úterý 12. července 2016

Recenze: Neslyšno | Mulan a Shang na cestě za sluchem

Počet stran: 242
Série: ---
Překlad: Jan Netolička
Nakladatelství: Domino, 2016
Originální název: Soundless
Hodnocení Goodreads: 3.36 (z 8 113 hodnocení)
Anotace:

Ve světě bez zvuku slyší jedna dívka, jak ji cosi volá…

Dívka jménem Fej žije v horské vesnici, kterou sesuvy kamení zcela odřízly od světa. Přežití vesničanů zajišťuje jediné lano, po němž jim přes zrádné skalní stěny posílají jídlo lidé z údolního království.

Naprostá závislost není však to jediné, co Fejinu vesnici sužuje: kam až paměť sahá, zdejší lidé neslyší. Jako by takovéto prokletí nestačilo, začínají nyní ztrácet i zrak. Také zásilky jídla přicházející lanovkou se začínají tenčit... Nadcházejí časy zkázy; obyvatelům horské vsi hrozí tichá temnota a smrt hladem.

Pak ale jedné noci probudí Fej drásavý hluk. Vedena zvuky, něčím do té doby naprosto neznámým, se Fej vydává na velkolepou výpravu – sestupuje po nebezpečně strmé hoře do tajemného království Pej-kuo, kde nalezne neuvěřitelnou pravdu o své vesnici i lásku, která ji navždy změní život. 


Představte si svět bez zvuku. Jak bychom se změnili? Už jen při téhle větě naskakuje několik filozofických otázek. Ve vesnici vysoko v horách, kterou šutry odřízly od zbytku světa, se to takhle děje. Nikdo neslyší. Dorozumívají se rukama.


Neslyšno už se tu nějakou dobu potuluje. Moc dobrých ohlasů ovšem nezískalo. Ale pořád je to Richelle a vůbec jsem se toho nebála. I když jsem četla miliony negativních recenzí, prostě jsem po tom v knihkupectví musela sáhnout a vzít si to. Neslyšno má samo o sobě už dost uhrančivou obálku a prostě je to Richelle. Co víc.

Já si prostě nemůžu pomoct, ale
zbavit se představy s Mulan a Shangem
prostě nejde :D
Ať navážu na anotaci; když tedy Fej uslyší první zvuk, nehodlá už jen tak nečinně sedět. S Li Wejem vyráží po nebezpečných skalách dolů do údolí zjistit víc. Správce lana už nedodává jídlo a oni ho prostě zoufale potřebují. Fej je ochotná pro záchranu vesnice udělat cokoli - i když se to cesty nachomýtne pár překážek.
Hlavní hrdinkou je poměrně ambiciózní Fej, která má přesně nalinkovaný život a z něj zkrátka není úniku (asi něco jako Sydney). Ač by sama občas nějaké změny chtěla. Navíc tu jsou někdejší city k Li Wejovi, kterých se prostě nesmí dopustit. Občas to byla prostě tuctová hrdinka, kterou byste nejradši propleskli nebo zavřeli do temné kobky a už ji nevytáhli. Ale zase tak strašná není. Uvažuje docela rychle a se vším se hned smíří, což ale nevím, jestli je klad, nebo zápor.
Další zajímavou postavou je už zmiňovaný Li Wej. Zezačátku mi přišel docela divný, ale nakonec jsem (občas) jeho chování a náladám rozuměla. Vůbec všechny postavy tady jsou vcelku zvláštní.

Děj se místy táhne, což se ale dá překousnout, protože to napsala Richelle Mead. Párkrát jsem tam dokonce její typické psaní zahlédla, ale je to něco úplně jiného. Kdybych neviděla jméno na obálce, ani bych jí to nepřipsala. A to je škoda. Jak už přede mnou řeklo plno blogerů, tohle zkrátka typická Meadovka není, ale pokud na to pohlížíte s určitým nadhledem, pořád to je dobré.
Když už chybí akce, aspoň můžete přemýšlet nad tím, co se má stát dál, ač to lecjaké zvraty nejsou. Hrdinové jsou ovšem poměrně reální, takže zas takový problém to nebyl.


Co mě mrzí asi nejvíc, tak celá ta asijská kultura a magie - když už chtěla fantasy, mohla to udělat od začátku, hodit to tam takhle nečekaně se mi vůbec nelíbilo a kazilo to celý dojem. A jak sama autorka píše v doslovu, chtěla prozkoumat jinou mytologii než keltskou - no, mohla. Škoda, že se skrze Fej nedozvíme nic zásadního, až na jedno mýtické zvíře a nějaké ty pověry, které jsou ovšem všude skoro stejné. Navíc, nebýt anotace, která nám o království Pej-kuo řekne aspoň název, bychom nevěděli nic. Fej prostě najednou prohodí to jméno, jako bychom to znali snad od začátku. Občas je to prostě takové... no, nedomyšlené.
A ten konec je hrozně urychlený. A vůbec se mi nelíbil, když už jsme u toho.

Je to tedy něco trochu jiného, než bych od Richelle chtěla, ale stejně. Přečetla jsem to docela rychle a přistihla jsem se, že prostě od té knížky nemůžu odejít, i když to není VA. Čtyři slabší hvězdičky myslím postačí :)

Bylo pro vás Neslyšno propadák? Nebo to berete jako průměr? :)

10 komentářů:

  1. Rozhodně nejslabší kniha od Richelle, ale taky nemůžu říct, že by to pro mě byl propadák. Je to Richelle, od té bych četla všechno. Sice jsem od Neslyšna čekala víc, ale i tak jsem si ho užila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, Richelle je Richelle :) Zase tak špatné to nebylo, takže jsem spokojená :)

      Vymazat
  2. Já jsem asi od téhle spisovatelky nic nečetla, takže bych ani tak nemohla porovnávat.
    Ale. Mulan je skvělá pohádka :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to honem naprav! Vampýrská Akademie je naprosto boží! ♥ :) Mulan je super, i když mám radši jiné disneyovky :)

      Vymazat
  3. Mě se Neslyšno také celkem líbilo, i když se nemůžu zbavit pocitu, že by tam mohlo být víc akce! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. VA som čítala (a bolo to mega-husté), takže toto si určite prečítam. :) Vďaka za recenziu. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Od Richelle jsem ještě nic nečetla, ale mám ji kompletní- až teda na druhý díl Věk X a právě Neslyšno :D :)
    Stydím se, že jsem od ní ještě nic nečetla a chci to co nejdříve napravit s VA :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zas já mám od Richelle doma jen tři knihy, když nepočítám e-knihy Pokrevních pout, a četla jsem téměř všechno :D Naprav to, Richelle je opravdu boží :3 Díky :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥