středa 18. června 2014

Recenze: Luxus | Princezničky v New Yorku

Luxus (Luxe, #1)Počet stran: 304
Série: Luxe, 1
Překlad: Eva Brožová
Nakladatelství: BB/art, 2011
Originální název: Luxe
Hodnocení Goodreads: 3.64 (z 46 667 hodnocení)
Anotace:
Půvabné dívky v krásných šatech, které se baví až do svítání na večírcích, neodolatelní mladíci s prohnaným úsměvem a nebezpečnými úmysly. Drobné lži, temná tajemství a skandální vztahy. Takový je Manhattan v roce 1899… Manhattanské společenské scéně vládnou Elizabeth a Diana Hollandovy. Když zjistí, že jejich postavení je velice vratké, náhle všichni představují hrozbu pro jejich šťastnou budoucnost. Tenhle vzrušující výlet do věku nevinnosti, který se odehrává ve světě bohatství a klamu, má ovšem k nevinnosti nesmírně daleko.
 
Obálka je nádherná, že? Jenže nesuď knihu podle obalu, tady to teda rozhodně platí a že to teda byla pořádná blbost.

Přiznávám se, nebyla s to jsem to dočíst. Fakt, sekla jsem se na stovce - vlastně se divím, jak jsem se dopracovala až k trojmístnému číslu. Přišlo mi, že to je celé o ničem!
 
Pořád jsem se do knihy jaksi nemohla vžít. Ono to vypadalo, jako by byly princezny, chovaly se jako nafoukaný princezny, a stejně to nebyly princezny! Hej, tohle mě teda nešlo na mozek. Stejně jako všechny čtyři hlavní hrdinky.
Proč jsou hlavní hrdinky čtyři? Maximálně dvě, ne? Elizabeth, Penelopa, Lina a Diana. Upřímně, mohla vybrat jiná jména. Elizabeth je v královských nebo vznešených rodinách už klišé a Penelopa? To je stejný jako ten fialový dráček z pohádky Barbie. Prostě jsem si ji jinak představit nedokázala.
 
Pak je tu taky klučičí postava Henry. To byl kretén! Potkala jsem už dost umachrovaných a poměrně blbých týpků z knih, ale Henryho ještě nikdo nepředběhl. Nejdřív miluje Penelopu, pak se zasnoubí s Elizabeth a nakonec políbí Dianu. WTF?
Elizabeth mě taky vytáčela. "Já jsem krásná dámička, nemůžu se přece chovat jako normální člověk, abych nezklamala matku a abych byla populární!" To byla potvora.
Charakter Penelopy jsem moc neodhadla. V tom prologu byla docela v pohodě, pak se jí Anna ani moc nevěnovala, takže ji hodnotit nebudu.
Lina jako služebná, jo, ta jediná tam celkem ušla, i když to taky nebyl zrovna čtecí ideál. A Diana, mladší ségra Elizabeth, by byla v pohodě, kdyby si nehrála na takovou královnu světa.
Vůbec všechny postavy tady byly divný!
 
Děj? Nepochopila jsem. O co tady vlastně šlo? Jasně, na začátku je něco, díky čemuž se vracíme do minulosti a přicházíme na to, proč se to vlastně stalo. Jenže uběhlo 100 stran a já pořád na nic nepřicházela! To mi to Anna chtěla vysvětlit až úplně na poslední stránce, nebo co?
Já to nedoporučuju. Absolutně nechápu, jak tomu někdo mohl dát pět hvězdiček. Přišlo mi to jako tlachání o ničem.

3 komentáře:

  1. Tak to ja som bola o niečo úspešnejšia, Luxus som dočítala až do konca. Na jednej strane ten príbeh a prostredie zaujímavé boli, a napísané je to jednoduchou formou i keď spočiatku viacero osôb medzi ktorými som mala problém sa orientovať, ale na druhej strane, niečo mi tam vadilo, ale neviem presne povedať čo. No k druhému dielu som sa zatiaľ nedostala.

    OdpovědětVymazat
  2. Vidíš a mně se Luxus opravdu hodně líbil. Ono, co člověk, tak jiný vkus :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna tuhle knížku a vůbec celou sérii zbožňuju. Asi je to tím, že tenhle žánr mi jednoduše sedí. V podstatě je to něco jako Edith Wharton, akorát jazykem jednadvacátého století.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý komentář! ♥