středa 6. července 2016

Recenze: Dcera | Selekce z pohledu princezny

Dcera (Selekce, #4)Počet stran: 318
Série: Selekce, 4
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2016
Originální název: The Heir
Hodnocení Goodreads: 3.89 (z 89 725 hodnocení)
Anotace:
Princezna Eadlyn od malička stále dokola poslouchala vyprávění o tom, jak se potkali její rodiče. Ona ovšem ani náhodou netouží opakovat jejich romantický příběh! O svém životě však nerozhoduje sama. Její protesty jsou naprosto zbytečné, i ona si musí manžela vybrat v Selekci. Nenechte si ujít příběh další generace princeznovské Selekce!

Od doby, kdy Maxon ukončil Selekci, uběhlo dvacet let. I po všem reformách jsou ovšem v zemích obrovské nepokoje a jediné, co by mohlo lidit nasytit, je Selekce. Budoucím panovníkem je však jeho dcera, princezna Eadlyn. A té se vdávat zrovna dvakrát nechce.



Na Dceru jsem byla natěšená už od prvního setkání s obálkou. Do té doby jsem ani nevěděla, že autorka chystá spin-off. Víte co, Selekci jsem si zamilovala a pak autorka přišla s Eadlyn. Volba byla jasná, není ta obálka boží? ♥
Už delší dobu čtu zápornější recenze na to, že je Eadlyn blbka, že to není ono atd., tak se k tomu taky nějak vyjádřím.

„Uf, další matika. Té mám až až."
„Tohle je ale zábavná matika."
„Zábavná matika, tomu říkám oxymorón."


The Heir Quote  by Rosebud2001Především by mě zajímalo, kdo v rodině Schreaveů vymýšlel jména, protože Eadlyn, Ahren, Kaden a Osten prostě... já z toho doteď nemůžu :D Kromě této rodiny taky dostane prostor Marleeina rodina s Kilem a Josie, dočkáme se i Aspena a zkrátka úplně všech, budete vědět budoucnost každého ze Selekce.

Hlavní hrdinkou tu je tedy Maxonova a Američina dcera Eadlyn. Protože je o sedm minut starší než její dvojče, změnily se zákony a dědičkou je ona. S tím už je smířená, ale s vyhlášením Selekce tolik ne. Abych potvrdila všechny ty názory, Eadlyn JE otravná. Dost. Tuším, že to ale měl být záměr. Cass nám prostě chtěla ukázat, jaké to je, když Eadlyn odmala vychovávali v královském prostředí s tím, že je nejsilnější ze všech. I to s jejími názory určitě bude mít nějaký účel, protože když nesnáší všechny kolem sebe, jak strhne klapky (což doufám v dalším dílu udělá), mohla by je spatřit v lepším světle. Mimochodem, od začátku se tak nějak projevuje jako asexuálka a to by byl boží plot twist, co?
A pak tu je 35 kluků, kteří se účastní Selekce. Dostaneme tak obrovskou možnost podívat se na Selekci z druhé strany - z hlavního vítězství, tedy Eadlyn. Maxon to určitě prožíval trochu jinak, ale aspoň trochu víme, jaké to je připravovat se na Zprávy a vybírat ty, kteří ze Selekce vypadnou. Moji osobní favoriti jsou tedy Kile, Henri a možná Erik s Halem. Což je ale naprd, víte co - Americe jsme všichni fandili, ať skončí s Maxonem, ale tady není cíl prostě vůbec jasný.
A Eadlynina rodina, bože! Maxon je naprosto dokonalý táta, přesně jak jsem čekala. America se mi tu zamlouvala mnohem víc než v předchozích dílech, ale stejně se projevila její pravá podstata, v určitých scénách, za což jsem neskonale ráda. A Eadlynini bráši jsou prostě luxusní.


Je to zkrátka typická Selekce - děj plyne lehce, je to záživný styl psaní a máte to rychle za sebou. I když je Eadlyn místy otravná, stejně jí budete držet palce, protože ty stránky běží tak rychle, že nestíháte postřehnout, jestli ji vlastně nemáte nebo máte rádi. Scény, které pro kluky chystá, jsou naprosto parádní. Čekala jsem takové ty "macho" týpky, kteří se budou rvát na každém rohu a střílet narážky jednu za druhou, ale Cass mě stejně překvapila. Všichni takoví gentlemani - a rovnou pětatřicet! To se hned tak nevidí.
Nějak extra akce nečekejte, ale stejně je to boží. Narážky na předchozí díly jsou tak perfektně umístěné, že jsem se kolikrát smíchy popadala za břicho. (Včetně Daphne, z toho jsem nemohla. Týká se novely The Prince.)

Horem dolem, je to prostě Kiera Cass. Nic nového se očekávat nedá, ale stejně mě to pořád baví. Načasované vtípky, kluci na každém rohu a jen ta Sportka, kdo nakonec získá korunu... nemohla bych, kdyby se čirou náhodou objevil nějaký Francouz. Několikrát jsem se přistihla, jak se pitomě culím. Což ostatně mluví za vše.

4,5* hvězdičky, protože mě Eadlyn místy opravdu vytáčela. Už teď se těším na další díl, klidně by mohly být znovu tři.
Co vy a Eadlyn? Kterého ze Schreaveů máte nejradši? A kdo je váš favorit? :)

12 komentářů:

  1. Sice ještě nemám dočteno, ale uvažuji nad podobným hodnocením.. :D Holt Selekce..♥ Jo, princeznička je místy vážně otravná, ale zas na druhou stranu se v knize nachází spoustu vtipných momentů! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Takže to asi navazuje na ty předchozí díly, že ? :D
    Nikdy jsem neuvažovala, že bych si ten první přečetla, ale zní to dobře o.o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není nijak výrazné, vlastně se jenom můžeš divit a usmívat nad budoucností hrdinů z předchozích dílů, a pak je tam pár vtípků a narážek. Jinak to myslím nijak neovlivňuje :) Jasně že to zní dobře! Selekce je boží :3

      Vymazat
  3. Vlastně ani té Selekce se nám vůbec nedostalo, vím kdo vyhraje, samozřejmě neprozradím, ale postupně to zas tak překvapivý závěr nebude :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem na knížku taky moc zvědavá. Pěkná recenze :) Nalákala jsi mě

    OdpovědětVymazat
  5. Většinově s tebou souhlasím - mně akorát Eadlyn vytáčela fakt hodně. Ale prostě to napsala Kiera Cass, takže se to čte prostě hrozně super :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eadlyn leze na nervy, ale postupně jsem si asi jaksi zvykla :D Přesně, je to od Cass, tak co řešit :D

      Vymazat
  6. Knihu mám doma a moc se na ni těším :)
    Musím se ale přiznat, že ještě více se těším na povídky, které vychází v srpnu a zároveň se asi i trumfnu a přečtu si další ''povídky'' v originále :)
    Dceru si chci přečíst až někdy ke konci roku, abych pak nemusela moc dlouho čekat na další díl :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to, až na Maxona, který se snaží o elitní mluvu, to jde hravě :D Na povídky se taky megasticky těším, hlavně na ty ilustrace, co k tomu jsou :) No jo, to čekání je na zabití :D
      Díky :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥