neděle 2. srpna 2015

RC recenze: Harry Potter and the Chamber of Secrets

Harry Potter and the Chamber of SecretsPočet stran: 384
Série: Harry Potter, 2
Nakladatelství: Bloomsbury, 2014 
Hodnocení Goodreads: 4.31 (z 1 410 245 hodnocení)
Anotace:
Harry Potter can’t wait for his holidays with the dire Dursleys to end. But a small, self-punishing house-elf warns Harry of mortal danger awaiting him at Hogwarts. Returning to the castle nevertheless, Harry hears a rumour about a Chamber of Secrets, holding unknown horrors for wizards of Muggle parentage. Now someone is casting spells that turn people to stone, and a terrible warning is found painted on the wall. The chief suspect – always in the wrong place – is Harry. But something much more terrifying has yet to be unleashed.

Harry se podruhé vrací do Bradavic. A jaké to je si znovu připomenout poznávání Doupěte? :)


Harry je opět doma u Dursleyových, tentokrát už konečně s normálním pokojíčkem. Bohužel s totálně zkaženou náladou, protože mu nechodí dopisy od přátel Rona a Hermiony, což ho jen utvrzuje v tom, že to všechno byl jen sen. A Dursleyovi mu v tom zrovna moc nepomáhají.

Jenže pak se objeví Dobby, domácí skřítek. Se vzkazem, že se Harry za žádnou cenu nesmí vrátit do Bradavic, protože tam není bezpečno...

Tajemná komnata kdysi patřila mezi moje oblíbené. Když jsem byla mladší, samozřejmě. Bazilišek, kulišák Dobby, Voldy... jo, pro malou holku toho bylo víc než dost. A možná proto jsem se ke druhému dílu vrátila s takovým nadšením, nostalgií a úsměvem na rtech. A myslím, že právě to je nejlepší nálada na čtení. V angličtině.

Harrymu je zase o rok víc a je to znát. Autorku obdivuju každým coulem a tohle patří mezi ty věci, kvůli nimž to dělám. I když jsou jenom o rok starší, poznáte to, i kdybyste to nevěděli. Harrouš se v tomto díle už konečně začíná vybarvovat a já se jen těším, až dojdu k oněm scénám z Vězně z Azkabanu. (Občas přemýšlím, jak by se děj vyvíjel, kdyby Harryho umístili do Zmijozelu. o.O)
Ron i Hermiona tu vesměs zůstávají stejní, oba jsou skvělí, zkrátka tak, jak je mám ráda.
A pak tu máme novou postavu, kterou není nikdo jiný, než Gilderoy Lockhart! V češtině známý spíše jako Zlatoslav. Tenhle pán dokázal Komnatu tak nádherně oživit, že skutečně patří mezi moje oblíbené postavy tady. Sice to je protiva, kretén, šílenec a bůhví co ještě, ale přiznejme si to, ty scénky stály za to :D
Kdo se nám tu více začíná vybarvovat? Můžete třikrát hádat. Ano, je to Draco Malfoy, taktéž jeden z mých oblíbených. Tedy, tady ještě ani ne. Pamatuju si, že jsem ho dřív nesnášela (a vím proč). Řekněme to na rovinu, všichni jsme ho začali žrát až při posledních dvou, možná třech dílech. Ale i tak, když už víte, co přijde... 


Děje všech knih Harryho Pottera jsou neotřelé a Rowling má obrovskou fantazii, kterou by si přál snad každý. A to se i líbí asi nejvíc. Tajemná komnata je to samé jako Kámen mudrců a zároveň něco zcela úplně jiného. A totálně jsem si zamilovala to, když už víte, jak všechno skončí, a pak se dostanete do hlavy dvanáctiletého čaroděje, co teprve poznává Doupě... v tu chvíli jsem měla na krajíčku, vážně. Chci taky žít v Doupěti.


Naprosto miluju dvojčata Weasleyovy, i když to asi mělo patřit ještě ke zhodnocení postav. Ti dva dokázali oživit snad všechno. Stejně tak i Colin, který je sice občas na nervy, ale patří to k tomu. A věřte, že tohle asi budu říkat u každé recenze, než dojdu k poslednímu dílu; ale je to pořád stejně dobré. Ne, je to ještě lepší. :3


A ano, jak je mým zvykem, zhodnotím angličtinu - přišla mi dokonce lehčí než v prvním dílu. Pokud jste se jedničky tedy zalekli, vězte, že tady budete perlit. Angličtina tu je velice jednoduchá a stejně, když už Harryho snad všichni znají, dá se to lehce domyslet.

Je tu snad ještě někdo, kdo o chlapci, co přežil, neslyšel ani slovo?
Samozřejmě opět veliké doporučení. I když to už nejspíš nemá cenu. :)


Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji knihkupectví Megaknihy!
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. v angličtině jsem Harryho ještě nečetla, ale věřím, že to musí být super tréning :). A Harry je celkově srdcovka sama o sobě, tady není o čem mluvit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dvojku - a vlastně i všech sedm dílů - jsem nedávno v angličtině přečetla a souhlasím, je to neskutečně boží. I když osobně druhý díl řadím spíše k těm slabším (tedy - pořád ho zbožňuji, ale není to úplné top). :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥