jde to jedna báseň. Už od prvního přečtení jeho jména na této knize jsem čekala, že přijde se svou oblíbenou gay tematikou, a nezklamal. Zas to tu knížku oživilo a stejně jako u Stephanie jsem prostě nemohla jinak, než to ohodnotit pěti hvězdami. Bylo to strašně roztomilé všemi směry.

Holly Black - Krampuslauf | 3*

Abych se přiznala, Krampuslauf je něco, co mě vždycky zajímalo. Proto jsem byla na tuhle povídku poměrně natěšená, zvlášť po těch třech předchozích, které mi pěkně povznesly náladu. Že to tak úplně reálné nebude mi došlo brzy, ale stejně se mi ten konec moc nelíbil. Přišlo mi to strašně urychlené a myslím, že kdyby autorka dostala víc prostoru, dalo by se z toho všeho vybruslit daleko líp. A spousta věcí tam byla nedořešená. Bylo to moje první setkání s touto autorkou, i když je docela známá, a myslím, že bylo dobré.

Gayle Forman - Cos to sakra provedla, Sophie Roth? | 5*

Další dokonalost. Od Gayle Forman jsem četla kousek knihy Jen jeden den a to mě nebavilo, takže jsem byla trochu napnutá, aby mě nezklamalo i tohle. Ale příběh mě vtáhl do děje víc a daleko rychleji, než jsem myslela, a najednou byl konec! Styl psaní byl tady, na rozdíl od Jednoho dne, daleko svižnější a strašně mě to bavilo. Autorka perfektně vykreslila, jak postupuje vztah mezi hlavními hrdiny, a to se taky nedaří každému.

Myra McEntire - Kyblíky s pivem a jezulátko | 4*

Další autorka, o níž jsem zde slyšela prvně. Začátek moc valný nebyl, ale jak jsem se prokousávala do dalších částí, začínalo mě to bavit. U pár věcí jsem tedy doufala, že to vyřeší (nebo bylo) jinak, ale což. Dokonalé jako předchozí povídka to nebylo, ale stejně mi to vykouzlilo úsměv na tváři a párkrát jsem se zasmála nahlas. Na rozdíl od Gayle se mi tady vykreslení toho vztahu ale nelíbilo, což tedy rozhodlo o čtyřech hvězdičkách.

Kiersten White - Vítejte ve Vánocích, CA | 5*

No tak tohle byla další láska... pamatujete na Paranormály? Já je zhltla a přemýšlím, že bych si to dala znovu. Už jsem věděla, co od autorky čekat, a to se mi taky dostalo. Do příběhu se dostalo daleko víc než jen vánoční tematika, několik problematických prvků, co řešíme v běžném životě, a to se mi strašně líbilo. Jen je škoda, že trochu nevysvětlila tu věc okolo Bena... ale možná to je na tom to kouzlo. Normálně se přiznám, že jsem dostala strašnou chuť na vánoční cukroví. Už aby to bylo.

Ally Carter - Betlémská hvězda | 4*

Už jsem vychvalovala složení autorů? Jo, asi jo. Od Ally jsem nic nečetla, i když se na to dlouho chystám. A tohle byla taková sladká tečka na závěr... téma tu bývá často, ale i tak jsem byla zvědavá. A začalo to dobře, ale ten konec byl strašně uspěchaný. Škoda. Jsou to takové slabší čtyři hvězdičky, ale víte co, záležitosti s výměnnými pobyty já můžu.

Laini Taylor - Dívka, která probudila Snílka | 3*

Tady jsem nad hodnocením váhala strašně dlouho... ten příběh začal perfektně. Fakt. Autorka nám dala nahlédnout do dalšího fantasy světa, který by jistě stálo za to prozkoumat, i to, co se dělo s dvojčaty předtím. Námět na knihu to je zkrátka parádní, a neskutečně mě mrzí, že z toho autorka udělala jen povídku. Chápu, že se vybírání manželů nějak roztáhnout asi nedalo, a ten konec se mi nelíbil, ale stejně - kdyby to byla tří set stránková kniha, hned by to vypadalo jinak. Kdoví, třeba se k něčemu podobnému autorka chystá. Jako poslední povídka v knížce to bylo dobré.

Že se autoři dohodli na vánočním tématu, to je poměrně jasné. Ovšem ještě něco mě překvapilo - nenajdete povídku, kde by žili rodiče hlavních hrdinů spolu. Vážně ne. Já vím, že rozvody čítají vysoká procenta, ale v knihách bývají vždycky stoprocentní, čím to je? Vždycky jsem u nové povídky čekala na to, že by třeba žili biologičtí rodiče hrdiny spolu, a ono nic. Buď zdrhl jeden, nebo druhý, nebo to prostě nedávali, v některých případech s nimi žil nevlastní rodič. Trochu mi to kazilo dojem, že prostě nikde není ta rodina úplná...
A řeknu, že jsem asi magič, ale vyprůměrovala jsem to a vyšly přesně čtyři hvězdičky. Takže knihu hodnotím takhle. Byla tam spousta dobrých povídek a jsem ráda, že jsem to přečetla i teď - hned se na ty Vánoce těším o něco víc... možná si to u prosněžených (snad prosněžených) večerů hodím ještě jednou.

Která povídka nejvíc zaujala vás? Kterého autora byste požádali o bonus? :)

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji knihkupectví Megaknihy!
Knihu si můžete zakoupit zde.

8 komentářů:

  1. Mne sa práveže úplne najviac páčila poviedka od Laini Taylor, zatiaľ čo tá od Holly Black a Kelly Link sa mi vôbec nepáčili. A moc ani tá od Matta de la Penu. Ale som zvedavá na tú letnú verziu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jo, byla krásná, ale věřím, že kdyby to ještě víc rozepsala, klidně bych tomu dala 5 hvězdiček :D Krampuslauf je prostě průměr a od Link se mi to nelíbilo vůbec, no. Doufám, že se k ní brzo dostanu, autoři tam jsou taky dobří :D

      Vymazat
  2. Super článek :) Plánuju si knížku přečíst na Vánoce :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Mně se do toho zachtělo už teď, no :) Taky se měj krásně :))

      Vymazat
  3. Skvělá recenze, na tuhle knížku už si brousím zuby hodně dlouho, ale nejspíš se do ní pustím až o Vánocích! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Taky jsem se chystala docela dlouho a stálo to za to :)

      Vymazat
  4. Krásná recenze! :)
    I když mě autoři a Tvoje recenze na knihu nalákala, povídky prostě nejsou můj šálek kávy, takže tuto knihu asi vynechám :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Já taky nějak povídkové knihy nevyhledávám, ale právě jsem to chtěla přečíst kvůli těm autorům, a jsem za to ráda :) Za zkoušku nic nedáš ;)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥