úterý 20. ledna 2015

RC recenze: Kukuřičný město | Chápete, ne?

Kukuřičný město
Počet stran: 352
Série: ---
Překlad: Barbora Doležalová
Nakladatelství: Host, 2014
Originální název: Grasshoper Jungle
Hodnocení Goodreads: 3.77 (z 4 793 hodnocení)
Anotace:
Šestnáctiletý Austin je posedlý zaznamenáváním událostí. Ve svých svérázných zápiscích vypráví, jak on a jeho nejlepší přítel Robby způsobili konec lidstva, když v malém americkém městečku omylem probudili nezničitelnou armádu. Armádu obřích kudlanek, které zajímají jen dvě věci: jídlo a sex.
Jenže kromě tohohle politováníhodného faux pas trápí Austina horší problém. Je zamilovaný do své přítelkyně Shann, ale možná taky do Robbyho. Hormony blázní a ničemu nepomáhá, když se ukáže, že nakonec bude na Austinovi, aby zachránil svět.

Jaké to je, když je vám šestnáct, honí vás geneticky upravené hmyzí potvory a přitom milujete dva lidi?


Já fakt netuším, co si o této knize myslet.
Nenávidím ji a miluju zároveň.
Austin ve mně probudil tu svou nejistotu.



Celá kniha je jeden velký nesmysl. Jako vážně.  Každý odstavec mě stihl něčím překvapit. Andrew Smith má osobitý styl psaní, u nějž nevíte, jestli se čte dobře, nebo špatně, protože píše scény, každou úplně jiného typu, a vy si nemůžete vybrat.



Hlavním hrdinou této originální knihy je Austin s polskými předky, o nichž neustále mluví. Tohle bylo velmi zajímavé - Austin byl zblázněný do historie. Neustále skákal z přítomnosti do minulosti, vykládal nám o svých předcích, jak se všichni dostali do Ameriky a nebo o rodině svých blízkých. Do všeho taky motal, co právě dělají ostatní občani města, což mě trochu zaráželo, jak to může vědět.
Tenhle styl je podle mě fakt originální a bylo fajn to číst.
Pak tu byl Austinův kamarád Robby. Ten si mě získal hned na začátku. Na rozdíl od Austina věci bere vážně a vlastně se navzájem doplňovali.

Někde jsem četl, že lidský bytosti jsou geneticky předurčený k tomu, aby zaznamenávaly dějiny.
Věříme, že se tak vyhneme průserům v budoucnu.



Hlavní hrdina je sympaťák. Většinou. Správný nerozhodný patnáctiletý kluk, kterého moc věcí nezajímá. Pak měl teda chvilky, kdy jsem měla chuť ho přetáhnout po hlavě, ať nad věcmi taky trochu přemýšlí, ale jinak se mi líbil.



Ani do půlky knihy nám nikdo neobjasní, co se vlastně děje. Řekla bych, že ty kudlanky jsou takový vedlejší účinek, protože všechna pozornost se strhává na Austinův denní život, což zas tak zajímavé není.
Ale Andrew Smith moc dobře ví, jak všechny ty nepodstatné detaily do příběhu zakomponovat. Kdo by řekl, že obyčejný nápis krví z nosu na zemi bude důležitým aktem pro celou knihu?
Ty jeho neotřelé nápady jsou drsný. Nejlepší ty hlášky...!

Hula-Hop bylo široko daleko známý jako tajný místo, kde se scházejí homosexuálové.
Takže tak tajný zase nebylo.

Na knize se mi nejvíc líbí to, že tam najdete všechno. Fakt, nekecám. Od reálných věcí po fantasmagorie, vtip i vážné situace a i LGBT tématiku, která je v literatuře stále tak trochu tabu. Vtipem ta kniha nešetří, i když to je většinou blbost, smát se budete na každé straně jednou minimálně.

A to je celý. Chápete, ne?

Za recenzní výtisk velmi děkuji Knihcentru.
Knihu si můžete zakoupit na jejich webových stránkách.

knihcentrum.cz 

7 komentářů:

  1. Já jsem měla šanci knihu číst v rámci společného čtení s Host.cz a mám na ni podobný názor. Dej se mi zobrazovat jako pěkné starý horror a Austin mi vůbec sympaticky nepřišel. :/
    Vůbec jsem si s knihou nesedla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně to teda trvalo dlouho a konec byl opravdu překvapující, ale jinak jsem spokojená :)

      Vymazat
  2. Kniha je hodně zajímavá, i já jsem z ní měla hodně zmatené pocity a trvalo mi docela dlouho, než jsem dokázala napsat recenzi :D Ale musí se autorovi přiznat, že psát umí a zaujmout čtenáře taky. Bylo to čivé, zajímavé a originální a místy i vtipný. Jen na konci mě štvalo, že se hlášky opakovaly pořád dokola. Jinak s tebou v zásadě souhlasím. Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já naopak ty opakující se hlášky žrala :D Chvilku to trvalo, ale na to jeho "Chápete, ne?" jsem si zvykla :D A děkuji :)

      Vymazat
  3. Taky jsem měla zmatené pocity,ale jelikož jsem předtím četla úplně výbornou knihu, tak mě to zkrátka moc nevzalo. Autor psát umí, vtipné to bylo a místy opravdu skvělé nápady a propojení, ale pro mě to nemělo tu správnou šťávu :) Jinak pěkně jsi to vyjádřila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na knihu všemožné recenze, dost lidí knihu hodně kritizuje. Tvoje recenze mě pobavila :) a taky jsem pochopila, že od knihy asi nejde nic moc čekat, aby si ji mohl čtenáře užít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono dost záleží na tom, jaké knihy čteš, pokud máš ráda trochu zmatený děj a humor, mohlo by se líbit. Ale jinak děkuji :))

      Vymazat

Děkuji za každý komentář! ♥