pátek 15. dubna 2016

Recenze: Percy Jackson | Poslední z bohů

Poslední z bohů (Percy Jackson a Olympané, #5)Počet stran: 408
Série: Percy Jackson, 5
Překlad: Dana Chodilová
Nakladatelství: Fragment, 2011
Originální název: The Last Olympian
Hodnocení Goodreads: 4.49 (z 428 783 hodnocení)
Anotace:
Jmenuji se Percy Jackson… Blíží se mé šestnácté narozeniny. V Táboře polokrevných však nechystáme oslavy, nýbrž výpravu do války. A místo blahopřání jsem si vyslechl dávné temné proroctví, které mi všichni tak dlouho tajili. Bitva, která může znamenat konec světa, začne docela nevinně, když mi přistane na kapotě auta bájný kůň Pegas…

Ukáže se konečně, kdo stojí na straně dobra a kdo se přidal k vládci temnot? Kdo válku nepřežije a kdo z ní vyjde jako hrdina? Zápas o zachování civilizace začíná!


Poslední díl Percyho Jacksona je za mnou! A na rovinu říkám, plamínci, jsem ráda, že jsem to nevzdala.


Na Olymp se žene Kronos s nestvůrou Týfónem. Což znamená, že se brzy naplní ono proroctví, kdy má Percy udělat osudové rozhodnutí. On a celý Tábor musí chránit Manhattan a hlavně Empire State Building, aby se Kronos nedostal až na Olymp, zatímco bohy zaneprázdňuje Týfón. Je ale hrstka polobohů schopná ubránit sídlo bohů?

Jak jsem se rozvášnila v minulé recenzi, byla jsem dost nadšená i na poslední díl. Víte co, když si to Percy tak vylepšil, doufala jsem, že poslední díl to dotáhne do konce. No, moje očekávání to nepředčilo, ale bylo to přesně tak skvělé, jak má poslední díl být.

Bath time with Percy by FlockeInc
:D
Percy Jackson už zanedlouho oslaví šestnáct let. Každé americké dítě by mu uspořádalo oslavu „Sweet Sixteen", ale Percy se do toho moc nadšeně nežene - v ten den se má vyplnit proroctví, při němž se stane živelná katastrofa. Jak říkám, dospěl do věku, kdy mi neleze krkem a dokonce i uvažoval, takže jo, nakonec mám Percyho i ráda.
Jeho protějšek a navěký ship Annabeth Chase mi znovu drásala nervy, ale říkám si, že to asi potřebovalo. Každopádně je to nejoblíbenější holčičí postava a doufám, že se objeví i v Bozích Olympu.
Koho jsem si ovšem stoprocentně zamilovala, tak Luke. Všichni víme proč. Nico mu dost šlape na paty, ale i tak mám radši toho blonďáka. Oba dva si prožili své a... hm.
A víte, co bylo úplně nejlepší? Neustálé míhání bohů. Konečně jsme tedy mohli pořádně nahlédnout do nitra Poseidona, Dia i milovaného Háda. Každý si tu najde svého, to věřím. Jsem ráda, že nám je autor konečně pořádně ukázal.


Celá kniha se nese v jedné velké akci - válka o Olymp. Možná to vyzní nudně, ale nuda je to poslední, co v téhle knize naleznete. Skutečně, nikdy se mi ji nechtělo odložit, nutně jsem potřebovala vědět, co se stane dál, kdo umře na další stránce - mimochodem, pár těžkých smrtí se taky dočkáte -, jak ta bitva dopadne, protože - a to je velké protože, které zapříčinilo taky nějakou tu hvězdičku v hodnocení; Riordan se s tím nepáře a i když to původně byly knihy pro děti, tady se hrdinům nedaří. Percy ani nikdo jiný není dokonalý a mají své chyby, které v posledním díle dost vyplouvají na povrch. Mary Sue? Kdepak... a dost to ovlivňuje situace.
Nudné pasáže se nevyskytly, jak jsem už uvedla, zkrátka vás to nutí číst dál. Nad nejednou akcí se pozastavíte.

Heh, když se teď dívám na svoje dojmy z prvního dílu... vy, kteří jste na tom podobně, nevzdávejte to. Percy za to vážně stojí. A doufám, že tak dobří budou i Bohové Olympu, protože jestli ne...


Když už měl Percy ty narozeniny, poznačte si osmého srpna, ať si můžete upéct modré muffiny :)

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.

10 komentářů:

  1. Ami: Naprosto tuhle sérii miluju a vlastně zbožňuju i Percyho a jsem neskutečně ráda, že se dali s Annabeth dohromady.
    Já mám za sebou první díl série Bohové Olympu a byla jsem docela zklamaná...No jo, závislák na Percym. Každopádně si ale udělej svůj obrázek. Na Neprunova syna se těším o hodně víc a doufám, že už to bude lepší než první díl. Takže uvidím...
    Napsala jsi moc krásnou recenzi!

    OdpovědětVymazat
  2. Voľakedy som bola zažratá do toho, že si musím túto sériu prečítať. Filmy sa mi veľmi páčili :D Ale teraz už mám pocit, že nemám čas sa ňou zaoberať. Ale verím, že sú to skvelé knihy a možno raz sa k nim vrátim, lebo tematika je rozhodne môj žáner! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě filmy ještě neviděla... :D Prý je to něco úplně jiného, ale Logan je Logan, že. S Percym to nevzdávej, je to vážně skvělé :)

      Vymazat
  3. Knihy od Riordana mam moc v oblibe a to uz nejsem nejmladsi :-D
    Mimochodem, nejdou ti obrazky v menu a haze to tam silene velky okna. Imlovingbooks uz dlouho nefunguje a s tim nejdou ani ty bannery kniznich serii...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za upozornění, vůbec jsem si toho nevšimla :D Co jsem se dívala, Imlovingbooks mi v pohodě funguje, tak netuším :/

      Vymazat
  4. O Percym už dlouho přemýšlím a pořád se k tomu nějak nemám, ale třeba se k tomu jednou dokopu.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně se k tomu dokopej, je to doslova "boží" :D

      Vymazat
  5. Původní série Percyho Jacksona byla super, bohužel Bohové Olympu už mě moc nebavili
    Double Infinity by Ella

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥