pondělí 16. března 2015

Knižní jazykové šílenství | Angličtina

Po dlouhé době tu je zas nějaký ten článek na téma. Protože se můj svět poslední dobou točí kolem matiky jazyků, nejde jinak, než se s vámi podělit! :)

Ráda objevuju nové věci a poznávání jazyků patří mezi ně. Nepočítaje češtinu (a slovenštinu :D) mluvím - tak nějak - třemi jazyky, k tomu nějaké základy několika dalších. A jak jinak, než to začít užívat i do knih?

Možná k tomuhle napíšu víc článků, každopádně dneska se zaměřím na angličtinu.


Je to asi devět, deset let, co se tenhle jazyk učím, a musím říct, že jsem se do něj zamilovala. Vážně. Já už anglicky i uvažuju, a to jsem se ještě ani nedostala do Anglie. :DD Something wrong.
Angličtina je prostě nádherný jazyk a výhodný v tom, že se ním domluvíte po celém světě. Což se mně bude hodit, jestli ho chci procestovat.
Ale přece nebudu celý článek kecat jenom o sobě, že... tady máte nějaké tipy, které knihy v angličtině stojí za to!

1. Tahereh Mafi - Shatter Me

Co jiného šoupnout na první místo?
Shatter Me nemá vůbec těžkou angličtinu. Četla jsem v originále jedničku a trojku (a okouzlující 1.5 novelu) a do toho stylu se rychle vžijete. Čte se to rychle, ani nemusíte pořád hledat nějaká slovíčka, jež neznáte. Takže se hodí i pro úplné začátečníky.






2. Rainbow Rowell - Fangirl

Fangirl jsem taky četla a mám v originále. Tady už je styl psaní trochu složitější a po ruce je nutný slovník, tedy pokud nejste angličtí mistři.
Výhodou je, že Fangirl nemá složitý děj a lehce se to pochopí, i když třeba nějaké slovíčko vynecháte. A je to psáno ze třetí osoby, takže ani těch superprožitých pocitů tu moc není.



3. Bella Forrest - A Shade of Vampire

Opět spíše nenáročné čtivo. ASOV byla moje úplně první knížka, kterou jsem přečetla v angličtině, ke všemu ještě na PC, protože v té době jsem neměla Josieho. Je to poměrně uzoučká knížečka, takže ji přelouskáte rychleji, navíc je to autorčina prvotina, což je na tom znát.
Každopádně pokud úplně začínáte, můžete i s tímhle. Popis krajiny ani charaktery postav nejsou kdovíjak složité.



4. Kasie West - The Distance Between Us

Tak jo, přiznávám, tuhle knížku mám v rozečtených a jaksi se nemůžu pohnout dál :DD Dala jsem si ji s Ann  jako společné čtení a doufám, že ji nějak neunudím, protože se mi to vleče. Já teď vážně nic nestíhám, ani to čtení. :D
Tady už je angličtina trochu složitější a kolikrát jsou ty věty tak okřídlené, že je ten slovník opravdu potřeba. Na druhou stranu, není tam příliš obsáhlý děj - aspoň v místě, kam jsem se zatím dostala :D.
Čili jestli se cítíte na pokročilejší čtenáře, doporučuju TDBU.

5. Natsukawa Shiori - Uncontrol

Ták, a moje srdcovka :D
Nevím, zda to vůbec považovat za knihu, když to má jenom 30 stran - což je jasný důkaz, že to přelouskáte hned. Navíc je to komiks, během třiceti minut jste za vodou, pokud si to tedy nebudete chtít užívat jako já a nebudete každou bublinu číst třikrát. :D
Je to shounen ai, čili žánr, který se nemusí zalíbit všem, ale věřte mi, když to přečtete, neuděláte chybu! :D
A pokud chcete, najdete to i jako fan-překlad v češtině. Já to nejdřív četla tak, ale anglicky to je prostě, no víte co :D

To jsou prozatím všechny knihy, které jsem četla v angličtině a dotáhla to do konce (berme tam i TDBU :D). Pak jsem taky chvilku v EN četla Sweet Evil, See Me, Impostor, začala a zatím nedokončila Fracture Me, Fallen Angel a Shadowlark (který jsem načnula do 60 strany a dál to jela v češtině).

A co vy, čtete v cizích jazycích? Jak to zvládáte? Jste na tom taky bídně jako já? :D

A pokud to půjde, příště dám něco z němčiny. ;)

17 komentářů:

  1. Pěkné tipy. :) Anglicky taky čtu, občas, baví mě to, navíc knížky k seriálu Doctor Who mám prakticky jen takhle. Ale nevadí mi to, zjišťuji, že je to ve výsledku mnohdy lepší - jen ty knihy sehnat, že ano. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, o Doctorovi v EN slýchávám neustále :D Já ty knihy kupuju v Neoluxoru, když jsou, nebo jako ebooky, ale i tak to je taky problém :))

      Vymazat
  2. Krásný článek, který se mi celkem hodí :-D Já jsem se právě začala angličtinu teď učit doma, je to jen pár dní a navíc jsem ještě stále na základce - 8. třída - takže na čtení ještě nemám :-D Ale teď v květnu jedeme se školou do Anglie, kam se moc těším a doufám, že se mi za tu chvíli, co tam budeme ta angličtina trochu zlepší :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jedeš do Anglie? :O Ani nevíš, jak ti závidím :P :D

      Vymazat
  3. Taky angličtinu miluju a taktéž v ní někdy i přemýšlím. Strašně ráda koukám na filmy a seriály v originálním znění a někdy i bez titulek, ale na knížku v angličtině jsem si prostě ještě netroufla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kolikrát jsou ty filmy/seriály v originále lepší než s českým dabingem :D Ale když to zvládáš i bez titulků, věřím, že knihu bys dala taky ;)

      Vymazat
  4. Krásný článek.. já angličtinu právě vůbec nemusím.. učím se ji x let, ale vždy jsme vychytaly tak idiotské učitele, že prostě nic neumím, což mě dost mrzí.. Ale teď jsem začala číst jednu knihu v angličtina a k tomu občas s překladačem louskám HP.. :D Ale chci vyzkoušet Fangirl, prý to opravdu není složité :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S učiteli to je pak nanic, znám to :/ Ale je fajn, že čteš, a vidíš, na Harryho jsem zapomněla :D

      Vymazat
  5. Mě naopak angličtina za těch 9 let vůbec nejde.. :/
    I když ráda bych si ji zlepšila, třeba právě knihami v angličtině. O Fangirl jsem četla že prý má moc lehkou tu angličtinu tak stále nevím, mám pár svých favoritů jako anglickou knihu ale teď šetřím na Svět knihy, tak snad pak :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to se taky snažím, "šetřit" na Svět knihy :D No uvidíme, s kolika penězi se tam dostanu :D

      Vymazat
  6. Taky angličtinu miluji a anglicky čtu hodně často. :3 Ráda bych taky začala v cizích jazycích, momentálně oprašuji francouzštinu a protože se ve škole učím italsky, mám i něco v italštině, ale moje priorita je prozatím Harry Potter v japonštině. :D

    OdpovědětVymazat
  7. První dvě knihy z Tvého seznamu bych si moc chtěla přečíst a ani mi nezáleží na tom, v jakém jazyce... Jinak v angličtině čtu málo - méně než bych chtěla, ale zato s tím nemám vůbec žádný problém. Pěkný článek, těším se na němčinu (jako studntku německé koly mě to zajímá opravdu hodně :P).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou němčinou toho tam bude o dost míň, mám ji teprve dva roky a tak to podle toho vypadá :D
      A věř, že ze Shatter Me zklamaná nebudeš! :)

      Vymazat
  8. Zajímavé knihy. Vypadá to, že se podívám po FanGirl :3
    Já tedy čtu anglicky skoro pořád, teď zkouším i švédskou či norskou knihu, tak jsem na sebe zvědavá. Jelikož s Německem a jeho jazykem kamarádka nejsem, tak ji vynechávám. :D
    http://oursimpledimension.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já a němčina si taky moc nerozumíme, ale víš co, když už to do tebe někdo šrotí, proč to nezkusit... :D Jednou se taky plánuju zaměřit i na švédštinu, tak jsem zvědavá :))

      Vymazat
  9. Pekné tipy, istým spôsobom si ma nalákala na Shatter Me. Na poličke na mňa čaká Fangirl, Hunger Games, Throne of Glass a The Game. Asi sa najprv vrhnem na Fangirl, potom HG a po nich ešte uvidím, keďže zvyšné sú fantasy a ja s čítaním v AJ ešte len začínam. A som zvedavá na nemčinu, aj keď myslím, že knihy v nej nikdy čítať nebudem (alebo? never say never, tho).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥