úterý 23. června 2015

Recenze: Elita | Šest dívek, co pomotá hlavu

ElitaPočet stran: 280
Série: Selekce, 2
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, 2015
Originální název: The Elite
Hodnocení Goodreads: 4.26 (z 302 hodnocení)
Anotace:

Do Selekce vstoupilo 35 dívek. Nyní jich je již jen šest, ale soutěž o srdce prince Maxona je tvrdší než kdykoli předtím. A k tomu všemu se America nemůže rozhodnout, po kom vlastně touží. Je to Maxon, s kterým by mohla žít jako v pohádce? Nebo Aspen, její první láska?

America nejvíce ze všeho nejvíce potřebuje více času, avšak zbytek Elity přesně ví, co chce. A okamžik rozhodnutí se neodvratně blíží. 


Nenechte si ujít pokračování této úspěšné série!



Nad prvním dílem této série, Selekcí, všichni áchali a našlo se jen pár lidí, jimž se nelíbila. Já patřím mezi ně, takže jsem netrpělivě vyhlížela vydání druhého dílu. A teď, když se mi konečně dostal do ruky... jsem opravdu překvapená.


Do Elity se dostalo pouze 7 dívek z původních 35. Mezi nimi, byť pro ni nečekaně, je i America. Ta tam je z nejnižší kasty. A jejím největším problémem je, že poté, co se na zámku objevil Aspen, se její srdce nedokáže rozhodnout. Její dávná láska, nebo budoucí král?

A pak tu jsou ty protivné spoluhráčky, Kriss, která se pro Americu stává až příliš velkou konkurencí, zbytek, o které se ani tak nezajímá, a hlavně Celesta, která snad leze na nervy každému druhému... možná i prvnímu...



Bylo mi jasné, že to trochu sklouzne. Přeci jen, když hlavní hrdinka řeší problémy s kluky, většinou jsou z toho slátaniny. Kiera Cass z toho slátaninu neudělala, ale vybrala si podle mě trochu horší verzi - a to udělat z hlavní hrdinky děvku.
America patřila a možná stále patří mezi mé oblíbené postavy. V určitých situacích jsem pro ni i pochopení našla, ale ty se vyskytly jen výjimečně. Většinou jsem ji spíš chtěla něčím přetáhnout po hlavě. Říká, že miluje Maxona, ale jakmile se objeví Aspen, vrhne se mu do náruče. A pak si stěžuje, že Maxon má rande s dalšími šesti dívkami. Hm? Neděláš náhodou to samé, Americo?
No, Aspena už asi nikdy nebudu mít ráda. Možná by mi ani nevadilo, kdyby ho zabili. and then come the Maxon haters
A stejně jako America, i Maxon tu měl nějaké mouchy. Ovšem pozor, pokud jste stejně úchylní jako já a potrpíte si na něco, co má účinky na psychiku, těšte se. Opět se tu prokázala podobnost s Warnerem... ach, ty autorky nepřestanou...
Kdo mě tu (a nejspíš i vás) nejvíc překvapil? Clarkson, čili Maxonův otec a král Illei. Nebudu vám na něj říkat nic extra, abych nespoilerovala, ale jsem si jistá, že názory budeme mít aspoň trochu podobné.



Jak jsem uvedla, America je tu nesnesitelná, což celkově kazí dojem z knihy. Ale děj je čtivý, což je obrovské plus, vzhledem k hlavní hrdince. Opravdu, jakmile si zvyknete na to prostředí, ubíhá to rychle, až najednou dojdete na konec knihy.
Celé knížce tedy dávám 4,5 hvězdičky, protože to je prostě Selekce a míň si to nezaslouží.

Do kterého týmu spadáte? Maxon, nebo Aspen? :)






2 komentáře:

  1. Mě hrozně štvalo chování Ameriky, díky čemuž jsem knize srazila několik bodů. Někdy jsem měla chuť ji vlepit jednu facku a to normálně agresivní nebývám :D Ale na druhou stranu je kniha čtivá, napínavá a prostředí je stále skvělé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že Selekce byla alespoň dle mého mnohem lepší, do čtení Elity jsem se musela chvílemi nutit.. Hrozně mě štvala Amerika, měla jsem jí chuť vážně profackovat, stejně jako Aspena..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥