sobota 13. února 2016

Recenze: Will Grayson, Will Grayson | Jednu noc v Chicagu

Will Grayson, Will GraysonPočet stran: 308
Série: ---
Nakladatelství: Penguin Books, 2012
Hodnocení Goodreads: 3.88 (z 204 413 hodnocení)
Anotace:
One cold night, in a most unlikely corner of Chicago, two strangers cross paths. Two teens with the same name, running in two very different circles, suddenly find their lives going in new and unexpected directions, culminating in heroic turns-of-heart and the most epic musical ever to grace the high-school stage.

Představte si, že ve světě existuje ještě někdo, kdo se jmenuje stejně jako vy. Kdo je čirou náhodou i stejného věku. A s kým byste se nikdy nepotkali, ale stane se to. A spojí vás nečekaně nejlepší přítel.
David Levithan a John Green spojili své síly... co z toho vzešlo?



O Willovi už toho padlo hodně. Sama jsem byla zvědavá, jak bude vypadat kniha zrovna z těchto dvou autorů - Greena mám ráda a Levithana zase moc ne. A ani anotace vám toho moc nepoví, domýšlela jsem si ze všech možných recenzí na internetu, a stejně se mi do ruky dostalo něco úplně jiného.

První Will Grayson je docela obyčejný. Typický Greenův hrdina, nikdo se s ním nekamarádí a je divný. Jeho nejlepším a jediným kámošem je Tiny Cooper, mimochodem gay, který právě chystá velkolepý muzikál, aby světu dokázal, kdo vlastně je. A je tu taky Jane, u níž neví, co vlastně cítí.
A pak je tu druhý Will Grayson. Zamilovaný do Isaaca, kterého poznal na internetu. Pesimista s úžasným smyslem pro humor.
Končí to Chicagem. Místo, kde se ti dva potkají. Co se může stát?


Tak, pokus o trochu informativnější anotaci by byl.
Víte co, na knihu jsem se vážně těšila. To už nejspíš vyplynulo. Byla jsem nadšená jak malé dítě, když kdosi ohlásil vydání. Jenže čas letí a hopla, mně se nechtělo čekat. Když se naskytla parádní sleva za vysvědčení (což je teda pořádný důvod si udržet dobré známky :D), neváhala jsem a Willa si koupila.
Will Grayson, ten, který vzešel z pera Johna Greena, je sympatický kluk, s nímž budete mít pochopení skoro na všech stranách. Jak jsem už řekla, je to typický Greenův hrdina, nic moc velké rozdíly mezi jeho dalšími knihami, ale Will je přeci jen něčím originální a za to jsem konečně ráda.
„Ten druhý Will Grayson" je ovšem ještě lepší. Budete s ním soucítit, budete s ním řvát, budete se s ním radovat. Nevím, pocity u něj byly vypsané daleko lépe. I když se s Willem moc nepotkávali, skvěle se doplňovali, to mi věřte.
A pak je tu postava, která oba kluky spojuje. Tiny Cooper. A ten je kouzelný. Nevím, jaké jiné slovo by ho vystihlo tak přesně. Tinyho budete milovat, tím si jsem jistá. Místy je opravdu na zabití, ale kdo by nebyl? Bezkonkurenčně se řadí mezi moje oblíbené postavy, i když ho na will-be-my-man dát nemůžu.
Pokud jde o holky, jsou tu dvě - Jane a Maura. Vesměs jsem neměla ráda ani jednu, i když si to pak Jane na konci vylepšila.

Který Will je Greenův a který Levithanův byste poznali, i kdyby Levithan nepoužíval jen malá písmena. Green má opisy, zdlouhavé komentáře ke všemu okolo a jak se hrdina cítí, kdežto Levithan jde rovnou k věci. S ničím se nemaže, jeho Will prostě řeší věci tak, jak jsou. Autoři se střídají po kapitolách, každý Will má dostatek prostoru. A to je fajn.
Děj se čte parádně, nikdy nemáte chuť tu knihu odložit (ať už kvůli Tinymu, nebo čemukoli jinému). Angličtina není vůbec těžká, celou dobu jsem nepoužila slovník, pokud by se tedy někdo odhodlal ještě do originálu. Jsou tam navíc pasáže, které v té angličtině tak úžasně vyzní, že to vážně stojí za to.

Nečekejte příběh o Willu Graysonovi nebo o tom druhém. Čekejte příběh o lásce, přátelství a uznání. Ten konec mě dostal do kolen, vážně.
A pokud se vám líbí Tinyho muzikál, Levithan loni vydal knížku Hold Me Closer právě o něm.

Četli jste Willa? Nebo se chystáte až na český překlad? A kterého Willa máte radši? :)

6 komentářů:

  1. Čekám teprve na překlad ale už kvůli tvé recenzi si ho rozhodně přečtu! :)
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Levithan je úžasný spisovatel. Doporučuji ti přečíst více knížek od něj. (Např.: Den co den-moje nejoblíbenější). Jeho knížky mě nikdy nezklamaly.
    Green, taktéž oceněný autor young-adult knih. Ale podle toho, co jsem od něj už přečetla (TFIOS, Papírová Města, Sněží sněží a Příliš mnoho Kateřin) jsou celkem stejné. Samozřejmě, každá kniha je něčím výjimečná, ale hrdiny (resp. hlavní postavy) jsou nějak nerozdílné. Pro mě jsou Greenovky takové oddechovky. 100 lidí, 100 chutí.
    Každopádně si někdy přečtu Will Grayson, Will Grayson. Tvoje recenze mě nakopla, abych si tu knihu objednala :D . Takže děkuji :D :) .

    -pikpikpok

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Levithana jsem Den co den četla a nijak mě to neuchvátilo, Líbali jsme se bylo o něco lepší, ale i tak si nemyslím, že se stane mým oblíbencem :) Jo, Greenovy postavy jsou vesměs stejné, ale i tak mě to baví :D No není zač, užij si čtení :)

      Vymazat
  3. Myslím, že tuhle knihu z repertoáru Johna Greena bohužel vynechám, nějak mě opravdu neláká.. :(

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, za zkoušku nic nedáš. Mě to třeba mile překvapilo :)

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥